PORTRET / Raul Jebeleanu: „Nu a trecut o zi fără să pictez”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Jebeleanu
Radu Jebeleanu

Peisagistul a vândut peste 150 de tablouri. Deşi criza îi afectează şi pe artişti, timişoreanul desenează şi studiază zilnic.

Profil:

Născut. 25.12.1980, Timişoara.
Educaţie. Liceul de Artă, Facultatea de Arte Plastice – Secţia Pictură.
Experienţă. Pictează de 15 ani
Familie. Necăsătorit

Raul Jebeleanu este unul dintre pictorii timişoreni din noua generaţie. Mama lui i-a pus creionul în mână încă de la vârsta de un an. Spune că a crescut desenând. „Am zgâriat la început pereţii casei. Mă inspira tot ce era alb. Nu a trecut o zi din viaţa mea fără să desenez ceva”, a declarat Raul Jebeleanu. Pentru că avea înclinaţii pentru desen, a fost trimis în clasa a cincea la Liceul de Arte.

„A văzut mama că am talent şi sunt un tip analitic. Aşa că încet, încet am făcut trecerea de la hobby la studiu. Am început cu grafică. Trecerea la pictură am făcut-o în clasa a opta”, spune pictorul.

Sensibilitatea artistică a căpătat-o în vacanţele de vară petrecute la sat, la bunici, în localitatea Stamora Română, aflată în apropiere de Timişoara. „Sunt adeptul rusticului. La bunici am învăţat cum e viaţa de la ţară, cu animale, cu grădină. Am desenat toate animalele din orgadă. Am făcut asta până la 19 ani”, îşi aminteşte Jebelean.

De la 50 la 2.000 de lei

Raul Jebeleanu trăieşte din pictură. Nu mai are timp să facă şi altceva. Susţine că a vândut peste 150 de tablouri de diferite mărimi. Pentru cele mai mici cerea 50 de lei, iar pentru cele mari a luat şi 2.000 de lei. „Sistemul e simplu la mine. Primul tablou a fost cumpărat de cineva din familie. Apoi a cumpărat o rudă îndepărtată şi încetul cu încetul mi-am format o clientelă. Lucrez mult şi la comandă. Oamenii au nevoie de cineva care să le îndeplinească fanteziile artistice”, explică pictorul. Jebeleanu susţine că pentru a rămâne în formă, trebuie să exerseze mereu. „Un artist, un pictor bun, cineva care îşi câştigă existenţa aşa, are nevoie zilnic de un minim de antrenament”, adaugă artistul.

Picturi după fotografii

Perioada preferată a pictorului este primăvara şi vara. „În fiecare vară plecam în căutare de peisaje. Dacă nu am pânză sau o hârtie la mine, am aparatul foto. De altfel, un pictor trebuie să ştie să lucreze după fotografie, pentru că nu tot timpul îi permite vremea de afară să picteze. Este vânt, ploaie, ninsoare”, a declarat Raul Jebeleanu. Prima expoziţie personală, „Schiţe din natură”, a avut-o în 2004, la Galeria Van Grapf. De atunci, a participat la numeroase vernisaje. Picturile lui Raul Jebeleanu pot fi admirate la Galeria Olteanu Art, până pe data de 12 martie.

Întrebări şi răspunsuri

Se poate trăi bine din pictură, în România?
Se poate. Eu trăiesc din asta. Acum, e o perioadă mai slabă din cauza crizei financiare. Dar eu mă concentrez pe carieră, nu am timp să fac şi altceva pe lângă.
Pictezi peisajele exact cum sunt ele în realitate?
Nu sunt genul. Eu prefer să nu iau peisajul cum îl văd. Nu copiez. Nu sunt genul clasic. Când pictez iau ca model peisajul, îl preiau şi pun culorile care mă inspiră mai mult. Noi trebuie să modificăm, să schimbăm, să reinventăm. Asta înseamnă artistul.
Pictezi şi altceva în afară de peisaje?
Eu sunt peisagist, dar în particular pictez orice. Natură statică, portrete, abstract, cu pensulă şi cu cărbune. Eu pictez pe pânză, e cel mai bun suport pentru pensula mea.

Ce-i place
„Îmi place oraşul în care m-am născut. Atmosfera din Timişoara este foarte artistică. Sunt foarte multe spaţii verzi, iar asta mă inspiră mult. Pe lângă pictură, îmi place muzica clasică. Sunt un mare fan. Dar nu mă dau la o parte nici de la rock şi pop”.

Ce nu-i place
 „Dacă tot am vorbit de Timişoara, pot să spun că nu îmi place agitaţia care a început să ia amploare. Ca persoană, nu îmi place să fac ceva pe grabă. Mai ales în pictură. Am nevoie de linişte, pentru că pictura trebuie abordată paşnic”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite