PORTRET: Denisa Jebeleanu aduce o fărâmă de artă în locuinţele timişorenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Denisa Jebeleanu
Denisa Jebeleanu

Tânăra respectă cu fidelitate toate trăsăturile unui artist boem desăvârşit: este visătoare, uşor aiurită, idealistă şi plină de culoare. Are 24 de ani şi creează obiecte decorative prin pictură pe sticlă.

PROFIL
Născută. 5 ianuarie 1985
Studii. Absolventă a Facultăţii de Arte Plastice
Familie. Necăsătorită

A făcut Şcoala de Arte, apoi Facultatea de Design Grafic din Timişoara. Gena de artist o are din familie, moştenită de la tatăl ei, iar talentul i-a fost descoperit şi exploatat de părinţi.
„E puţin amuzantă povestea mea, pentru că în şcoala generală, eu am fost la secţia de muzică, nu de pictură, pentru că nu erau suficienţi elevi înscrişi ca să se poată forma o grupă. După clasa a patra, lucrurile au revenit, însă, la normal”, a povestit Denisa. Între timp însă, ca să nu-şi piardă dexteritatea, tânăra timişoreancă a urmat cursurile Şcolii Populare de Arte.
Denisa era hotărâtă să lase arta să rămână o simplă pasiune de weekend, când a renunţat, după gimnaziu, la Şcoala de Arte, pentru a se înscrie la un liceu teoretic. Talentul nu poate fi însă înnăbuşit cu una cu două, mai ales că timişoreanca avea în preajmă persoane cu ochiul format. Profesoara de desen din timpul liceului i-a remarcat talentul şi nu s-a lăsat până nu a determinat-o să vadă din nou arta ca un domeniu în care ar putea profesa. Şi a reuşit.

Artist full-time
Când pictează, Denisa se transpune parcă într-o altă lume. Privirea i se pierde printre linii şerpuite şi culori atent amestecate, în timp ce mâna îndepărtează sau apropie obiectul pictat pentru a obţine un cadru de ansamblu sau de detaliu.
Deşi pictura pe sticlă a fost un element de noutate pentru Denisa, mâna de artist adevărat şi-a spus cuvântul şi, fără să-şi dea seama, timişoreanca a început să picteze cu o naturaleţe pe care o întâlneşti doar la marile talente.
„Mi-a fost destul de greu, pentru că îmi propuneam să fac modele care sunt mai greu de realizat handmade. Vedeam obiectul făcut pe calculator, cu efecte şi culori create uşor. Până la urmă, am învăţat să mă limitez, dar în acelaşi timp am descoperit alte tehnici, care pe calculator nu sunt la fel de frumoase. Îmi plac foarte mult texturile pe care le obţii lucrând manual”, a mărturisit Denisa.
Artista nu se poate detaşa de artă nici măcar în timpul liber. Sunt deja ani buni de când persoanele dragi din viaţa ei primesc, cu diferite ocazii, doar cadouri personalizate, făcute chiar de ea. „Toată familia are acum obiecte decorative din sticlă pictate de mine, majoritatea personalizate”, a spus tânăra artistă.

Întrebări şi răspunsuri

Cum îţi alegi modelele?
Unele modele le fac în funcţie de cerinţe, depinde cui se adresează, ce culori se preferă. Iar pentru o linie nouă, îmi aleg un motiv care îmi place mie şi o gamă de culori care s-ar potrivi designului.

Care este obiectul preferat, dintre cele pe care le-ai creat până acum?
Cel mai mult îmi place un obiect decorativ din sticlă, cu un design cu o tentă elegantă, în care am combinat auriu, turcoaz si violet, iar ca simbol am folosit spirala.

Preferi modelele concrete sau abstracte în creaţiile tale?
Prefer modelele abstracte pentru că îmi dau o libertate mult mai mare de a mă exprima şi de a mă juca cu combinaţiile de culori. În plus, acestea merg foarte bine combinate cu efectele pe care le folosesc eu: efecte de nisip, marmură sau vintage.

Ce-i place
„Îmi place arta abstractă pentru că te poţi exprima liber, poţi fi tu însuţi, să jonglezi cu simbolurile şi culorile. Îmi mai plac lucrurile care au un mesaj ascuns, care te provoacă să le descoperi înţelesul”.


Ce nu-i place
„Urăsc simetria şi egalitatea într-o lucrare. Dacă nu are măcar puţin dinamism şi contrast, mi se pare foarte plictisitoare. Şi nu îmi plac artiştii care repetă şi suprapun anumite forme în exces”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite