PORTRET: Dan Sofronescu, designerul care se opune hainelor de blană şi piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Sofronescu
Dan Sofronescu

Tânărul timişorean crează haine fanteziste, însă militează împotriva folosirii blănurilor pentru care sunt sacrificate animale.

Profil:

Născut. 1 noiembrie 1984 (Timişoara)
Educaţie. Facultatea de Design Vestimentar (Tibiscus)
Experienţă. Cinci ani de design vestimentar

Dan Sofronescu are croitoria în sânge, iar pasul spre design vestimentar a venit firesc pentru el. „Îmi plăcea desenul, însă părinţii nu asta doreau de la mine, m-ar fi văzut mai degrabă preot. Doar tata, care e croitor de haine de piele, ar fi vrut să vadă meseria dusă mai departe. Eu aş fi vrut să ajung la liceul sportiv, dar n-a fost nici asta, nici arte, ci am ajuns la teologie. După vreun an, profesorii le-au spus părinţilor că ar trebui să mă mute la altă şcoală, pentru că n-am vocaţie pentru a sluji în altar. Când am terminat liceul, fiind destul de matur pentru a lua deciziile singur, m-am îndreptat spre arte plastice”, a povestit tânărul artist.

Deşi tatăl său face haine din piele, Dan militează pentru folosirea materialelor textile. „Lucrez în piele doar când îl ajut pe tatăl meu, nu e un material pe care îmi place să-l folosesc, pentru că se ucid prea multe animale pentru haine. De exemplu, blana de iepure, pentru a fi de cea mai bună calitate şi nepătată de sânge, se scoate pe viu, este o cruzime extraordinară. Tocmai de asta, dacă voi ajunge vreodată designer de succes, ceea ce sper să se întâmple, voi încuraja folosirea materialelor textile”, a spus artistul timişorean.

Inspirat de originalitate

Modelul de succes în România pentru tânărul artist este Cătălin Botezatu, în timp ce inspiraţia vine de la Alexander McQueen. „Din străinătate îmi place foarte mult Alexander McQueen, are nişte idei foarte diferite faţă de alţi designeri, începând de la costume şi până la modul în care le prezintă pe scenă. Foloseşte forme curajoase pentru designul vestimentar. Am preluat şi eu idei de la el şi le-am dezvoltat în varianta mea”, a spus Dan Sofronescu.


Recent, acesta a participat la concursul „Inspired”, unde a fost apreciat de juriu. „Am trimis o mapă foarte complexă, cu desenul tehnic al hainelor, totul despre materiale, textură, şi aşa mai departe. A fost bine, chiar dacă nu am luat un loc fruntaş, am primit feed-back pozitiv”, a spus artistul timişorean, care cochetează şi cu designul de interior.

Întrebări şi răspunsuri

Când şi cum ai început să desenezi?
Pasiunea pentru design a venit foarte devreme, nu eram nici măcar la şcoală. Sora mea e cu doi ani mai mare decât mine, iar eu îi făceam lucrările la desen. Venea acasă cu mesaje de la profesori care transmiteau să nu-i mai facă părinţii desenele, pentru că nu e corect faţă de ceilalţi elevi.

Crezi că se poate trăi din design vestimentar?
În România e greu să trăieşti din asta, sunt prea puţine mişcări care ajută tinerii artişti. Cătălin Botezatu, de exemplu, a fost ajutat să se lanseze de Zina Dumitrescu, iar fiecare artist are nevoie de o astfel de susţinere, de cineva care să-i dea un impuls.

Ce-i place

Deşi tot românu’ vrea să plece, mie îmi place în România, nu aş da-o pe altă ţară, îmi plac fetele din România. Îmi plac oameni sinceri, care nu se tem să spună ce gândesc de teamă că ar fi catalogaţi.


Ce nu-i place
Nu-mi place eticheta care s-a pus pe designerii bărbaţi, cum că ar fi toţi „gay” şi doar aşa ar putea avea succes. Nu-mi plac oamenii ipocriţi şi mincinoşi şi fac tot posibilul să nu stau în preajma lor.

Click AICI pentru a vedea câteva dintre creaţiile lui Dan!

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite