PORTRET: Dan Rău, un inventator foarte bun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Rău
Dan Rău

Şeful Institutului Seismologic din Timişoara a realizat o invenţie care poate salva mii de vieţi, dar nimeni nu îl bagă în seamă.

Profil:

Născut: 5 iunie 1950
Studii: Facultatea de Electrotehnică, secţia Electromecanică
Carieră: 22 de ani în seismologie
Familie: Căsătorit, 2 fete

Dan Rău a fost atras de tehnică încă din copilărie, când a realizat prima maşină electrică de dimensinui mici. După modelul minuscul, inginerul a realizat şi o maşină de dimensiuni mari cu care s-a plimbat pe străzile oraşului, dar i s-a interzis să o mai folosească pentru că nu era omologată de o fabrică a sistemului socialist. În copilărie idolul lui Rău a fost Aurel Vlaicu.

„Un singur lucru nu am înţeles. Cum acest om valoros nu a fost ajutat să îşi materializeze visele şi cum se plimba pe la Cotroceni cu gândacul lui fără să îl bage cineva în seamă”, spune timişoreanul. Atras de mecanisme, inginerul timişorean a realizat primul traductor de înclinare cu ferofluid (lichid magnetic) din lume.  „Traductorul a fost utilizat la sincronizarea porţilor plane de la ecluze, la Porţile de Fier II, dar şi la Canalul Dunăre Marea Neagră (Poarta Albă Năvodari).

Câinii şi cutremurul

În 1988, inginerul a ajuns şeful Institutului Seismologic din Timişoara şi a prins cutremurul din Banat petrecut în 1990. „Am observat o stare de agitaţie a câinilor cu 3-4 ore înainte. Aveam o căţea care avea pui. A săpat o groapă şi de 4 ori şi-a mutat puii din cuşcă în pământ. Studiind problema am ajuns la concluzia că dacă există o posibilitate de a prezice un cutremur cu câteva ore  sunt animalele”, a spus inginerul.

Pornind de la statisticile care arată că 60 la sută din dezastrele unui cutremur sunt provocate de explozii sau incendii cauzate de fisurarea ţevilor de gaz şi 40 la sută din victime şi pagube materiale rezultă în urma prăbuşirii propriu-zise a clădirilor, Dan Rău a realizat un dispozitiv unic în Europa, care ar putea rezolva această problemă. „Este un robinet care, în cazul unui cutremur datorită vibraţiilor, se declanşează un arc care blochează automat reţeaua de gaz. Se poate monta la branşamentele de la intrarea în bloc, sau la fiecare apartament în parte”, a spus Rău.

Ignorat de toată lumea

Chiar dacă invenţia inginerului timişorean poate salva mii de vieţi în cazul unui cutremur de amploare, Dan Rău nu este băgat în seamă. „A trebuit să treacă peste 100 de ani de la experienţele lui Traian Vuia, ca eu să mă plimb prin Bucureşti cu macheta robinetului seismic sub braţ, la diverse instituţii abilitate ale statului, şi să nu fiu luat în seamă de nimeni”, spune dezamăgit inginerul. Acesta adaugă că abia dacă se va petrece un seism de amploare vor spune toţi ce ar fi trebuit făcut.

Întrebări şi răspunsuri

De ce riscul de producere a exploziilor în caz de cutremur e în creştere?
În ultimul timp, tot mai mulţi oameni îşi instalează centrale proprii de apartament, ceea ce creşte riscul unei explozii. De asemenea, geamurile termopan, care se închid etanş, amplifică efectul unei explozii, iar materialul de izolare termică a blocului face un incendiu mult mai periculos.
Ce invenţii mai aveţi în lucru?
Am în studiu rezolvarea unor probleme legate de utilizarea energiilor neconvenţionale, dar numai cu condiţia să fiu sprijinit de un sponsor pentru că autorităţi nu mai există.

Ce-i place
Timişoreanul este foarte dezamăgit de ţara în care trăieşte, singurul lucru care i-a mai rămas de apreciat în România, fiind peisajele. „Singurul lucru care mai îmi place la noi este natura, dar nu natura umană. Avem o ţară deosebit de frumoasă, dar este păcat că potenţialul nu este exploatat”, a spus Dan Rău.

Ce nu-i place
„Nu îmi place că inventivitatea, cea mai mare capacitate a poporului român, nu a fost suficient exploatată. Dacă aici s-ar fi investit a zecea parte din cât s-a investit în alte domenii am fi putut fi una dintre cele mai respectate şi dezvoltate ţări din întreaga Europă”, a spus inginerul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite