Timisoara: PORTRET / Marian Vraciu face bijuterii din nucă de cocos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionat de artă, descoperă materiale noi, pe care le sculptează şi le transformă în cercei, coliere sau mici decoraţiuni interioare.

Profil

Născut. 20.01.1979.
Educaţie. Facultatea de Arte, Universitatea de Vest Timişoara.
Experienţă. Face bijuterii de 15 ani.
Familie. Părinţii sunt la Timişoara.

Primele bijuterii semnate de Marian Vraciu s-au născut încă din anii de liceu ai tânărului timişorean. Pe atunci lucra cu oase, pe care le tăia în bucăţi mici şi le prelucra după cum îi dicta imaginaţia. „Aveam un vecin care cumpăra carne de vită, pe care o gătea, iar oasele rămase mi le dădea mie”, a spus Marian. Materiale utilizate pe atunci se rezumau la tibii de vaci, suficient de groase pentru a fi tăiate şi sculptate pentru a fi transformate în bijuterii de toate dimensiunile, purtate de colegele de liceu ale tânărului bijutier. Bijuteriile vândute adolescentelor l-au ajutat pe Marian să-şi câştige singur banii de buzunar, iar succesul de care se bucurau cerceii şi pandantivele din os, create de el, l-a încurajat să facă numai ce îi place. De câteva luni, Marian a început să folosească pentru realizarea bijuteriilor nucă de cocos, pe care o decupează şi şlefuieşte, până îi dă forma unor cercei sau brăţări.

„Când eram copil, unul din vecinii mei avea o scrumieră din nucă de cocos, ceea ce mi se părea extraordinar pentru perioada aceea”, a spus Marian. Fascinat de cocosul transformat în scrumieră, timişoreanul a regăsit fructul în magazinele de azi şi s-a hotărât să încerce să realizeze bijuterii din materialul care îi aminteşte de anii copilăriei. „Nuca de cocos este foarte rezistentă şi uşor de prelucrat, astfel că nu am nevoie de mult spaţiu pentru a o decupa, şlefui şi eventual, picta”, a explicat Marian.

image


„Nu văd limite la alegerea materialelor”

Pentru realizarea bijuteriilor, Marian intenţionează să folosească cele mai variate materiale, de la oasele de acum câţiva ani, la nuca de cocos decorată de vopsele acrilice sau cele reciclabile. „Vreau să încerc cât mai multe materiale, în special reciclabile, şi să creez nu doar accesorii, ci şi obiecte de design interior”, a spus Marian. „Pentru început, m-am gândit să realizez lămpi din cocos”, a adăugat artistul, absolvent al secţiei de Design de Produs Ambiental din cadrul Facultăţii de Arte.

image



Intrebări şi răspunsuri

În ce atmosferă creezi accesorii? 
Lucrez acasă, pentru că nu am nevoie de mai mult de doi metri pătraţi pentru realizarea accesoriilor. Lucrez şi în linişte, şi pe muzică, iar singura condiţie este ca zgomotul să nu fie foarte puternic.

Există obiecte pe care le-ai realizat şi de care nu te poţi despărţi ?
La început le strângeam, dar m-am dezobişnuit să strâng obiectele şi, în timp, le dau. Mai bine le vând şi fac şi mai multe cu banii obţinuţi.

Cât durează realizarea unei bijuterii din cocos?
Decuparea formelor, şlefuirea şi legarea lor într-o pereche de cercei sau o brăţară durează, în medie, două ore.

Ce-i place

Marian Vraciu realizează cu pasiune accesorii şi, cu aceeaşi pasiune, descoperă noi forme şi materiale de lucru. „Fac tot ceea ce îmi place să fac”, a spus artistul timişorean.

Ce nu-i place

„Nu-mi place frica ce opreşte oamenii să facă ceea ce îşi doresc”, a spus Marian Vraciu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite