Timişoara: PORTRET / Ştefan Lăcătuş: „Am antrenat peste 1.500 de tineri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antrenorul are centura neagră cu 4 Dani în karate, 3 Dani în ju-jitsu, o experienţă de 23 de ani în arte marţiale şi 17 ani de pregătire a persoanelor pentru autoapărare.

Profil:

Născut. 5 martie 1970, Timişoara.
studii. Facultatea de Ştiinţe Politice şi Comunicare din cadrul Universităţii de Vest Timişoara.
Job. Antrenor de arte marţiale.
Familie. Căsătorit, are un copil.

Ştefan Lăcătuş este unul dintre cei mai experimentaţi antrenori de arte marţiale din Timişoara. În cei peste 17 ani de carieră de antrenor, peste 1.500 de tineri au trecut prin sălile lui şi au încercat să deprindă artele  marţiale. „Acum fac antrenamente la două săli din Timişoara. La Liceul Electromotor şi la o altă sală. Am aproximativ 50 de învăţăcei”, a spus antrenorul de arte marţiale. El a devenit antrenor în 1992, după ce a absolvit Şcoala Naţională de Antrenori din Bucureşti.

Antrenamente de patru ore

„Cursurile costă între 50 şi 100 de lei pe lună. Eu zic că nimic nu este mai ieftin decât un curs de arte marţiale”, a spus antrenorul, care susţine că tot mai puţini tineri sunt interesaţi de acest sport. Cei care îşi doresc să se menţină în formă trebuie să facă trei antrenamente pe săptămână, care durează între o oră şi două ore. „Cei care vor să facă performanţă în acest sport trebuie să se antreneze în fie care zi, timp de cel puţin patru ore”, a mai  spus antrenorul.  Ştefan Lăcătuş a avut prima întâlnire cu artele marţiale la 16 ani, când sportul era interzis de către statul comunist.

Sport interzis de comunişti

El a participat la antrenamente care erau în afara legii la acel moment. „Antrenamentele de karate erau interzise în România. Era ca un fel de organizaţie secretă, iar artele marţiale atrăgeau tocmai pentru că erau interzise”, a spus Ştefan Lăcătuş. După ce a fost la câteva antrenamente, ilegaliştii s-au trezit cu ofiţeri de la Miliţie, Securitate şi inspectori şcolari la antrenamente, care chiar l-au arestat pe antrenorul său. „Pe el l-au luat pe sus, iar nouă ne-au luat numele, urmând să ne sancţioneze pe toţi. Eu am scăpat, pentru că mi-am dat o identitate falsă”, îşi aminteşte antrenorul de arte marţiale.
 A urmat o explozie de entuziasm după Revoluţie, când tinerii au luat cu asalt sălile în care se făceau arte marţialea.  „Au fost foarte mulţi tineri care au luat sălile cu asalt, însă au renunţat prin 1995, când au apărut computerele şi jocurile pe calculator”, a mai spus Ştefan Lăcătuş.

Întrebări şi răspunsuri


Ce calităţi trebuie să aibă un tânăr ca să practice artele marţiale?

Entuziasmul şi răbdarea sunt ingredientele principale. Mulţi vin să se menţină în formă, să slăbească sau îi trimit părinţii. Însă doar 10% dintre ei rămân la antrenamente.

Ce vârste au persoanele pe care le antrenezi?

Am clienţi cu vârste cuprinse între 4 şi 35 de ani. Aproximativ 20% dintre ei sunt femei. Ele vin să înveţe tehnici de autoapărare, la fel ca şi mulţi dintre bărbaţi, pentru că pe stradă se simt în nesiguranţă şi lipsiţi de apărare. Acest sentiment a crescut acut în ultimii ani.

Ce-i place

Îmi place să cunosc oameni de caracter, să fiu în preajma copiilor pentru energia lor pozitivă, să citesc, să ascult muzică de calitate şi să fiu la curent cu noutăţile din domeniul securităţii.

Ce nu-i place

Nu-mi plac prostia, insolenţa, lăcomia, răutatea, teama, lipsa încrederii în sine, dispreţul, îngâmfarea, mincinoşii, oamenii nerecunoscători şi invidioşi, egoişti şi iresponsabili. Nu îmi place violenţa, de nici un fel, care a devenit un mod de viaţă acceptat de majoritatea oamenilor.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite