Timişoara: PORTRET / Arpad Stankovics pregăteşte portari pentru „Poli”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: PORTRET / Arpad Stankovics pregăteşte portari pentru „Poli”
Timişoara: PORTRET / Arpad Stankovics pregăteşte portari pentru „Poli”

Tânărul bănăţean a jucat fotbal la Unirea Sânnicolau Mare, iar acum este profesor de sport la Timişoara şi antrenează apărătorii porţii.

Arpi Stankovics a jucat la echipa fanion a localităţii natale şi a învăţat la LPS Banatul. „Am jucat la Sânnicolau Mare în Liga a IV-a, a III-a şi a II-a. N-am apucat să joc în Divizia B, pentru că am stat puţin în acea perioadă. Am avut un scandal cu ei am fost la un moment dat împrumutat, am suferit o accidentare şi m-au tras pe linia moartă. Apoi au avut nevoie de mine, dar eu n-am vrut să mă întorc. Acum mai joc doar de plăcere, la Sâmpetru”, a spus profesorul de sport de la Şcoala Generală nr. 1 din Timişoara.

Acesta spune că intrarea în învăţământ a fost un pas firesc. „Era normal să intru în învăţământ după ce am terminat facultatea de sport. E super OK, mie chiar îmi place, însă adevărul e că banii sunt puţini. Dar nu există să lucrezi puţin, fără stres, şi să iei o căruţă de bani. De antrenorat poate m-am apucat un pic cam devreme, dar aşa a fost să fie”, a mai spus Stankovics.

Cum se cresc portarii

Tânărul antrenor este de părere că, pe lângă calităţile fizice, un portar de viitor are nevoie şi de încrederea antrenorilor din clubul la care activează. „Este foarte greu de crescut un portar, pentru că foarte greu se maturizează fără meciuri importante în picioare. Iar pentru ca cineva să-şi asume acest risc, copilul trebuie să fie bun şi să aibă calităţi fizice. Degeaba ai reflexe, joc de picior, dacă ai 1,70. Toată lumea caută acum portari înalţi, pentru că îţi dau siguranţă”, a explicat Arpi Stankovics.

Acesta antrenează toţi portarii de la grupele de copii şi juniori de la „Poli”, aproximativ 25 de tineri. „Cineva trebuie să aibă încredere în tine pentru a putea progresa, cu meciuri importante. Casillas e titular de la 18 ani la Real, Buffon a debutat la 16 ani în Serie A, însă acestea sunt cazuri rare. Trebuie să ai şi şansă”, este de părere profesorul.

Educaţia părinţilor

Fiind profesor de sport, Arpad a observat din prima linie regresul românilor în ceea ce priveşte practicarea sportului în timpul liber. „Două ore cât facem noi sport e foarte puţin. Ceea ce facem noi este egal cu zero dacă cel mic merge în fiecare seară la fast-food şi bea sucuri acidulate. Înţeleg că faci orice pentru copilul tău, însă părinţii trebuie să fie un exemplu. Dacă nici părintele nu practică sportul, la ce să te aştepţi de la copil? În Ungaria, de exemplu, unde performanţele la nivel înalt sunt sub ale noastre, sportul de masă se practică mult mai mult, toată lumea aleargă, merge la sală”, a povestit antrenorul.

Întrebări şi răspunsuri

De ce portar la fotbal?
Nu m-a îndrumat nimeni spre sport, sunt singurul din familie care a practicat vreun sport la nivel profesionist. Unul dintre lucrurile care sigur îi pasionează pe copii este mingea, iar la noi sportul de masă este fotbalul. Aşa am ajuns şi eu să-l practic.

Cum ai ajuns să antrenezi la „Poli”?
Doi foşti colegi sunt antrenori la juniori la Poli şi mergeam în vizită la ei, câteodată. În mod normal, antrenorul cu portarii de la echipa satelit ar fi trebuit să vină şi la juniori. Dar cine-ţi vine de la Divizia B la copii? Şeful centrului de copii şi juniori, nea Vio Vişan, mă cunoştea şi am ajuns la ei.

Ai vreun jucător preferat, vreun model dintre portari?
Oliver Kahn a fost portarul meu preferat în vremea când eram junior. Avea stilul acela vechi, nemţesc, ştiu că s-a antrenat mult cu Sepp Maier.

Ce-i place
Fotbalul îi ocupă cea mai parte a timpului lui Arpi. „Îmi palce să ascult muzică şi să mă uit la filme, mai ales la comedii. Mulţi spun că viaţa mea e fotbalul, iubesc fotbalul”, a spus tânărul profesor.

Ce nu-i place
„Nu-mi place când plouă, mai ales că mai am antrenamente cu copiii pe afară. Când eram jucător îmi plăcea, pentru că era trenul mai moale, făceam plonjoane, dar acum nu mai este cazul”, a mărturisit fostul jucător de la Sânnicolau Mare.

Profil
Născut - 14 septembrie 1983.
Educaţie - Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport UVT.
Experienţă - 13 ani de fotbal, 3 ani de antrenorat.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite