Timişoara: PORTRET / Mihai Stanciu karatistul care pune oamenii pe picioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: PORTRET / Mihai Stanciu karatistul care pune oamenii pe picioare
Timişoara: PORTRET / Mihai Stanciu karatistul care pune oamenii pe picioare

Timişoreanul a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi la începutul carierei sale a petrecut mult timp la sală. Acum preferă să îi facă bine pe cei bolnavi.

Mihai a fost dintotdeauna energic şi plin de viaţă şi a ştiut că sportul îi va prinde bine. Tocmai de aceea, după ce a încercat să practice mai multe activităţi sportive, dar nu a simţit că i se potrivesc, s-a apucat de karate.

Karate la schimb cu fizioterapia

„La început am vrut să practic sport doar ca să consum energie şi ca să fac ceva în timpul liber, dar încet, încet, a devenit o treabă serioasă, am obţinut şi unele rezultate şi m-am gândit că merită să mă ţin de treabă”, a spus Mihai Stanciu. De la prima zi în care tânărul a îmbrăcat un kimono şi a păşit într-o sală de karate au trecut 14 ani, centura de la kimono s-a colorat în negru şi mai bine de 50 de medalii s-au adunat pe pereţii din casa părinţilor. Dintre ele, 18 sunt de aur, două sunt de campion naţional şi două de vicecampion european. Timişoreanul este acum sensei pentru aproximativ 20 de prichindei care vor să înveţe tehnici de karate de la el. Oricât de mult şi-ar dori să petreacă din nou timp în sala de karate, Mihai simte că lucrurile se schimbă.

„Pentru sport, timpul se cam sfârşeşte. Adică, timp ar fi, dar nu mai este suficientă energie”, a mărturisit Mihai. Energia pe care Mihai o consuma îmbrăcat în kimono, la sala de karate sau la concursuri de mare anvergură a dat-o la schimb pentru fizioterapie. „Nu se câştigă foarte bine din karate şi preferi să mai faci ceva pe lângă. Mai lucrezi şi mai răreşti  antrenamentele”, a spus timişoreanul cu părere de rău.

O alegere inspirată   

S-a înscris la cursurile facultăţii de kinetoterapie pentru că, la momentul respectiv, părea cea mai bună variantă pentru el. „Nu a fost o alegere gândită cu ani înainte, a fost spontan. M-am gândit că are legătură cu sportul şi e şi util. Cu timpul a ajuns să îmi placă foarte mult ce fac şi mi-am dat seama că e mai mult decât o meserie benefică pentru toată lumea”, a povestit Mihai.

De aproape doi ani de zile, timişoreanul face masaj de recuperare la un centru de fizioterapie şi în particular. „Eu spun că e mai bine pentru cei care au o problemă să aibă un fizioterapeut personal cu care să lucreze pentru recuperare, pentru că trebuie să se stabilească o altfel de relaţie cu el şi evoluţia pacientului va fi mai uşor monitorizată”, a spus Mihai. Până acum, timişoreanul a ajutat şi a pus pe picioare foarte multe persoane care au apreciat calităţile şi cunoştinţele tânărului şi au avut încredere în mâinile lui.

Întrebări şi răspunsuri

De ce nu faci şi masaj de relaxare?

Pentru că masajul de recuperare este mult diferit de cel de relaxare. Aici trebuie să îţi pui mintea la contribuţie, implică mult mai multe cunoştinţe şi face şi mult bine.

Cum lucrezi mai bine cu clienţii?
E o altă legătură când lucrezi cu un om mai mult timp, în particular. El te plăteşte pe tine direct şi tu eşti responsabil să îl faci bine şi e normal să te ocupi mai bine de el pentru că ai mai mult timp.

Cum trebuie să fie un fizioterapeut bun?
Pe lângă cunoştinţele pe care trebuie să le aibă, trebuie să fie calm, să aibă răbdare, să fie deschis, să discute cu oamenii, poate chiar şi distractiv, să îl înveselească pe pacient.

ce-i place
Lui Mihai îi place foarte mult mişcarea. „Îmi plac sporturile extreme, călătoriile, aventurile, ciclismul, alpinismul. Ca hobby fac ciclism, dar nu organizat, mai plec în plimbare câteodată, când am timp”, a spus timişoreanul.

ce nu-i place
Nu-mi place să stau şi nu-mi place munca de birou. Aşa sunt mai energic. Sunt mereu ocupat şi mă plimb dintr-o parte în alta. Având în vedere natura meseriei, nu prea stau jos şi nu mi se pare deloc obositor.

Profil
Născut - 26.03.1985, Timişoara.
Studii - Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, specializarea Kinetoterapie.
Experienţă - Fizioterapeut de un an.
Familie - Necăsătorit, fără copii.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite