Timişoara: PORTRET / Sindia Vlaia, soprana care a ajuns pompier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: PORTRET / Sindia Vlaia, soprana care a ajuns pompier
Timişoara: PORTRET / Sindia Vlaia, soprana care a ajuns pompier

Purtătorul de cuvânt al pompierilor timişeni a absolvit Politehnica şi Facultatea de Muzică şi dirijează corul bisericii de pe Calea Martirilor.

PROFIL
Născută. 16 mai 1984, Timişoara
Studii: Facultatea de Muzică din Timişoara
Job: Purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Banat
Familie: Necăsătorită



Sublocotenentul Sindia Vlaia, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Banat, a abandonat pasiunea ei de o viaţă, muzica, pentru viaţa în unitatea militară. Ea a urmat în paralel două facultăţi. Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul Universităţii Politehnica, precum şi Facultatea de Muzică din Timişoara, începând cu anul 2003.

Dublu succes
„Am dat admiterea la Politehnică în iunie, iar la Facultatea de Muzică a fost admiterea în toamnă. Am intrat la ambele facultăţi şi am hotărât să urmez în paralel cursurile”, a spus sublocotenentul Sindia Vlaia. Pentru admiterea la Facultatea de Muzică, Sindia a trebui să cânte partituri din muzica lui Mozart sau Schubert.
„Mergeam dimineaţa la Politehnică şi după-amiaza la Muzică, pentru că artiştii se pregătesc mai bine seara, pentru că sunt firi boeme. Am învăţat foarte bine. Am fost bursieră la ambele facultăţi. Însă legea nu permitea acest lucru şi atunci am ales să iau bursa de la Politehnică, pentru că era vorba de mai mulţi bani”, a spus sublocotenentul Sindia Vlaia. Ea a făcut parte din corul facultăţii şi a avut concerte în Franţa, Germania, Austria şi Olanda.
La absolvirea celor două facultăţi, Sindia a încercat să ajungă soprană la Opera din Timişoara. A dat admitere, însă a fost respinsă. „Nu căutau absolvenţi, ci oameni cu experienţă. Erau trei locuri disponibile, care au fost ocupate de persoane mature”, îşi aminteşte Sindia Vlaia. Ea a avut posibilitatea să rămână colaborator al Operei din Timişoara, însă pentru asta nu primea niciun leu.

Încredere de sine
Sindia a hotărât să se reprofileze, după ce a aflat că există o funcţie de ofiţer de relaţii publice la pompieri. S-a înscris în competiţie şi a reuşit să îşi învingă cei 48 de contracandidaţi care şi-au dorit funcţia.
„Am dat probe aici şi la Bucureşti. Părinţii mei nu m-au încurajat, deoarece credeau că e nevoie de pile ca să prinzi postul”, şi-a mai amintit tânăra. Acum îi pare bine că a urmat cursurile Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice, pentru că părinţii au încurajat-o să se pregătească şi pentru o profesie practică.
„Părinţii mei sunt ingineri, bunicii la fel şi nu au fost fericiţi când am decis să aleg viaţa de artist. Cum ştiu engleza, franceza şi germana nu mi-a prins bine sfatul lor cu urmarea celei de-a doua facultăţi”.
Sindia însă nu a renunţat definitiv la muzică. Ea este solista şi în acelaşi timp dirijorul corului de 18 fete al bisericii ordotoxe din Calea Martirilor. „Avem repetiţii în fiecare vineri, iar duminica la slujbă, mergem, arătăm ce ştim, între orele 10 şi 12”, a mai spus Sindia.


Întrebări şi răspunsuri

Cum ţi-ai descoperit pasiunea pentru de muzică?
Totul a început când eram copil, când îmi doream la serbări să deţin rolul principal. Apoi am ajuns la Palatul Copiilor şi ulterior am început să studiez pianul. Acest lucru s-a întâmplat între clasa a II-a şi clasa a VIII-a.

Îţi pare rău că ai renunţat la o carieră în muzică?
Îmi pare bine că am renunţat la viaţa de artist, pentru că sunt apreciată în profesia actuală. Deşi pare că e o diferenţă de la cer la pământ între viaţa de artist şi cea dintr-o unitate militară, eu cred că m-am adaptat de minune.



Ce-i place
„Îmi plac provocările şi tot ce e nou, adică tot ce mă motivează să fiu mai bună. Întotdeauna sunt pregătită să iau viaţa şi cariera de la capăt, dacă există provocări“.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac superficialitatea şi lipsa de iniţiativă. Fiecare dintre noi are ceva de oferit. Cred că nu trebuie să aşteptăm să luăm exemple de la alţii, ci să încercăm să fim noi exemple pentru cei din jur“.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite