Timişoara: PORTRET / Sebastian Gavrilă atrage copiii spre lupte greco-romane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: PORTRET / Sebastian Gavrilă atrage copiii spre  lupte greco-romane
Timişoara: PORTRET / Sebastian Gavrilă atrage copiii spre lupte greco-romane

Luptele greco-romane, unul dintre cele mai vechi sporturi olimpice, există în Timişoara datorită a doi oameni, antrenorii Carol Both şi Sebastian Gavrilă.

PROFIL
Născut - 05.06.1980, Timişoara.
Studii - Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea de Vest.
Experienţă - Este antrenor la CSS Timişoara, la lupte greco-romane, de şase ani.
Familie - Căsătorit cu Veronica; au o fetiţă, Alexia.



Cei doi sunt răspunzători de numeroasele medalii şi titluri naţionale pe care le-au obţinut juniorii de la Clubul Sportiv Şcoala nr. 1, dar şi pentru popularizarea acestui sport în Timişoara. Aproximativ 50 de copii legitimaţi practică de la o vârstă fragedă unul din cele mai dificile sporturi. Sebastian Gavrilă a început să lupte de la 13 ani, însă încă din perioada de juniorat a fost nevoit să îşi încheie activitatea din cauza unei accidentări la genunchi.
Puteam să fac orice sport, dar m-am apucat de lupte greco-romane. E un sport pe care trebuie să-l înţelegi, nu e un sport pentru tăntălăi”, a spus Sebastian Gavrilă.

Din categoria atletică grea
Luptele greco-romane reprezintă una din cele mai dificile ramuri sportive. Face parte din categoria atletică grea. „Este singurul sport în care într-o fracţiune de secundă 90 la sută din muşchi sunt încordaţi. Trebuie să fii foarte puternic fizic şi mental. Eşti singur pe saltea cu un adversar în faţă, pe care trebuie să-l dobori”, a mai spus Gavrilă.
Timişoreanul s-a orientat spre antrenorat după ce a terminat facultatea. A început să predea pe lângă fostul său antrenor de la juniori, Carol Both.
„Încercăm să-i forţăm pe tineri să vină să facă acest sport. Mergem în şcoli, facem afişe, încă am acest elan tineresc”, a mai spus antrenorul.
Copiii de la CSS 1 Timişoara au acum o sală modernă, care a fost amenajată în fosta tipografie de pe Calea Torontalului.  Gavrilă a reuşit să convingă copiii din Dumbrăviţa şi Giroc să facă lupte greco-romane.
„La Dumbrăviţa, la început aveam 60 de copii. Din toamnă sperăm să avem o grupă şi la Giroc. Vrem să extindem aria de selecţie, ca sportul acesta să ia amploare”, a mai declarat Sebastian Gavrilă.Pe lângă dificultatea acestui sport, luptele greco-romane nu aduc practicanţilor nici satisfacţii financiare. „ Încercăm să facem rost de bani de la prieteni, cunoştiinţe, ne mai ajută cu bani şi foştii sportivi. Anul acesta am reuşit să-i ducem în cantonament la Gărâna şi la Costineşti”, a mai spus Gavrilă. 

Bodyguard şi luptător
Pentru că fizicul îi permite, Sebastian Gavrilă lucreză de mulţi ani ca bodyguard. A trecut pe la multe cluburi şi localuri din oraş, iar acum are grijă de linişte la D’Arc. „Nu e o meserie pentru oricine. E destul de obositor să lucrezi şi noaptea şi ziua. Alcoolul e inamicul nostru numărul unu. Din această cauză se ajunge la violenţe”, a încheiat Sebastian Gavrilă.


Întrebări şi răspunsuri
Care e diferenţa între lupte libere şi cele greco-romane?
Lupta greco-romană e mai complexă. Prizele se fac de la brâu în sus. Nu ai voie să faci piedici. La libere au voie să foloseşti picioarele, să pui piedică şi este nevoie mai ales de forţă.

Ce rezultate au obţinut elevii tăi?
În ultimul an am avut doi campioni naţionali: Alex Anechiţei, la cadeţi şi Laurenţiu Tirla, la copii până la 14 ani. Avem patru componenţi la lotul naţional.

Care sunt planurile tale pe termen lung?
Vrem să facem la Timişoara o echipă de seniori.


Ce-i place
„Îmi place să foarte mult să călătoresc, să merg în vacanţe, să vizitez tot timpul locuri noi. Ar fi extraordinar dacă s-ar putea să văd toată lumea asta. De un an şi zece luni am un hobby nou: îmi place să mă ocup de fetiţa mea, Alexia. Vrem să o facem sportivă”, a spus Sebastian Gavrilă.

Ce nu-i place
„Nu îmi place omul care nu este punctual. Sunt multe lucruri de care nu îmi place. Mizeria de peste tot. Apoi, este incorect ca ştirile sportive să ofere doar fotbal. Nu îmi place fotbalul ca fenomen în România. Ăsta nici nu e fotbal, e can-can”, a mai spus Gavrilă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite