Timişoara: PORTRET / Radu Ion este unul dintre copiii circului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: PORTRET / Radu Ion este unul dintre copiii circului
Timişoara: PORTRET / Radu Ion este unul dintre copiii circului

Timp de două zile, tânărul a dat interviuri şi le-a explicat reprezentanţilor presei ce înseamnă să fii un copil al circului.

PROFIL
Născut. 15.11.1981, Deta
Educaţie. Şcoala de la casa de copii din Periam
Experienţă. S-a alăturat circului acum 4 ani
Familie. A crescut în stradă

Fără pic de emoţii şi foarte sociabil, Radu Ion, zis „Puiu“, are anul acesta rolul de purtător de cuvânt al Festivalului European de Circ, organizat de Asociaţia pentru o Viaţă în Schimbare sub sloganul „Copiii Circului”, la Muzeul Banatului din Timişoara.
După zile întregi de pregătiri alături de colegii de stradă şi de trupă, Puiu i-a încântat pe copiii veniţi la festival prin numere de „rol american”, în care şi-a menţinut perfect  echilibrul, dar şi pe ziarişti, prin interviuri spontane, menite să atragă cât mai mulţi timişoreni spre lumea circului.
„Am dat interviuri de dimineaţa până seara şi a fost tare interesant”, a spus Puiu. „Este pentru prima dată când sunt purtător de cuvânt la festival”, a adăugat acesta. La patru ani de când s-a alăturat Copiilor Circului, Puiu ştie acum să jongleze, să meargă pe picioroange şi să execute acrobaţii. A învăţat totul în timp, de la voluntarii români şi francezi din Asociaţia pentru o Viaţă în Schimbare, care încearcă să demonstreze că şi copiii străzi pot face lucruri minunate. „Învăţăm totul de la experţi. Ne arată o dată, apoi din nou, şi repetă cu noi, cu răbdare, până învăţăm”, a explicat Puiu.

Fascinat de lumea circului
Chiar dacă la început arta circului nu a fost deloc uşoară, Puiu şi mulţi alţi copii ai străzii au prins treptat secretele jongleriilor şi ale acrobaţiilor. Cu toţii arată astfel că sunt talentaţi şi că pot învăţa orice, dacă li se acordă încredere. An de an, Copiii Circului arată ce au mai învăţat în spectacole la care îi invită pe toţi micuţii din Timişoara. Puiu a luat parte în spectacole organizate la Orăştie sau Haţeg, dar capitala Banatului rămâne locul său preferat. „Acum patru ani, stăteam cu nişte prieteni care îmi ziceau în fiecare zi că merg la cortul circului, unde nişte francezi îi învaţă tot felul de lucruri interesante”, îşi aminteşte Puiu. Tânărul s-a hotărât atunci să se alăture prietenilor săi. „Am fost o zi, două, trei, după care nu am vrut să mă mai despart de circ”, a spus Puiu.



Întrebări şi răspunsuri

Cum reuşeşti să câştigi bani?
Strângem nuci din pomii de pe marginea drumului, le curăţăm de coajă şi le vindem în piaţă. Abia reuşim să strângem câte un sac, doi.

Cum i-ai întâlnit pe Copiii Circului?
Din întâmplare. Am lucrat în Germania, în Cehia, dar m-am întors în Timişoara şi m-am întâlnit cu colegii mei de la Şcoala din Periam. Ei mergeau la circ şi într-o zi m-au luat cu ei.

Ce ai vrea să mai înveţi la circ?
Mi-ar plăcea să învăţ să jonglez cu foc, dar mai am de lucru până atunci. Cred că e nevoie de mult curaj şi de multă îndemânare.



Ce-i place
„Îmi place să joc fotbal. În fiecare miercuri, mă antrenez în echipa Vulturii I”, a spus Puiu. „Jucăm cu alte echipe de copii ai străzii, din diferite zone ale oraşului”, a adăugat tânărul timişorean.

Ce nu-i place
„Nu îmi place viaţa mea de acum. E foarte greu, pentru că stau în stradă, nu am bani”, a spus Puiu.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite