Timisoara: PORTRET / Olimpia Oprea vede primul zâmbet al copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timisoara: PORTRET / Olimpia Oprea vede primul zâmbet al copiilor
Timisoara: PORTRET / Olimpia Oprea vede primul zâmbet al copiilor

Timişoreanca a ajutat peste 1.000 de femei să aducă pe lume copii şi a înfiinţat primul sindicat din Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Alexandru Odobescu“.

Profil

Nascuta. 22 februarie 1961, Valea Bradului (Hunedoara)
Educatie. Facultatea de Medicină Genarală din Timişoara
Job. medic primar al Spitului de Obstetrică şi Ginecologie „Alexandru Odobescu” din Timişoara
Familie. are un băiat, Tudor, de 11 ani

Olimpia Oprea, care şi-a petrecut mai bine de jumătate din viaţă în maternitate, a înfiinţat primul sindicat al medicilor şi asistentelor din spitalul unde au văzut lumina zilei mii de copii din Timişoara. Chiar ea a ajutat peste 1.000 de femei să dea viaţă fără probleme micuţilor pe care îi purtau în pântec, în clinica unde a devenit lider de sindicat. „Era nevoie de un sindicat care să ne apere drepturile. Sunt drepturile medicilor şi ale asistentelor care lucrează în Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie «Alexandru Odobescu». Suntem 170 de oameni în Sindicatul Materna”, a povestit medicul Olimpia Oprea.
Timişoreanca spune că după 20 de ani de ani petrecuţi în spital, atât ea, cât şi colegii ei trebuie să aducă uneori bani de acasă pentru consumabile. „E trist că trebuie să ne cumpărăm singuri halate, echipamente, ochelari de protecţie, punem bani pentru pansamente, pentru aţă chirurgicală”, a mai spus medicul ginecolog.

La medicină, din trei încercări

Olimpia a fost admisă la Facultatea de Medicină din Timişoara la a treia încercare, după ce a fost învăţător suplinitor. „După absolvirea liceului am încercat la Târgu Mureş. Mai aveam nevoie de 15 sutimi ca să fiu admisă. Anul următor am picat la Facultatea de Medicină din Bucureşti cu nota 8,06. La Timişoara eram 12 pe un loc şi am fost admisă”, a spus Olimpia, care susţine că visul tatălui ei a fost să devină medic.
„El şi-a dorit foarte mult acest lucru, însă nu a avut posibilitatea financiară”.  Medicul chiar recunoaşte că a dat şpagă pentru un singur examen în timpul facultăţii. „La materia socialism ştiinţific. Oricât învăţai, trebuia să dai un cartuş de ţigări şi o sticlă de whisky ca să treci examenul”, şi-a amintit Olimpia.

Între gărzi la spital şi clinică privată

Revoluţia a ajutat-o să ajungă medic rezident în 1990, a urmat specializarea timp de trei ani, când a devenit medic specialist. „După alţi cinci ani, în 1999, am devenit medic primar. Cea mai tânără fetiţă pe care am ajutat-o să nască avea 12 ani. Chiar eu am muncit până în luna a şaptea”, a povestit medicul.
Pe lângă faptul că uneori are gărzi şi trebuie să îşi petreacă în spital şi 29 de ore fără oprire, Olimpia mai lucrează şi la o clinică privată.
„Câştig câte 400 de euro la fiecare naştere. O familie trebuie să cheltuie acolo aproximativ 1.400 de euro pentru naşterea unui copil. Există o singură clinică privată de acest gen în Timişoara, iar în curând se va inaugura încă una”.

Intrebări şi răspunsuri

De ce nu aţi plecat la muncă într-un spital din străinătate?
Salariile sunt mult mai bune, însă eu am aici un copil şi am ratele de 20 de ani pentru casă. Eu, după 20 de ani de profesie, am un salariu de bază de 2.100 de lei. Nu aş supravieţui dacă nu aş lucra şi la o clinică privată.

De ce credeţi că bănăţencele preferă să nască în maternităţi din Ungaria?
Sunt condiţii mai bune. Iar la noi au început să apară clinici private. Oamenii care au bani merg în aceste clinici, pentru că în cele de stat sunt mari probleme tocmai din cauza subfinanţării cronice. Cei care nu au bani vin la spitalele de stat.

Ce-i place

„Îmi place că pot să ajut femeile să-şi aducă bebeluşii pe lume. Şi ca toată lumea să facă acest lucru în condiţii decente, fără să se teamă pentru viaţa sa şi pentru cea a copilului pe care îl aduce pe lume”.

Ce nu-i place

„Nu îmi place că sistemul sanitar este subfinanţat. Că nu sunt bani niciodată. Şi că spitalele nu sunt întreţinute cum trebuie. Că statul nu are grijă de medici, iar noi trebuie să ne descurcăm singuri”. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite