Timişoara: PORTRET / Dan Nistor colecţionează obiecte vechi de sute de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: PORTRET / Dan Nistor colecţionează obiecte vechi de sute de ani
Timişoara: PORTRET / Dan Nistor colecţionează obiecte vechi de sute de ani

Ceasuri antice, cutii muzicale şi vechi obiecte de mobilier câştigă bătălia cu timpul, cu ajutor din partea colecţionarului bănăţean.

Dan Nistor este un bănăţean pe care farmecul obiectelor de artă vechi, încărcate cu poveşti de sute de ani, l-a cucerit mai repede decât s-ar fi aşteptat. Fără să facă parte dintr-o familie de artişti sau să urmeze studii de specialitate, bănăţeanul şi-a dezvoltat pasiunea pentru antichităţi de la un an la altul, astfel că acum are propriul atelier de restaurare a obiectelor de artă vechi.

Pasionat de antichităţi

„A fost de ajuns să particip la un târg al colecţionarilor europeni, pentru a-mi descoperi pasiunea pentru antichităţi”, a spus Nistor.  Primei expoziţii la care a participat i-au urmat altele, organizate în ţară şi în străinătate, de la care colecţionarul bănăţean a învăţat mereu.

„Tot ce ştiu azi, am învăţat din albume, cataloage, pieţe şi târguri”, a explicat Dan Nistor. După ce, în 1995, bănăţeanul a început să culeagă antichităţi, în 2001 şi-a deschis propriul atelier de restaurări şi tapiţerie, la Lugoj.

„Întotdeauna m-a fascinat mobila veche, iar acum am o întreagă galerie plină de obiecte de mobilier”, a spus colecţionarul, care a cules, în ultimii ani, zeci de obiecte de artă, atât din Banat, cât şi din Ungaria sau Austria. „Am prins vremuri bune, în care străinii achiziţionau multe antichităţi de la noi. Acum perioada este ceva mai grea”, a explicat Dan Nistor.

Plănuieşte mai multe expoziţii locale

Pentru a deschide apetitul timişorenilor pentru antichităţi, colecţionarul şi-a propus să organizeze o serie de expoziţii de profil, în capitala Banatului. „Lucrăm mult cu piaţa din Bucureşti, dar vrem să ne dezvoltăm mai mult în Timişoara”, a spus Dan Nistor. Potrivit acestuia, familiile cu tradiţie ştiu să aprecieze antichităţile, iar prin mai multe târguri şi expoziţii se va forma şi gustul publicului larg. „Este necesară organizarea acestor evenimente în locaţii istorice ale oraşului, pentru că astfel se dezvoltă şi turismul local, iar oamenii încep să prindă gustul antichităţilor”, a adăugat colecţionarul.
„Timişoara ar trebui să urmeze exemplul oraşelor italiene, unde expoziţiile de antichităţi sunt deja o tradiţie”, a spus Dan Nistor.

Întrebări şi răspunsuri

Care este obiectul dvs. de suflet ?
Sunt multe. Dacă ar fi să aleg unul, acela ar fi o balanţă din 1840, la care ţin foarte mult. Poate şi pentru că eu sunt în zodia Balanţă.

Cine lucrează în atelierul dumneavoastră ?
Avem specialişti în restaurare şi tapiţerie, dar colaborăm şi cu consilieri de la Muzeul Banatului, care ne ajută la evaluarea obiectelor.

Cum stabiliţi valoarea obiectelor vechi ?
Stilul şi patima timpului, precum şi modul de lucru, sunt primele aspecte de care ţin cont atunci când văd un obiect vechi, la un târg sau la o expoziţie de antichităţi.

ce-i place
„Îmi place mult să pescuiesc, dar şi să merg la vânătoare. De asemenea, îmi place mult să călătoresc şi să particip la expoziţii de antichităţi din toată Europa”, a spus Dan Nistor.
ce nu-i place
„În alte oraşe, au loc frecvent expoziţii şi târguri de antichităţi, prin care sunt promovaţi artişti locali. Din păcate, la Timişoara s-au organizat prea puţine astfel de evenimente, până acum”, a spus Dan Nistor.

Profil
Născut - 06.10.1972.
Educaţie - Facultatea de Drept, Braşov.
Experienţă - Colecţionează obiecte de artă de 14 ani.
Familie - Căsătorit, are doi copii.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite