Timisoara: PORTRET / Deian Mitrovici produce cele mai aromate fructe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timisoara: PORTRET / Deian Mitrovici produce cele mai aromate fructe
Timisoara: PORTRET / Deian Mitrovici produce cele mai aromate fructe

Specialist în pomicultură, Deian Mitrovici se mândreşte cu sute de pomi fructiferi autohtoni, cultivaţi ecologic.

Profil

Născut. 08.12.1949, Moldova Veche.
Studii. Facultatea de Horticultură, Bucureşti.
Familie. Are o fiică.

Soiuri româneşti de fructe, altoite cu o experienţă dobândită în ani buni de şcoală şi practică în livezile bănăţene, sunt aduse în pieţele din Timişoara de unul dintre cei mai mari iubitori de fructe din Vest. Deian Mitrovici a ajuns la Periam după absolvirea facultăţii, iar după 30 de ani de muncă la stat a hotărât să-şi lanseze propria afacere. „Din 2007, am pornit la drum pe cont propriu, prin ferma pe care am înfiinţat-o la Periam”, a explicat Deian Mitrovici.

Pasionatul horticultor se mândreşte azi cu şapte hectare, pline cu meri, pruni, piersici şi struguri. Soiuri precum Granny Smith, Ionagold sau Generos s-au copt în 2009 mai bine ca oricând, fără tratamentele sau îngrăşămintele folosite de cultivatorii din străinătate. „Avem mere de toate felurile, de la cele dulci, la cele acrişoare. Soiul Granny Smith, de exemplu, este bun şi pentru diabetici, pentru că nu conţine zahăr”, a explicat Mitrovici.

Luptă grea cu importatorii

Nectarinele s-au vândut ca pâinea caldă în vara lui 2009, dar vânzarea rămâne dificilă chiar şi pentru cei mai experimentaţi cultivatori. „Nu producţia e problema, ci desfacerea”, a explicat Mitrovici, bun cunoscător al pieţei româneşti, dar şi a celei din străinătate. „Într-o vizită în Belgia am aflat că cea mai mare concurenţă penru noi va veni din China”, a spus pomicultorul.

Importatorii de fructe din ţările vecine fac şi ei concurenţă producătorilor autohtoni. „Kilogramul de mere se cumpără, în Ungaria, cu 60-70 de bani, şi se vinde la noi cu 2-2,5 lei”, a spus Mitrovici. În timp ce importatorii cuceresc marile pieţe şi supermarketuri din România, producătorii autohtoni se luptă cu condiţiile meteorologice şi îşi asigură, cu greu, recoltele. „Brumele târzii şi îngheţul ne dau mari bătăi de cap, pentru că nu pot fi asigurate şi implică mari cheltuieli”, a adăugat pomicultorul.

Coşul cu fructe ecologice se livrează timişorenilor

Desfacerea în pieţe se face greu, dar salvarea pentru producătorii autohtoni a venit de la Asociaţia pentru Susţinerea Agriculturii Ţărăneşti (ASAT), prin campania „Consumă sănătos şi susţine agricultura locală!”. „Timişorenii au răspuns foarte bine la această campanie, astfel că am avut foarte multe cereri”, a declarat Mitrovici. „Campania ar trebui promovată pentru că aşa am avea şi noi, şi cumpărătorii de câştigat”, a adăugat pomicultorul bănăţean.

Intrebări şi răspunsuri

Ce soiuri vă plac cel mai mult ?
Sunt mereu înconjurat de fructe, aşa că mănânc multe mere, piersici şi caise. Granny Smith, soi orogonar din Noua Zeelandă, îmi place mult.

Pe ce suprafaţă cultivaţi pomi?
Am şapte hectare de livezi de mere, piersici, caise, dar şi mulţi struguri foarte rezistenţi, care nu au nevoie de tratament.  

Care sunt clienţii dumneavostră ?
La piaţă vin cel mai des bătrânii. Tinerii vin rar, iar atunci se opresc la standurile importatorilor. Avem însă familii, şi le ştim de ani de zile, care vin frecvent să îşi umplu coşurile cu fructele noastre.

Ce-i place

„Îmi place mult vânătoarea. Merg la vânătoare în zona noastră, într-un grup mai mare de oameni pasionaţi de vânătoare”, a spus Deian Mitrovici.

Ce nu-i place

„Avem mari probleme cu desfacerea produselor noatre. Tinerii aproape că nici nu cunosc fructele autohtone, toţi s-au obişnuit cu cele exotice, aduse din străinătate”, a spus pomicultorul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite