Timişoara: PORTRET / Milorad Milenovici Ţese bijuterii din mii de zale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: PORTRET / Milorad Milenovici Ţese bijuterii  din mii de zale
Timişoara: PORTRET / Milorad Milenovici Ţese bijuterii din mii de zale

Zale mici de numai câţiva milimetri se leagă în atelierul timişoreanului şi se transformă, după zeci de ore de muncă minuţioasă, în coliere, cercei, brăţări sau chiar cămăşi.

PROFIL
Născut.  22.12.1982
Educaţie. Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Universitatea Politehnica Timişoara
Familie. Părinţii sunt la Timişoara


Multă răbdare, pasiune pe măsură, o măsuţă de apartament şi câteva instrumente de tăiat şi prelucrat sârma sunt ingredientele prin care, tacâmuri de argint, adunate din anticariatele româneşti, iau forma unor zale fine, dar rezistente, ţesute în bijuterii desprinse, parcă, din Evul Mediu.
De profesie programator, timişoreanul Milorad Milenovici îşi dedică timpul liber pasiunii pentru realizarea şi „împletirea” zalelor de mai bine de cinci ani. „Acum lucrez în timpul liber, după job, dar la început lucram şi zi-lumină, mai ales în timpul vacanţelor de vară”, a spus Milorad.
Pentru a învăţa meşteşugul realizării zalelor şi al legării lor în mici podoabe sau adevărate „pânze” metalice, Milorad a urmat sfaturile găsite pe un site de Internet dedicat pasionaţilor de „joacă cu zalele” din întreaga lume. „Acolo am găsit explicaţii concrete despre modelele de bază, şi totul a devenit mai simplu decât pare”, a  adăugat timişoreanul.

Drumul zalelor
Tacâmurile de argint, culese din anticariate, ajung la unul din bijutierii vechi ai Timişoarei, după care sunt topite şi transformate în sârme de diferite dimensiuni. Cu ajutorul lor, Milorad realizează sute de zale pe care le „croşetează”, pentru ca, apoi, bijuteriile rezultate să urmeze un întreg proces de curăţire şi lustruire.
„Bijuteriile se ţin în soluţie slabă de acid sulfuric, apoi în coajă de nucă, în scrum de ţigară, iar la sfârşit sunt curăţate cu bicarbonat de sodiu”, a explicat Milorad, care a ţesut, până acum, aproape 150.000 de zale. „Cel mai mult am lucrat la o cămaşă de zale, care cântăreşte trei kilograme şi conţine 21.600 de zale”, a spus timişoreanul.
Pentru realizarea cămăşii care a stat zile la rând expusă într-una din bijuteriile din Timişoara, Milorad a lucrat două sute de ore. „Prefer lumina naturală şi evit să lucrez sub lupă”, a spus creatorul cămăşii care îl poate apăra pe cel care o poară de orice tăietură de cuţit sau sabie.


Întrebări şi răspunsuri

Ce asculţi în timp ce realizezi bijuterii ?
Cea mai bună soluţie este ca, în timp ce lucrez, să ascult audio-books. Televizorul îmi distrage atenţia, dar cărţile fantasy pe care le ascult, citite, îmi creează un cadru bun de lucru.

Care sunt principalele modele de ţesut zale ?
Primul pe care l-am învăţat a fost modelul european, utilizat la realizarea cămăşilor, în Evul Mediu. Acum folosesc la fel de mult modelele japoneze sau hibride, şi aş vrea ca, pe viitor, că încerc şi modele care îmbină metale de diferite culori.

La ce lucrezi acum ?
M-am apucat de o cămaşă care va cântări opt kilograme şi va conţine 60.000 de zale, dar în paralel lucrez la diferite bijuterii, solicitate de cunoscuţi.



Ce-i place
„Îmi place să mă joc pe calculator, să citesc şi să petrec timp alături de prietena mea. De asemenea, sunt pasionat de motoare, iar la primăvară sper să-mi iau propriul motor”, a spus Milorad Milenovici.

Ce nu-i place
„Nu îmi plac formalismele exagerate şi nici lucrurile făcute pe jumătate. De exemplu, n-am pace până când o za nu este realizată perfect, chiar dacă ea arată deja bine”, a spus Milorad Milenovici.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite