Timişoara: PORTRET / Maria Maticiuc face profit din flori de grădină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: PORTRET / Maria Maticiuc face profit din flori de grădină
Timişoara: PORTRET / Maria Maticiuc face profit din flori de grădină

Maria reuşeşte să păstreze florile autohtone în atenţia timişorenilor, pe o piaţă asaltată de plantele exotice.

Floarea soarelui, zambilele, narcisele şi liliacul cresc cel mai bine în grădina timişorencei Maria Mariciuc. Venită în capitala Banatului în urmă cu 35 de ani, Maria a început să planteze flori de grădină şi treptat a prins toate trucurile necesare unei culturi bogate de flori autentice.

„Acum am o grădină mare, plină de cârciumărese, ochiul-boului şi mai ales, floarea soarelui”, a spus Maria. Deşi s-a calificat ca pantofar şi mai apoi ca fochist, Maria a început să cultive flori încă de la venirea în Timişoara. A lucrat ani de zile în fabricile din oraş. În paralel cu munca zilnică a decoperit că îşi poate rotunji veniturile dacă îşi aduce florile la piaţă pentru a le vinde.

„Am început cu seminţe autohtone, iar acum plantez în fiecare an din seminţele făcute de florile mele”, a spus Maria. „Cultiv floarea soarelui tot din seminţele mele, de mai bine de zece ani”, a adăugat aceasta.

În pas cu moda

Pentru că gusturile timişorenilor se schimbă, iar tendinţele de pe piaţă la fel, Maria s-a adaptat cerinţelor clienţilor săi. „Nu mai putem păstra aceleaşi buchete ca acum 20 de ani, pentru aranjamentele moderne câştigă teren, aşa că suntem şi noi mereu în schimbare”, a spus florăreasa.

Iarna mărţişoare, vara flori

Dacă vara o găseşte pe Maria în piaţă, iarna o surprinde acasă, realizând mărţişoare originale. Maria găseşte cele mai inedite modele de mărţişoare, pe care le lansează pe piaţă la 1 Martie. La scurt timp după aceea, începe munca în grădină. „Sunt în picioare de la cinci dimineaţa, la zece seara”, a explicat Maria. „Nu e uşor să ai flori frumoase. Ele trebuie stropite, curăţate”, a adăugat aceasta. Maria este mereu plină de idei, aşa că buchetele sale iau naştere prin combinaţii originale de flori de câmp, busuioc sau flori uscate. „În afară de florile din grădina mea, mai adun şi flori de pe câmp. Am acasă o cameră plină de flori uscate, care pot fi păstrate săptămâni la rând”, a spus Maria.

Întrebări şi răspunsuri

Cine mai cultivă flori în familia dumneavoastră ?
Una dintre fiicele mele este foarte pasionată de flori şi de artă. Din clasa a II-a, vindea flori cu mine în piaţă, apoi a făcut Liceul de Arte Plastice, iar acum are nişte buchete speciale.

Cum se nasc buchetele dumneavoastră?

E foarte simplu, pentru că sunt în zodia Leu şi nu duc lipsă de creativitate. Pot face orice buchet în câteva minute. Am mii de idei, care nu se epuizează niciodată. La fel se întâmplă şi cu mărţişoarele.

Ce flori cumpără timişorenii cel mai des ?

Eu vin la piaţă de 20 de ani, aşa că lumea mă cunoaşte. Cel mai bine se vând buchetele de floarea soarelui, pe care le îndrăgesc atât tinerii, cât şi adulţii.

ce-i place
„Îmi plac tare mult animalele. Mai demult creşteam o mulţime de animale acasă, dar acum am rămas doar cu câteva, care, alături de fructele şi legumele din grădină, ne ajută să avem mereu numai alimente naturale pe masă”, a spus Maria.
ce nu-i place
„Nu-mi place răutatea. Nu aş face şi nu am făcut rău niciodată, intenţionat, celor din jurul meu”, a spus Maria Maticiuc.

Profil
Născută - 08.08.1954, Botoşani.
Studii - Şcoala generală.
Experienţă - Cultivă flori de 20 de ani.
Familie - Are două fete.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite