Timişoara: PORTRET / Marius Filea „Vreau să transform banalul în sublim”
0
Profesor de istorie în viaţa de zi cu zi, scriitorul a publicat până acum un roman, iar până la finalul acestui an va apărea şi continuarea.
Spre deosebire de alţi autori, Marius Sorin Filea nu are un moment definitoriu după care a început să scrie. „Acum vreo 15 ani am început să scriu. Tot timpul încerc să înţeleg viaţa, de aceea şi scriu. Îmi plăceau filosofii, care aveau o idee şi atâta o întorceau pe toate feţele până te convingeau că au dreptate. Dar chiar nu ştiu să explic de ce m-am apucat de scris”, a explicat autorul.
Chiar dacă nu a fost tipărit în multe exemplare, Marius Filea este mulţumit de volumul său de debut, „Un veşnic început”. „Pe ce am mizat eu mult în cartea asta: trăim două vieţi, una a realităţii şi una a visului. Viaţa reală e rea şi te refugiezi în vis, de unde începi să reconstruieşti viaţa reală”, a spus scriitorul.
Întâmplări adevărate
Prin scriitura sa, Marius Filea încearcă să evidenţieze sublimul din întâmplările banale ale vieţii de zi cu zi. „Am luat o idee banală şi am făcut-o să crească. În viaţă ne întâlnim cu o grămadă de situaţii banale, care trec pe lângă noi nebăgate în seamă. Personajul trece printr-o astfel de întâmplare, căreia îi acordă toată atenţia. O dezvoltă în mintea lui, se concentrează pe acea întâmplare şi încearcă să o transforme în sublim”, a explicat autorul.
„Ideea este că viaţa e ca un veşnic început, tot timpul trebuie să o iei de la capăt. Ţi se întâmplă ceva, suferi sau eşti fericit, însă la un moment dat se termină şi trebuie să o iei de la capăt. Tragi învăţăminte din ceea ce se întâmplă. Nu ştiu în ce măsură am reuşit, e foarte greu să transformi banalul în altceva”, a completat Marius Filea, care predă istorie la Şcoala Generală nr. 6 din Timişoara. „Nici nu am vrut să public cartea. A citit-o o colegă, profesoară de română, care lucra şi la o editură, şi i-a plăcut. Am mai dat-o şi unor prieteni, care m-au sfătuit să public”, a mai spus autorul.
Povestea continuă
Al doilea roman al scriitorului va apărea în curând, se numeşte „Luptând împotriva destinului” şi este o continuare a primei încercări literare. „Nu aş fi făcut asta dacă nu aş fi avut răspunsuri pozitive în privinţa primului. Au fost oameni care au spus că le-a plăcut, dacă nu s-ar fi întâmplat asta, aş fi renunţat la scris, nu vreau să fac asta doar pentru mine”, a mărturisit Marius Filea.
„De fiecare dată când îl citesc, vreau să schimb ceva. Am schimbat de atâtea ori finalul încât şi mie mi-a fost greu să-l mai înţeleg. Trebuie să-l retuşez, să fie înţeles de cititor. Finalurile mele sunt interpretabile. Nu-mi place sfârşitul, începuturile sunt interesante, dar urăsc sfârşiturile”, a spus scriitorul.
Întrebări şi răspunsuri
Ai un scriitor care te-a influenţat?
Vintilă Corbul îmi place la nebunie. Pune cumva istoria în literatură, am toate cărţile şi le-am citit de mai multe ori.
Ce încerci să transmiţi prin scriitură?
Îmi place să descifrez viaţa asta. Comentez lucruri pe care toţi le trăim dar nu ne gândim la ele, iar atunci când le citeşti ţi se par interesante.
Când ţi-a fost publicat primul text?
În 2000 sau 2001 am publicat primul text într-un ziar, însă a fost vorba despre istorie, nu literatură, ceva despre vizitele împăratului Iosif al II-lea în Banat. Nu m-am gândit să scriu în continuare în presă, aveam nevoie de un punctaj pentru şcoală, eram în primii ani de învăţământ.
ce-i place
„Îmi plac oamenii simpli, cu simţul umorului. Îmi place natura, muzica veche. Îmi place şi fotbalul, ţin cu Poli, însă mai mult îmi place să-l joc decât să-l urmăresc”, a mărturisit autorul.
ce nu-i place
Scriitorul detestă minciuna şi violenţa, atât fizică, cât şi verbală. „Minciuna şi violenţa de orice fel mă deranjează foarte tare”, a spus Marius Filea.
Profil
Născut - 02.03.1971, Oradea.
Studii - Facultatea de Litere, Filosofie şi Istorie, Timişoara.
Familie - Căsătorit.