Timişoara: PORTRET / Marius Cociu este directorul sportivilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: PORTRET / Marius Cociu este directorul sportivilor
Timişoara: PORTRET / Marius Cociu este directorul sportivilor

Şeful de la Liceul cu Program Sportiv „Banatul” a jucat fotbal la nivelul ligii secunde, iar acum şase ani a devenit cel mai tânăr director de liceu sportiv din ţară.

Profil:

Născut. 22 decembrie 1966, Variaş (Timiş)
Educaţie. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport (Timişoara)
Experienţă. 13 ani de învăţământ
Familie. Căsătorit, are un băiat de 12 ani, elev la LPS

Marius Cociu a fost elev al şcolii unde acum este director. „M-am născut la Variaş, acolo am făcut primele cinci clase de şcoală, iar apoi, începând cu clasa a VI-a şi până la finalul liceului am învăţat la LPS Banatul”, a explicat directorul de la LPS.

Alegere dificilă: fotbal sau şcoală

Acesta a urmat Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul UVT, iar imediat după absolvire, în 1996, a devenit profesor la liceul unde a învăţat, reuşind să prindă un post de titular la catedra de fotbal. După şapte ani, a devenit director. „N-a fost neapărat un vis împlinit, pentru că nici nu mă gândeam la funcţia de director. Acum şase ani şi câteva luni, când am fost numit în funcţie, eram cel mai tânăr director de liceu sportiv din ţară. E vorba de un liceu de prestigiu, reprezentativ la nivel de ţară”, a spus Marius Cociu.

După terminarea liceului, actualul director a jucat pentru Politehnica Timişoara, însă doar la echipa de tineret. „Şase ani am jucat pentru LPS, apoi am jucat la tineret la Politehnica, am prins meciuri în deschiderea partidelor echipei mari, în anii ‘80. Când am plecat în armată am fost la Steaua, apoi am jucat la Armata Craiova. De acolo am revenit acasă, pentru că aşa suntem noi bănăţenii, legaţi de locurile natale. Eu sunt bănăţean doar prin faptul că m-am născut aici, pentru că tata e aromân, iar mama e ardeleancă din Bihor”, a povestit Marius Cociu.

După Craiova, acesta a jucat la Sânnicolau Mare în Divizia C, apoi la CFR Timişoara, în liga secundă, timp de aproape şase ani. „În acelaşi timp mi-am continuat studiile, însă din punctul meu de vedere nu eram la cel mai înalt nivel nici la fotbal, nici la facultate. Trebuia să renunţ la unul dintre aceste lucruri şi am renunţat la fotbal în favoarea şcolii”, a mărturisit fostul fotbalist.

Chiar dacă sunt şcoli de fotbal concurente, LPS Banatul şi „Poli” Timişoara se înţeleg de minune şi chiar exsită un protocol de colaborare între cele două. „Cu Poli suntem concurenţi şi e normal să fie aşa, pentru că această concurenţă duce la performanţă, atâta timp cât e una corectă şi bazată pe respect reciproc. Am reuşit în ultimii ani să ne apropiem unii de alţii, iar asta e foarte bine, pentru că dorinţa noastră cea mai mare este să dăm jucători pentru Poli”, a spus Marius Cociu.

Întrebări şi răspunsuri

Reuşesc elevii să aibă aceleaşi performanţe la învăţătură şi la sport?
Noi ne dorim foarte mult şi le transmitem elevilor că activitatea de la clasă trebuie să meargă în paralel cu cea sportivă. Este nevoie de oameni educaţi şi în sport.

Se poate menţine nivelul de performanţă de până acum?
Treaba merge pentru că, pe lângă profesionalismul de care dau dovadă cei care lucrează aici, avem un sprijin deosebit din partea autorităţilor locale, a Inspectoratului Şcolar, iar peste toate vine sprijinul părinţilor. E foarte important ca părinţii să fie alături de noi, să înţeleagă greutăţile şcolii şi să înţeleagă momentele delicate prin care trec copii.

Ce-i place

„Îmi place bunul simţ şi respectul. Aşa sunt eu construit, vreau să cred că ofer bun simţ şi respect şi e normal să pretind acelaşi lucru din partea celorlalţi. Îmi place să citesc şi îmi place fotbalul, pentru că sângele apă nu se face. Îmi iubesc familia, am o familie extraordinară, care îmi dă putere”, a spus directorul LPS Banatul.

Ce nu-i place

Marius Cociu urăşte să fie minţit şi nu înţelege de ce este nevoie de atâtea aplicaţii pentru telefoanele mobile. „Nu-mi place minciuna şi mârşăvia. Nu-mi place tehnologia. Calculatorul şi telefonul sunt pentru mine obiecte necesare, însă altfel nu mă pasionează”, a spus fostul fotbalist.

Citeşte şi:


Constanţa: Elena Frâncu, doamna de fier a sportului local

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite