Timişoara: PORTRET / Mărioara Sturz expertă in „ţesut” pleşcăviţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeia în vârstă de 47 de ani a fost ţesătoare la Garofiţa, iar acum lucrează într-un fast-food din Piaţa 700.

PROFIL
Născută: 01.07.1962, Satu Mare
Studii: Şcoala profesională
Carieră: Face pleşcăviţă de patru ani
Familie: Căsătorită, are o fiică


Mărioara Sturz s-a născut în Ardeal, în judeţul Satu Mare, dar a venit în Banat de tânără în căutarea unei vieţi mai bune. La Timişoara, unde avea o mătuşă, l-a cunoscut şi pe soţul ei. „El este tot din acea zonă, dar ne-am cunoscut aici, la o nuntă”, a povestit femeia. Timp de 15 ani, femeia a lucrat ca ţesătoare la Garofiţa, unde se făceau perdele.
„Supravegheam maşinile care ţeseau”, şi-a amintit Mărioara munca pe care a făcut-o 15 ani. Fabrica s-a închis, iar femeia a ajuns să lucreze tot într-un domeniu asemănător, dar la fabrica de mănuşi. „Aici lucram la ultima mână practic, de unde mănuşile ieşeau la vânzare”, a mai spus Mărioara Sturz. De la fabrica de mănuşi, femeia a rămas fără loc de muncă. Rămasă în şomaj, femeia s-a reorientat şi după terminarea perioadei de şomaj, în urmă cu patru ani, s-a angajat ca vânzătoare la un chişoc din Piaţa 700, unde face şi vinde pleşcăviţă bănăţeană.

50 de pleşcăviţe pe oră
Chiar dacă a lucrat ca ţesătoare, Mărioara se descurcă de minune la jobul pe care îl face. Datorită zonei aglomerate în care se află chioşcul, femeia are de lucru aproape non -top în timpul programului. O pleşcăviţa este gata în trei minute. Dacă este nevoie de mai multe, Mărioara face faţă cu brio. „Când am multe comenzi, pun mai multe la prăjit şi atunci pot face şi 40-50 într-o oră”, a spus specialista în pleşcăviţe.
Pentru ca produsul să fie cât mai gustos şi cald, carnea este friptă în faţa clientului. „Tot timpul avem produse proaspete şi carnea o frigem pe loc ca să fie caldă pleşcăviţa. Niciodată nu frigem ca să rămână fript până când vine clientul să cumpere”, a povestit Mărioara. Potrivit acesteia, niciodată de când lucrează în alimentaţie nu a avut probleme cu reclamaţii de la clienţi sau reclamaţii de la consumatorii de pleşcăviţa nemulţumiţi.


Întrebări şi răspunsuri

Care este secretul unei pleşcăviţe gustoase?
Carnea pentru produsul finit o primesc pregătită pentru a fi prăjită. În rest, totul depinde de client şi de ce vrea el, pentru că unii vor cu ceapă mai multă, alţii fără ceapă şi mai multă varză sau alţii fără muştar şi sos şi mai multă maioneză.

Cine sunt cei care cumpără pleşcăviţa?
De obicei vin clienţi fideli, care dacă au cumpărat o dată le-a plăcut şi vin şi altă dată. Cei mai mulţi care cumpără pleşcaviţa sunt tineri.

Piaţa 700 este frecventată de copii străzii. Aţi avut probleme cu ei?
Nu am avut niciodată probleme cu ei. Sunt zile, mai ales vara, în care se adună aici afară şi se mai ceartă.


Ce-i place
Mărioara Sturz preferă să facă pleşcăviţă, decât să supravegeze maşinile de ţesut perdele. „Îmi place mai mult decât înainte pentru că era prea mare gălăgie în ţesătorie. Îmi plac şi clienţii cumsecade”, a spus vânzătoarea.


Ce nu-i place
Dezordinea şi mizeria sunt rivalii numărul unu ai femeii. De asemenea, aglomeraţia nu o suportă. „Îmi place Timişoara ca şi oraş, dar nu îmi place aglomeraţia din trafic pentru că trebuie să pierzi o grămadă de timp pe drum”, a mai spus Mărioara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite