Timişoara: PORTRET / Leontina Prodan face jucării inspirate din poveşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: PORTRET / Leontina Prodan face jucării inspirate din poveşti
Timişoara: PORTRET / Leontina Prodan face jucării inspirate din poveşti

Este singura creatoare a unor păpuşi româneşti pentru copii, care se vând în aceeaşi încăpere în care părinţii vin să cumpere uniforme şcolare.

Citeşte şi:

Timişoara: Prâslea cel voinic şi merele de aur din pluş

Timişoara: Şcoală cu bentiţe, pantalonaşi sau fustiţe

PROFIL
Născut. 2 noiembrie 1956, Gâlgăul Almaşului.
Studii. Facultatea de Ştiinţe Economice, Facultatea de Arte Plastice, Secţia Design.
Experienţă. Designer vestimentar, şef contabil.
Familie. Căsătorită, doi copii.


Într-o după-amiază din `91, Leontina Prodan asista neputincioasă la discuţia unor fetiţe de clasa a VII-a cu o vânzătoare, în care elevele nu îşi permiteau să cumpere uniforme pentru festivitate cu preţul mare care era afişat. „Atunci le-am spus că eu pot să le fac un compleu cu un preţ mai mic decât cel din magazin şi din materiale naturale”, a descris Leontina.

Şi nu a trecut mult timp până ca Leontina să înceapă producţia de uniforme şcolare, pe care le-a recomandat în magazin sub descrierea „compleu şcolar”. „Nu s-au vândut nicicum, dar când le-am spus compleu de fete sau compleu de băieţi au venit cererile, că se cumpărau toate”, a adăugat Leontina.

Colaborări cu şcoli şi licee
Cum copiii ei erau la Colegiul Naţional Bănăţean, Leontina nu a ezitat să discute direct cu directorul liceului, copiii şi părinţii, pentru a pune la cale misiunea „uniforme şcolare la şcolile de elită”.

După multe negocieri cu cele trei părţi, s-a căzut de acord cu privire la designul uniformei, iar producţia nu a încetat să se oprească nici la 17 ani de la acea discuţie. „Şi nu m-am oprit, am făcut astfel la toate şcolile, iar Loga, Shakespeare şi Economic au optat pentru impunerea purtării uniformei şcolare”, a spus singurul designer care oferă uniforme şcolilor din Timişoara.

Evident, nici „copiii mari” nu au fost uitaţi, Leontina fabricând şi robe, eşarfe sau tocă pentru festivităţile organizate la sfârşit de an.

Cursuri de estetică
Povestea Leontinei a continuat cu dorinţa ei de a ţine cursuri de estetică copiilor pe care i-a îmbrăcat cu uniforme. „Am trimis mai întâi o scrisoare tuturor şcolilor, iar cei care au acceptat, am făcut cu ei sacoşe de cumpărături din bumbac, şerveţele pentru pacheţel şi semne de carte. Iar cu săculeţele de Crăciun au mers la colindat”, a descris Leontina. 
Tot în preajma copiilor, Leontina a continuat lupta pentru spiritul românesc, creând jucării inspirate din poveşti româneşti, chiar şi pentru nou-născuţi. De asemenea, cânepa şi stofa de Buhuş şi-au găsit un rol important în firma Leontinei.

„Crescând la ţară, nu m-am despărţit de tradiţii. Am căutat mereu să recondiţionez costume populare, plus, am făcut costume pentru trupele Etno sau Romania. Iar cu majoritatea creaţiilor mele am cutreierat târguri din Italia, Germania, Franţa, Austria sau Belgia”, a spus creatoarea. Ultima amprentă a creatoarei s-a făcut simţită la festivalul Plai, prin costumele populare.


Întrebări şi răspunsuri
De unde vine numele firmei?
Pif vine de la numele unei reviste pentru copii, în limba franceză, pe care obişnuiam să o citesc, dar care a fost interzisă la un moment dat.

Adolescenţii nu au reacţionat negativ când a venit vorba de purtare de uniforme?
Foarte puţini. Majoritatea, când văd cum arată pe ei şi când realizează că se poate ajusta pe talie, se bucură.

Ce alte activităţi aţi mai avut cu copiii?
Am participat alături de ei la „Şcolile de vară”, unde i-am învăţat să facă o bluză, straiţe şi am fost alături de elevii din CNB, cu care am plantat doi ginkobiloba în curtea şcolii.



Ce-i place
„Îmi plac copiii mei, soţul meu şi ceea ce fac eu. Îmi place tare mult viaţa mea, muzica, dansul şi costumul popular, absolut tot ce ţine de sat şi bătrâni”, a spus Leontina Prodan.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac mentalitatea românilor, educaţia română şi clasa politică”, a precizat supărată Leontina. Designerul vestimentar mai adaugă la lista neagră faptul că oamenii nu lucrează şi nu se respectă reciproc.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite