Timişoara: PORTRET / Iosif Ienei-Oros instructorul de sporturi utile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: PORTRET / Iosif Ienei-Oros instructorul de sporturi utile
Timişoara: PORTRET / Iosif Ienei-Oros instructorul de sporturi utile

A cunoscut disciplina şi calmul artelor marţiale de mic copil, apoi a început să practice înotul şi ciclismul. Acum îi dăscăleşte pe începători.

Profil
Născut - 6 iulie 1974, Jimbolia
Educaţie - Facultatea de Sport Timişoara
Experienţă - Instructor de arte marţiale M.I.R.A, tenis şi înot
Familie - Căsătorit, o fetiţă

Iosif Ienei-Oros a venit duminica trecută pentru prima oară la tura ciclistă de la Verde pentru biciclete, nerăbdător să parcurgă cei 40 de km cu alţi 150 de biciclişti până la Murani.

„Într-un an pedalez cam 1.000 de kilometri, merg din Timişoara până la Semenic, Muntele Mic sau Petroşani. Una din peripeţiile interesante a fost o ieşire spre Cheile Nerei, din Timişoara. Am pornit cu câţiva copii de la clubul sportiv la care sunt instructor şi am făcut în jur de opt ore”, a descris Iosif Ienei. Iar printre aventurile sale cicliste se mai adaugă şi o excursie pedalată din Timişoara până în Constanţa, unde făcea în jur de 150 de kilometri pe zi.

Talent sportiv multiplu

Puţini din cicliştii care au pedalat alături de el în acea duminică ştiau că au lângă ei un om care respiră şi trăieşte sport, Iosif Ienei mândrindu-se cu postul său de instructor de înot şi tenis. Iar la reţeta sa de enciclopedic al sportului se mai adaugă şi postul de agent principal, predând cursuri de autoapărare poliţiştilor.

Din acest aer de arte marţiale a gustat pe deplin în 2001, când devenea singurul om din Timişoara care tăia cu spada mere din palmă şi de pe capul oamenilor. „Ţin minte că se întâmpla când depuneau soldaţii jurământ la Grăniceri, iar eu am făcut o demonstraţie de arte marţiale, printre care şi cele cu spada”, a spus instructorul.

Familie de sportivi

Dacă Iosif Ienei nu este de găsit acasă, cu siguranţă stă ţintuit la clubul pe care îl deţine de trei ani  împreună cu soţia lui. Acolo, realitatea plină de griji şi leneşă este lăsată departe, iar copiii ating pentru prima oară apa, dau primul pumn imaginar într-un curs de shotokan sau pedalează sute de kilometri către o destinaţie turistică.

„La cursurile de înot avem grijă să nu procedăm precum ne povestesc părinţii copiilor că fac alţi instructori, adică să-i aruncăm în apă şi să-i scoatem cu băţul. Mai întâi îi relaxăm, lăsăm chiar să intre cu mama în apă şi doar când s-a obişnuit începem”, a precizat instructorul.

Iar rezultatele apar rapid: anul trecut, micuţii karatişti s-au întors de la Campionatul European din Treviso cu trei medalii. De asemenea, fiica instructorului îşi ajunge din urmă tatăl cu centura neagră cu doi dani, lăudându-se astăzi cu centura portocalie.

Atunci când părăseşte pragul clubului, Iosif Ienei adoră să epuizeze racheta de tenis alături de jucători începători. Între timp, în pauze, Iosif Ienei respiră sport.

Întrebări şi răspunsuri
Câţi ani aveai când te-ai înscris la cursurile de karate?
Nici nu mai ştiu, dar de mic copil în orice caz. Iar dorinţa de a merge la karate a fost atât a părinţilor mei, cât şi a mea.

În toţi kilometrii pe care îi parcurgi cu bicicleta, ai fost implicat vreodată într-un accident?
Să ştii că nu şi nici nu am avut de a face cumva cu şoferi neînţelegători. Eu merg regulamentar şi astfel evit incidente posibile.

De câţi ani eşti antrenor de karate?
De şapte ani sunt antrenor de karate şi am în spate alţi 20 de ani de karate practicaţi.

ce-i place
„Îmi place foarte mult sportul, să fac mişcare, să predau şi să rămână astfel ceva în urma mea. De asemenea, îmi place foarte mult să merg cu bicicleta şi mi-aş dori ca toţi să recurgă la acest tip de mişcare”, a precizat Iosif Ienei.
ce nu-i place
„Nu-mi place să fiu stresat. Nici oamenii invidioşi nu-mi plac. Mai adaug că mai mult de 70% din oameni nu fac mişcare şi că ar trebui să o facă pentru propria sănătate”, a conchis instructorul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite