Timişoara: PORTRET / Silvia Grădinaru, baschetbalistă de top
0
Tânăra joacă pentru CSŞ Bega Timişoara şi a făcut parte din lotul naţional de junioare sub 20 de ani care a jucat la Campionatul European din Macedonia.
Profil
Născută: 09 ianuarie 1989 (Timişoara)
Educaţie: studentă la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
Experienţă: joacă baschet de la 9 ani
Silvia Grădinaru nu avea cum să nu se apuce de sport, tatăl ei fiind antrenor de volei, iar mama sa conducând acum un club privat de baschet. „Cum tata e antrenor de volei, acela a fost primul sport pe care l-am practicat. Am avut o tentativă, dar a fost în zadar. Tia Mioara Chiţu m-a luat la baschet în clasa a III-a, am început să merg la antrenamente, mi-a plăcut şi am continuat. La CSŞ Bega am început, acum nouă ani”, şi-a amintit timişoreanca.
La doar 14 ani, Silvia a părăsit oraşul natal pentru a juca baschet la Cluj. „M-a sunat domnul Horia Pop, antrenor emerit, şi m-a întrebat dacă vreau să merg la clubul lui din Cluj, PH Baschet. Am mers acolo, am jucat un an, după care am mers la Universitatea Cluj, unde am jucat trei ani. La 15 ani am plecat din Timişoara, singură. N-a fost greu, pentru că erau şi alte fete din alte oraşe”, a povestit Silvia Grădinaru. La „U” Cluj a fost şi primul meci profesionist, în Divizia A, pentru tânăra baschetbalistă.
Revenire cu noroc
Silvia a revenit la CSŞ Bega chiar pentru sezonul la finalul căruia echipa a promovat în Divizia A. „Sezonul promovării a fost uşor, însă nu se poate compara Divizia B cu Divizia A. Bine, nici în prima divizie nu e nivelul foarte ridicat, sunt primele trei echipe care contează apoi gata. Sunt multe centre de juniori, cum e şi Timişoara, de altfel. Noi mai avem şi câteva jucătoare cu experienţă, dar majoritatea sunt junioare”, a spus tânăra sportivă.
Aceasta este sigură că echipa va rămâne în prima divizie. „Putem să rezistăm în prima ligă, dar atât. Nici în primele opt nu cred că ajungem. Am putea să facem asta, însă cred că mai este nevoie de jucătoare, cel puţin de un pivot”, a explicat Silvia Grădinaru.
Cea mai bună generaţie
Lotul naţional de jucătoare născute în 1989/90 s-a întors cu o performanţă remarcabilă de la Campionatul European disputat în această vară. „Am ieşit pe locul doi în acel turneu şi am promovat în primul eşalon valoric, în Divizia A. Am fost singurul lot naţional care ne-am îndeplinit obiectivul, la orice categorie de vârstă, băieţi sau fete”, a spus Silvia.
Tânăra este de părere că baschetul feminin are un viitor promiţător. „Şi acum doi ani am promovat în Divizia A din Europa, cu lotul de categoria respectivă de vârstă. Oricum, lotul celor născute în 1989/90 este cel mai puternic la ora actuală. Dacă ne menţinem nivelul de creştere putem atinge performanţe şi ca senioare”, a declarat Silvia.
Întrebări şi răspunsuri
Se poate trăi din baschet?
În România nu. Nu la fete cel puţin. Sunt doar două-trei echipe care au buget foarte mare, Târgovişte, Sf. Gheorghe şi Satu Mare, dar restul nu mai au bani, mai ales cu criza. Nu se compară banii de la fete cu banii de la băieţi, la băieţi se poate trăi din baschet şi chiar sunt echipe cu bugete foarte mari.
Şi atunci de ce mai joacă fetele?
În România nu sunt multe opţiuni, dar sunt în străinătate, poţi să te transferi. Acolo echipele, chiar dacă nu sunt de primă ligă, sunt bine finanţate şi e altă mentalitate, alt mod de gândire, începând de la antrenori până la jucătoare.
Ce-i place
„Îmi place să-mi petrec timpul cu persoanele dragi, să mă uit la filme, să stau pe internet şi să mă distrez cu prietenii”, a spus Silvia, care tocmai a terminat anul I la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, al cărei baschetbalist favorit este Ricky Rubio, un spaniol în vârstă de 17 ani, recrutat în NBA.
Ce nu-i place
Tânăra sportivă nu suportă oamenii invidioşi. „Nu-mi place invidia, nu-mi plac răutăţile, iar în sport se găsesc din belşug”, a spus Silvia Grădinaru.