Timişoara: PORTRET / Gheorghe Huszer are sute de papagali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Ghiţă cu mustaţă de la papagali”, aşa este cunoscut timişoreanul crescător de păsări exotice în Piaţa Iosefin.

Huszer s-a născut în Timişoara, iar la 10 ani a primit cadou de la tatăl său prima pereche de papagali. „Erau doi papagali verzi, de care aveam grijă numai eu”, şi-a amintit bărbatul. După terminarea şcolii profesionale a lucrat la Electromotor, iar după Revoluţie s-a axat pe pasiunea lui, păsările.

„Când am ajuns pe banii mei, am început să-i înmulţesc. Am mai cumpărat unii, am mai făcut schimb, i-am mai înmulţit pe ai mei şi tot aşa”, a povestit „Ghiţă de la papagali”. Astfel a ajuns bărbatul în situaţia în care acum are peste 250 de păsări, cărora le dedică tot timpul.

Afacere în doi

„Soţia se ocupă de ei, le dă mâncare, îi îngrijeşte le curăţă coliviile, iar eu mă ocup de aprovizionare şi de piaţă. Dacă nu ţi-e drag să o faci şi nu te ocupi bine de ei nu se înmulţesc”, a mai spus Huszer. Printre cele 250 de păsări, nea Ghiţă are în gospodărie mai multe specii de papagali micuţi, rozele, barabani, dar şi turturele diamant. Omul are clienţii lui fideli din oraş dar şi din alte oraşe şi chiar din străinătate.

Papagali pentru export

 „A fost cineva din Germania care a cumpărat pentru acolo. Mai demult am dat şi la cineva din Austria”, a spus crescătorul de păsări exotice. Acesta are grijă ca păsările lui, speciale prin frumuseţe şi cântat, să se înmulţească astfel încât afacerea să meargă. În afară de păsări, bărbatul şi soţia lor mai au hamsteri pitici, dar şi o pereche de arici africani. Preferatul său este însă un papagal kakadu vorbitor, care mănâncă din mână şi cu care se înţelege perfect. „Vorbeşte de toate. Spune pusi, salută. La început doar repeta, mai apoi a început să lege şi cuvintele”, a spus nea Ghiţă.

Secrete pentru înaripate

Potrivit specialistului în păsări exotice, papagalii nu sunt foarte pretenţioşi la mâncare, hrănindu-se cu mei, ou fiert sau morcov ras. Păsările au nevoie însă de curăţenie cât mai bună.

image



„Măcar  o dată pe an trebuie dezinfectat locul în care stau, iar apa trebuie schimbată de cel puţin două ori pe zi. De asemenea, din când în când trebuie puse şi vitamine în apă”, a mai explicat crescătorul. Pentru a face un papagal să vorbească e nevoie de răbdare. „Unii vorbesc mai repede, alţii mai târziu. Papagalii mari vorbesc mai uşor”, a spus Huszer, care a mai adăugat că dacă ia cineva papagalii pentru frumuseţe e bine să cumpere doi, iar dacă îi cumpără pentru a vorbi e bine să aibă doar unul.

image



Întrebări şi răspunsuri

Cum merge afacerea cu păsări?
E un lucru din care se poate trăi, dar faţă de alţi ani merge tot mai prost. Majoritatea iau pentru copii. Acum e şi perioada în care a început şcoala şi un papagal nu este absolut necesar, iar un caiet sau o haină trebuie. De sărbători merge foarte bine. Preţurile nu sunt mari, 30 de lei un papagal mic. Păsările mari sunt mai scumpe.

Aţi avut peripeţii cu papagalii?
O singură dată am avut probleme. Eram în piaţă şi a bătut vântul foarte tare. Mi-a trântit colivia, a deschis-o şi au zburat vreo 30 de bucăţi.

ce-i place
„Îmi plac toate animalele. Îmi place mult de tot pescuitul şi să  mă uit la fotbal. Numai cu soţia merg la pescuit la Dunăre şi stăm câte o săptămână. Am pe cineva care are grijă de păsări cât plecăm noi. Îmi plac oamenii cinstiţi şi să văd bucuria copiilor când văd papagali. Dau şi pe gratis numai să-i văd că sunt bucuroşi”, a spus bărbatul.

ce nu-i place
„Nu îmi place politica de nicio culoare. Nu îmi plac oamenii mincinoşi şi parşivi şi nici oamenii care nu iubesc animalele, le chinuie şi nu le îngrijesc”, a spus „Ghiţă de la papagali”.

Profil
Născut - 17.09.1949.
Studii - Şcoala de Sculer Matriţer.
Familie - Un băiat.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite