Timişoara: PORTRET / George Paşca îmbină ingineria cu muzica pe acorduri "sonatice"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: PORTRET / George Paşca îmbină ingineria cu muzica pe acorduri "sonatice"
Timişoara: PORTRET / George Paşca îmbină ingineria cu muzica pe acorduri "sonatice"

Tânărul artist specializat în calculatoare cântă cu pasiune pentru un public plin de „prieteni, şi nu fani”. George a început să se joace de-a muzica în timpul liceului, iar anii studenţiei au fost marcaţi de primele note studiate serios, alături de prietenii săi. Repetau într-o cameră cover-uri sau compoziţii proprii, la care fiecare îşi aducea propria contribuţie, prin versuri sau linii melodice.

PROFIL
Născut - 20.02.1986, Satu Mare
Educaţie - Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Universitatea „Politehnica” Timişoara
Experienţă - Cântă în Sonatic de 4 ani
Familie - Părinţii şi sora sa sunt la Satu Mare

Deşi formau deja o trupă, băieţii nu îşi găsiseră un nume sub care să cânte împreună, dar Balul Facultăţii de Chimie din 2005 i-a „ajutat” să-şi aleagă repede o denumire care să li se potrivească. Astfel, dintr-o listă de 300 de cuvinte propuse de George, băieţii l-au ales pe cel mai reprezentativ, iar trupa Sonatic şi-a făcut oficial apariţia în lumea muzicii.

Primele festivaluri
Deşi la început a fost chitaristul trupei, George a dat chitara pe bas, pentru că şi-a dat seama că „basul e sufletul care pulsează, care încheagă tot”. „Sonatic avea mare nevoie de un basist şi m-am gândit să preiau eu rolul care leagă tobele de melodie”, a spus George. Treptat, trupa s-a închegat, băieţii au început să colaboreze tot mai bine şi nu a durat mult până când Sonatic şi-a făcut apariţia la festivaluri studenţeşti şi concerte din întreaga ţară. „Am cântat la Studentfest, am obţinut premii la Galaţi şi Severin, iar totul se datorează pasiunii cu care cântăm de fiecare dată”, a explicat tânărul artist. „Pe scenă uiţi de orice, pentru că publicul face totul”, a adăugat George. Pentru că iubeşte să comunice cu publicul, basistul se simte la fel de bine pe scena Casei Studenţilor din Timişoara sau pe cea din Bucureşti.
„Totul ţine de ambianţă, iar noi am avut parte de o atmosferă foarte călduroasă oriunde am cântat”, a spus George. Pentru că muzica este cea care i-a stârnit cel mai mult interesul pentru cultură, tânărul artist încearcă să îi facă pe cei care îl ascultă mai deschişi, mai avizi de cunoaştere.

Versuri de poveste
Versurile „sonatice” sunt în mare parte scrise de George. „Încercăm să transmitem, prin fiecare piesă, un mesaj care să schimbe ceva la cei care ne ascultă”, a spus artistul. Piesele trupei se nasc de la o idee, pe care se leagă textul, după care cuvintele se şlefuiesc, o dată cu acordurile. Piesele se leagă apoi în concertele construite asemeni unor poveşti, cu mult suflet şi pasiune pe măsură.

Întrebări şi răspunsuri
Cum se îmbină ingineria cu muzica?
Aşa cum se îmbină raţiunea cu creativitatea. Zilnic merg la serviciu, după care abia aştept să ajung la repetiţiile cu trupa.

Cum se menţine o trupă mai mult de o vară?
E greu să ţii o trupă, dar efortul merită. Membrii „Sonatic” s-au schimbat în timp, dar cu toţii am rămas prieteni şi azi. Şi ceea ce ne ţine împreună este faptul că tot ce facem, facem pentru că ne dorim cu adevărat.

Ce se va întâmpla cu Sonatic în viitor?
Încercăm să ne şlefuim, să facem totul mai bine. S-ar putea să renunţăm la unele piese şi să transformăm apariţiile noastre scenice. Ne dorim mult un album, pe care să-l distribuim gratuit.

Ce-i place
Deşi muzica ocupă primul loc în viaţa lui George, tânărul artist este pasionat şi de design. „Am lucrat ca web designer, dar îmi place tot ceea ce ţine de domeniul acesta”, a spus George.

Ce nu-i place
„Pasivitatea, frica de a face, de a zice, chiar de a protesta, sunt lucruri care nu îmi plac”, a spus George. Indiferenţa celor din jur îi displace lui George la fel de mult ca şi interesul prea mare al oamenilor pentru partea materială a vieţii. „Aş vrea ca oamenii să fie mai calzi, mai deschişi, mai puţin frustraţi”, a spus George.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite