Timisoara: PORTRET / Mladen Galovici, un războinic cu inimă de leu la Elba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul director de marketing al echipei de baschet BCM Elba ar putea scrie cu uşurinţă o carte savuroasă despre viaţa lui. Sârbul născut în Croaţia a venit în România în 1994.

Profil

Nascut. 24.08.1968. Osijek (ex.Jugoslavia).
Studii. Tehnician Dentar şi Managment.
Familie. Căsătorit cu Cornelia, are o fată, Gabi, de 25 de ani.

Mladen a practicat baschetul de la vârsta de 13 ani, în localitatea natală Osijek, din Croaţia. Spune că a fost coleg de generaţie cu vedete precum Toni Kukoci şi Dragjen Petrovici, însă el nu a mai continuat baschetul după juniorat. S-a apucat de tânăr de afaceri, iar la nici 20 de ani avea pe mâini cea mai celebră discotecă din Osijek, Tufa. Cursul vieţii lui Mladen Galovici s-a schimbat după ce a început războiul în fosta Iugoslavie. „Aveam câştiguri de 15-20.000 de euro pe seară. Izbucnirea războiului a schimbat totul. Cu mulţi croaţi am rămas prieten, dar alţii s-au supărat. Până la război nu au existat probleme, nu interesa pe nimeni ce naţionalitate ai sau cum îţi faci cruce”, a declarat Mladen Galovici.

A fugit în Serbia cu o legitimaţie de la CNN

Mladen a trăit din plin războiul, pentru că a fost nevoit să pună mâna şi pe armă. Zonele din jurul Osijek-ului erau locuite de sârbi, care s-au organizat pentru a se apăra. „La început au fost şicane şi provocări. După care au început omorurile. Noi eram baricadaţi”, şi-a amintit Mladen. Când s-a îngroşat gluma, Mladen Galovici a fost nevoit să se refugieze în Sarajevo, unde a continuat lupta pe baricade, cu Kalaşnikovul pe umăr. „A fost haos total acolo. Am stat doar şase luni, dar a fost urât. Au intrat cu tancul în casa noastră. Am reuşit să fug în Serbia, cu greu, cu o legitimaţie de la CNN şi cu un prieten care se ocupa de concertele lui Ceca şi Lepa Brena, cu un Golf care avea o gaură în parbriz”, a povestit Galovici.

Mladen Galovici şi-a încercat norocul în Belgrad, unde a încercat mai multe afaceri, însă criza şi inflaţia i-au tăiat aripile. A simţit că nu mai poate rămâne şi era în stare să plece şi la Polul Nord. A ales însă Timişoara, unde a venit în 1994. Nici în România nu a avut prea multă linişte. „Prima mea afacere a fost o ţeapă. Am rămas fără 30.000 de euro, după ce partenerul meu, un muntenegrean, a plecat cu toată marfa. Apoi, m-am băgat la Delfi, însă partenerul meu, un neamţ, a fost arestat, iar apoi a fugit. Şi acum e căutat de Interpol. Am cumpărat apoi o fabrică de paste, însă am fost nevoit să vând utilajele cu o pierdere de 200.000 de euro”, a spus Mladen Galovici.

Mai târziu, a avut Faleza Bănăţeană, iar apoi salonul Body Line Madden, afacere care a ţinut 10 ani. Din 2006, este patron la cel mai cunoscut restaurant sârbesc din oraş.

Intrebări şi răspunsuri

Cum ai ajuns la BCM Elba?
Sunt prieten cu Dragan Petricevici din prima zi în care ne-am cunoscut. El spune că mă ştia de la Sarajevo. Eu am mai jucat baschet la Timişoara, unde am câştigat de trei ori campionatul municipal.

Aţi participat la o bătaie generală la meciul cu Rapid...
Eu am sărit în teren să apăr jucătorii care erau loviţi. Atunci am fost atacat de finanţatorul Rapidului şi apoi de antrenor. Apoi a trebuit să mă apăr. Acum regret cele întâmplate.

Cum vedeţi acest sezon competiţional pentru BCM Elba?
Este cel mai dificil sezon, pentru că aşteptările sunt foarte mari din partea suporterilor. Toţi vor să depăşim performanţa de anul trecut, când am devenit vicecampioni, dar atunci băieţii şi-au depăşit condiţia.

Ce-i place

„Îmi place să muncesc şi, spre deosebire de mulţi, îmi place agitaţia. Desigur, sunt un mare amator al baschetului. Am şi practicat acest sport, la Osijek, iar apoi am jucat şi la Timişoara, în campionatul municipal”, a spus Mladen.

Ce nu-i place

„Nu îmi place lenea şi minciuna. În România nu îmi place goana asta nebună după bani. Unii calcă şi pe cadavre numai să îşi atingă scopul. Sunt multe persoane fără scrupule”, a declarat Mladen Galovici.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite