Timişoara: PORTRET / Florin Isac singurul profesor de karting din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: PORTRET / Florin Isac singurul profesor de karting din oraş
Timişoara: PORTRET / Florin Isac singurul profesor de karting din oraş

Timişoreanul a moştenit pasiunea de la tatăl său, care a deschis prima şcoală de şoferi privată din ţară de după Revoluţie.

Profil
Născut - 16.10.1975. Timişoara.
Studii - Facultatea de Transporturi şi circulaţie rutieră.
Experienţă - Profesor de karting din 2003
Familie - Căsătorit cu Otilia, au un copil, Isabela (5 ani).

Florin Isac a urcat prima dată la volan pe la vârsta de 8 ani, îndemnat de tatăl său, unul din cei mai cunoscuţi instructori auto din Timişoara. Acesta a avut grijă ca fiul său să deprindă tainele condusului încă de mic.

La o vârstă la care majoritatea copiilor se joacă cu maşinuţele şi cu lopăţica în nisip, Florin Isac participa la campionat de karting. „Înainte să mă apuc de karting, conduceam deja maşini normale. Nu mergeam pe stradă, ci doar în poligon. Atunci am fost remarcat de Dănuţ Ţăranu, care m-a luat la karting”, a spus Florin Isac.

Prima şcoala de karting din oraş

Cariera de pilot de karting nu a durat foarte mult pentru Florin Isac. Acesta a fost nevoit să se lase în urma unui accident, pe pista de la Galaţi, unde victimă i-a fost chiar tatăl său. „Culmea e că era pentru prima dată când a venit taică-miu cu mine.  Tata a stat într-un viraj, unde în mod normal nu avea voie să fie nimeni, iar kartul i-a acroşat  un picior. De atunci mi-a interzis să mai fac karting”,e a declarat Isac. Isac junior s-a apucat serios de raliuri pe la vârsta de 23 de ani, însă nu a făcut niciodată performanţă. Îşi dorea să simtă doar fiorul competiţiei, însă fără o maşină bună, preparată special pentrun asta, nu se putea bate la podiumuri.

Bărbatul a deschis în 2003 prima şcoală de karting din Timişoara. „E un sport costisitor, iar cei care se apucă o fac de plăcere. Unii fac asta pentru a acumula mai multă experienţă şi siguranţă în trafic”, a mai declarat Iscac.

El este responsabil şi pentru organizarea primului campionat judeţean de karting, alături de Federaţia Română de Karting şi Automobilism. Sunt peste 40 de copii din Timişoara care aleargă în acestă competiţie.

Florin Isac afirmă că pentru a face karting este neaparat nevoie de un dram de nebunie. „De regulă, orice pilot trebuie să fie puţin nebun. Eu pot să duc un copil până la un anumit nivel. Dar dacă îi lipseşte acea nebunie de a depăşi limitele, nu va progresa, nu va ajunge mare”, a spus Isac junior. Oricine poate să facă acest sport cu condiţia să îi placă.
„Am avut unii elevi care nu au venit cu plăcere şi nu am putut să fac mare lucrez cu ei. Nu poţi să fii prea greu pentru  acest sport. Nu poţi să depăşeşti 65 de kilograme”, a declarat Isac. Acesta se pregăteşte pentru inaugurarea unui circuit de raliuri, la Diniaş, unde va putea preda şi lecţii de pilotaj pentru raliu. „Pe stradă îi învăţ să meargă pe banda lor, iar la raliu să folosească trasa ideală. În oraş îi învăţ să meargă încet, iar la dincolo să meargă repede”, a încheiat Florin Isac.

Întrebări şi răspunsuri
Ce învaţă prima dată un novice?
Primele lucruri sunt comenzile, acomodarea cu circuitul, iar apoi învaţă trasa ideală. Cel mai greu la karting este să înveţi să alegi trasa ideală. Pilotul de karting învaţă să meargă perfect.

Ce viteză prind aceste maşinuţe?
Karturile pentru începători au maximum 60 km/h. Maşinile de concurs ating între 80 şi 160 km/h. Dar nu vă speriaţi, pentru începători karturile au şi multe elemente de siguranţă.

Este o rampă pentru viitorii piloţi de Formula 1?
Toţi piloţii de Formula 1 au trecut prin karting. Este sportul cu motor cu care poţi începe de mic. Mai târziu vor alege: ori formulă, ori raliu.

ce-i place
„Fără îndoială sunt fascinat de karting şi automobilism. Am avut norocul să pot face ceea ce îmi place. Mă mai dau într-un campionat european de raliuri. E o competiţie mai restrânsă, în care participanţii au maşini normale, de oraş”, a spus Florin Isac.
ce nu-i place
„Nu mă atrage deloc fotbalul sau alte sporturi cu mingea. Ei au parte de sponsori, în special fotbaliştii. Nu îmi place că automobilismul nu este promovat mai mult şi că nu sunt bani”, a mai declarat Isac junior.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite