Timişoara: PORTRET / Mircea Truţă - „Cultivarea lubeniţei e ca un drog”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: PORTRET / Mircea Truţă - „Cultivarea lubeniţei  e ca un drog”
Timişoara: PORTRET / Mircea Truţă - „Cultivarea lubeniţei e ca un drog”

Cu multă pasiune şi dăruire, Mircea Truţă cultivă pepeni dulci şi răcoroşi, pe un pământ binecuvântat.

PROFIL
Născut. 08.10.1971, Lovrin.
Studii. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea de Vest.
Experienţă. Cultivă pepeni de 15 ani.
Familie. Doi copii.


Roşii sau galbeni, cu sau fără dungi, pepenii lui Mircea Truţă sunt recunoscuţi în orice piaţă din Timişoara datorită gustului unic. Secretul care stă în spatele lubeniţelor dulci şi răcoroase cultivate de Mircea e pasiunea bănăţeanului pentru creşterea fructelor devenite vedete pe timp de vară.
„Acum 15 ani, lubeniţa era, pentru mine, o necunoscută. În timp, ea s-a transformat, însă, într-un drog”, a spus Mircea. Proaspăt intrat într-o familie din Gottlob pentru care cultivarea pepenilor era o tradiţie care trebuia păstrată, bănăţeanul a învăţat care sunt seminţele ce merită plantate, de unde se pot ele cumpăra şi, mai ales, cum poate concura cu fructele aduse din Turcia sau Grecia.
„Investim mult timp în cultivarea pepenilor. Avem un pământ fertil, dar este nevoie de toată dedicarea pentru ca să putem să ne menţinem pe piaţă”, a explicat Mircea Truţă. Astfel, cultivarea lubeniţei a devenit jobul de bază pentru Mircea şi soţia sa.
„Cel puţin zece ore pe zi le dedicăm pepenilor. Culesul, încărcatul, transportul şi livrarea la comercianţi sau în pieţe ne ocupă tot timpul, dar tot ce facem, facem cu drag”, a spus Mircea. Calitatea fructelor pe care le cultivă Mircea a fost uşor observată de timişorenii care i-au devenit clienţi fideli. „Oamenii ne cunosc în piaţă, de ani de zile”, a spus Mircea. „Pot spune că piaţa este ca o familie. Timişorenii care cumpără de la noi ne ştiu familia, iar noi le bucuriile şi greutăţile”, a adăugat bănăţeanul.

Lubeniţă cu etichetă
Mereu proaspătă şi apreciată chiar şi peste hotare, lubeniţa de Gottlob este folosită de importatorii de pepeni care doresc să-şi vândă fructele aduse din Turcia sau Grecia. „Pentru ca oamenii să nu mai fie derutaţi, lubeniţa de Gottlob va fi marcă înregistrată”, a explicat Mircea Truţă. Pregătirea culturii de pepeni începe în luna martie, când răsadurile sunt puse în solar. După o lună ferite de frig, plantele se mută în câmp, unde mai stau 60 de zile, până se coc.
„Este foarte important ca lubeniţele culese să nu stea mai mult de trei zile, pentru că îşi pierd prospeţimea”, a explicat Mircea. Deşi bătrânii spun că pepenii copţi se cunosc după sunet, Mircea recomandă timişorenilor să se uite cu atenţie la culoarea fructului, care trebuie să fie foarte puternică.


Întrebări şi răspunsuri

Cât timp dedicaţi, zilnic, cultivării şi vânzării de pepeni?
În timpul verii, culesul şi transportul fructelor ne ocupă toată ziua. Dormim, în medie, patru ore pe noapte.

Care este cea mai bună lubeniţă?
Noi stăm mereu înconjuraţi de lubeniţă: în câmp, acasă, la piaţă. Dar cea mai bună lubeniţă este cea mâncată în câmp, dimineaţa, când fructul este rece şi plin de rouă.

Câte lubeniţe aţi mâncat în 2009?
Pare ciudat, dar toată vara am mâncat în total două lubeniţe.


Ce-i place
Lui Mircea îi place mult să socializeze. Vorbeşte mult cu oamenii din piaţă, îi ştie pe fiecare în parte. Este foarte dornic să cunoască mereu, oameni noi şi inteligenţi.

Ce nu-i place
„Urăsc violenţa. Nu-mi plac certurile şi oamenii răi”, a spus Mircea Truţă, cultivatorul de lubeniţă  de la Gottlob.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite