Timişoara: PORTRET / Vlad Cotuna juniorul din lotul olimpic de gimnastică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: PORTRET / Vlad Cotuna juniorul din lotul olimpic de gimnastică
Timişoara: PORTRET / Vlad Cotuna juniorul din lotul olimpic de gimnastică

Timişoreanul a câştigat prima medalie de aur la zece ani  şi se antrenează pentru campionatul mondial de gimnastică din Londra, care are loc în octombrie.

Profil
Născut - 4 noiembrie 1990, Timişoara
Educaţie - Liceul cu Program Sportiv „Banatul” din Timişoara
Experienţă - Membru al lotului olimpic de gimnastică al României


La doar 18 ani, Vlad Cotuna este cel mai tânăr membru al lotului olimpic de seniori la gimnastică al României. El a fost admis în lotul de seniori în luna ianuarie a acestui an, iar acum se pregăteşte alături de echipă pentru Campionatul Mondial de Gimnastică de la Londra.

„Eu sunt cel mai tânăr şi am foarte multe de învăţat. E nevoie de foarte multă muncă, dar sunt convins că o să obţin rezultate bune”, a spus tânărul. Gimnastul se pregăteşte acum pentru admiterea la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Cu toate acestea, tânărul nu ştie nici acum cum o să poată părăsi antrenamentele de la lotul naţional. „Trebuie să vin şi să fac nişte exerciţii la admiterea la facultatea. Este vorba despre unele mişcări pe care eu le fac de la vârsta de zece ani”, a mai spus Vlad Cotuna.

Performanţă la vârste fragede

De la 15 ani, Vlad a făcut parte din echipa de juniori a lotul naţional de gimnastică al României. El a făcut liceul la Bistriţa-Năsăud, iar la 18 ani, când a trecut la echipa de seniori, s-a transferat la Liceul cu Program Sportiv Banatul. În urmă cu o lună şi-a susţinut examenul de bacalaureat, dar cea mai importantă probă sunt mondialele din acest an. Vlad s-a apucat de gimnastică de la nouă ani, pentru că avea prea multă energie şi se ţinea numai de prostii. „Eram rău. Făceam numai tâmpenii pe la bloc. Atârnam prin copaci numai cu capul în jos, mă băteam cu alţi copii. Făceam pariuri pe sucuri că pot să urc până la etajul doi în mâini. Nu mai ştiau ai mei ce să facă cu mine. Cum să mă aducă pe drumul cel bun”, a povestit tânărul gimnast.

Un an de recuperare

După escapade eşuate la fotbal şi karate, Vlad a ajuns pe mâna unui antrenor de gimnastică, care l-a acceptat pentru că îl cunoştea pe tatăl său, fost cadru militar. „Mi-au spus din start că nu sunt bun, pentru că eu aveam deja nouă ani şi jumătate când am fost la primul antrenament. Ceilalţi copii încep antrenamentele la 4-5 ani”, şi-a mai amintit gimnastul. În cele din urmă a fost acceptat, mai mult ca să stea la antrenamente, după cum îşi aminteşte Vlad. Însă într-un an de zile a reuşit să recupereze tot ce au învăţat colegii lui în câţiva ani de antrenamente. „La zece ani, după un an de antrenamente, am fost la campionatul internaţional de juniori din Germania. La competiţie au participat copii din 24 de ţări şi eu am luat medalia de aur după ce s-a făcut media la probele de sol, cal, inele, sărituri, paralele şi bârnă”, a mai povestit tânărul.

Întrebări şi răspunsuri
Ce sacrificii presupune gimnastica de performanţă?
În primul rând, îţi sacrifici copilăria. Nu prea ai timp de prieteni, de ieşiri în oraş, de bucuriile specifice vârstei. Trebuie să te antrenezi în permanenţă şi să ai un regim alimentar echilibrat.

Câte ore te antrenezi în fiecare zi?
Am trei ore de antrenament dimineaţa şi trei ore seara, de luni până sâmbătă. Avem liber doar duminica. Este un ritm infernal. Puţini copii îşi mai doresc să facă acest sport. Nu vor să facă sacrificii, să renunţe la timpul liber sau să se antreneze, iar părinţii nu vor să fie departe de ei.

ce-i place
„Îmi place să mai am timp să merg la grătare. Şi să apuc să merg la pescuit sau să mai ies cu prietenii. Antrenamentele îmi răpesc foarte mult timp şi am nevoie de recuperare dacă ies undeva“, a spus Vlad Cotuna.
ce nu-i place
„Nu îmi place să îmi pierd nopţile, cum fac alţi tineri de vârsta mea. La gimnastica de performanţă, dacă pierzi o noapte, se simte la antrenamente. Trebuie să faci sacrificii dacă vrei să ajungi să faci performanţă“, a mai afirmat tânărul sportiv.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite