Timişoara: PORTRET / Cornel Ducan: „Am restaurat peste 300 de maşini”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: PORTRET / Cornel Ducan: „Am restaurat peste 300  de maşini”
Timişoara: PORTRET / Cornel Ducan: „Am restaurat peste 300 de maşini”

Specialistul este unul din puţinii  restauratori de vehicule istorice din vestul ţării  şi se ocupă de autovehicule de epocă de 20 de ani.

Pasiunea pentru maşini a lui Cornel Ducan a început în 1987, când, împreună cu tatăl său, a pus mâna pe o maşină Ford Granada, din 1972. A fost prima maşină restaurată de Ducan. Imediat după Revoluţie, acesta a ales să plece în Germania, în speranţa că va face mai mulţi bani. Acolo a lucrat într-un service auto, însă şi-a încercat norocul şi în Olanda, unde s-a angajat la un centru de restaurări.

„Făceam 45 de guldeni pe oră. Interesant este că acolo fiecare făcea bucata lui. Unul făcea partea mecanică, altul partea electrică, un altul tinichigerie sau vopsitorie. La noi, un singur om le face pe toate, iar de regulă nici nu iese bine”, a spus
Cornel Ducan.

Acesta a avut peste 300 de maşini pe mâini, dintre care 30 de epocă.

Din toate acestea îi este greu să spună care i-a fost mai aproape de suflet, pentru că le iubea pe toate. Cel mai rău i-a părut însă de un Lancia Aprilia, din 1936, care a ajuns într-o stare deplorabilă, abandonată undeva pe Calea Buziaşului. „Proprietarul a murit în cutremurul din Italia. Aş putea să încerc să iau maşina înapoi, pentru că nu mai are proprietar. Dar să o ia cine vrea. Dacă vând o maşină eu nu o mai iau înapoi”, a mai declarat Cornel Ducan.

Are patru maşini în curte

Cel mai mult timp alocat pentru o maşină a fost un Mercedes Ponton, din 1966, la care a lucrat un an de zile. Cumpărarea unei maşini de epocă în România este o veritabilă aventură, susţine restauratorul. „Nu ştii în ce te bagi. Poate să fie aventura vieţii. Maşina se demontează complet, se face tinichigeria, mecanica, se reface instalaţia electrică, se vopseşte, se tapiţează. Apoi vine înmatricularea. Ca să primeşte actele trebuie ca totul să fie original”, a mai spus Ducan.

Colecţionarul are în acum în curte patru maşini. Un Adler din 1938, fabricat în Germania şi maşina preferată de Hitler, unicat în România. La aceasta mai are mult de lucru având în vedere că a maşina a ajuns la el în bucăţi. Mai are un BMW 732, din 1979, un GAZ, din 1969 şi un Fiat 600, din 1963.

Meserie riscantă

În căutare de vehicule de istorie, acesta străbate drumuri prin toată ţara. Cea mai interesantă poveste este legată de o motocicletă MZ, din anii 50. „Proprietarul era în Recaş. M-am dus să negociez cu el. Omul trăia într-o sărăcie mare. Casa nu avea acoperiş şi practic locuia într-o groapă.  Avea unghiile de două ori încolăcite. Când am intrat acolo ne-am umplut de purici şi păduchi”, a povestit Cornel Ducan.

Întrebări şi răspunsuri

Ce trebuie să prezinte cel care vrea să înscrie o maşină de epocă?


Trebuie să se adreseze Retroclubului Român. Fiecare judeţ are un reprezentant. La noi este Vlad Epurescu. Acesta face inspecţia tehnică şi trimite actele la Bucureşti. După ce primeşti certificatul te duci la R.A.R., care trece în acte „vehicul istoric”.

Statul oferă sprijin colecţionarilor?

Atâta că te scuteşte de taxe. Pentru asta, trebuie mers cu actele maşini la Adminsitraţia Financiară. Aici se vor scade taxele de impozit. În rest, nu sunt alte ajutoare.

Care e diferenţa între un colecţionar de afară şi unul de la noi?

Sunt mult mai mulţi colecţionari şi restauratori. Nici nu se compară. Se pleacă de la o ruină şi se ajunge la bijuterii. Maşinile arată mai bine ca după fabrică. În această parte de ţară a mai fost un restaurator bun, la Arad, dar s-a lăsat, pentru că e bătrân.

ce-i place
„Singurul meu hobby este cel legat de maşinile de epocă. Trebuie să le acorzi o atenţie deosebită şi mult timp. E mai greu ca şi cu femeile. Dacă le acorzi atenţie, vor fi foarte frumoase, dacă nu le iubeşti, vor arăta foarte urât”, a spus Cornel Ducan.
ce nu-i place
„Legislaţia din România nu ne sprijină sub nicio formă. Nu există lege ca să poţi înmatricula o maşină pentru perioadă limitată, pentru două luni, pentru jumătate de an, pentru un an”, a spus Ducan.

Profil
Născut - 06.05.1970. Târgu Cărbuneşti (Gorj).
Studii - Facultatea de Drept, anul II.
Familie - Căsătorit, are o fată, Diana, de 15 ani.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite