Timisoara: PORTRET / Teofil Ciortuz a renunţat la „visul american”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timisoara: PORTRET / Teofil Ciortuz a renunţat la „visul american”
Timisoara: PORTRET / Teofil Ciortuz a renunţat la „visul american”

Pastorul a părăsit America în 2005 pentru a veni în România, într-o perioadă în care foarte mulţi îşi doreau să plece din România pentru că îşi vedeau şansa în altă parte.

Profil

Nascut. 12.09.1967, Brăila.
Studii. Facultatea de Matematică-Informatică, UVT.
Carieră. Pastor din 1993.
Familie. Căsătorit, trei copii.

Teofil Ciortuz s-a născut într-o familie de credincioşi baptişti. Tatăl său, cărăşean la origini, a fost foarte implicat în biserica baptistă din Reşiţa, iar din această cauză a intrat în vizorul securităţii în jurul anilor ‘50, motiv pentru care a plecat la socrii în Brăila, cu soţia şi cu unul din fraţii mai mari ai lui Teofil, singurul care era născut la acea vreme. „Aşa am ajuns să ne stabilim la Brăila şi m-am născut şi eu acolo”, şi-a amintit pastorul. Acesta a spus însă că Banatul l-a atras tot timpul, iar după moartea tatălui s-a întors acasă.

Teofil a urmat un seminar de specialitate, dar pentru că locurile erau limitate, a ales Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

A învăţat engleză singur

După absolvirea facultăţii a predat matematica. Un misionar i-a spus în 1995 că îl sprijină dacă vrea să meargă în Statele Unite ale Americii (SUA) să studieze Teologia. „Timp de doi ani nu s-a materializat nimic, iar în 1997 am primit actele şi viza şi am plecat acolo unde am studiat trei ani”, a mai spus Teofil.

După terminarea studiilor s-a stabilit împreună cu familia în New York, unde a condus o biserică de români. În paralel avea o slujbă la o bibliotecă, iar visul american s-a concretizat foarte repede. „Am obţinut bursa pentru studii şi o slujbă prin care să pot întreţine familia, iar asta am considerat-o ca un dar de la Dumnezeu”, a mai spus Teofil Ciortuz. Decizia de a părăsi America pentru România nu a fost una uşoară pentru familia Ciortuz.

România, ţara promisă

La o vizită în New York, pastorul bisericii din Lugoj, David Nicola i-a propus lui Teofil să vină în oraşul de pe Timiş pentru a conduce împreună cu el biserica.

„Eu îmi doream un mentor pentru lucrarea la care sunt chemat şi am considerat că acesta este momentul potrivit. Cu toate acestea nu a fost o decizie uşoară pentru că obţinusem o situaţie bună, fetele erau la şcoli bune, iar fetiţa cea mică era chiar într-un program guvernamental pentru copiii dotaţi”, a spus Teofil.

Au urmat multe rugăciuni, o vizită în România şi răspunsul a venit. „Într-o dimineaţă mă rugam într-un parc de lângă casă pentru acest lucru şi mă gândeam la venirea în România. Am simţit că trebuie să vin şi cred că a fost cea mai bună decizie”, a mai povestit Teofil Ciortuz.

Intrebări şi răspunsuri

Ce au spus oamenii când aţi părăsit America pentru România?
Unii ne-au spus că nu suntem normali. A fost o perioadă în care oamenii abia aşteptau să ajungă în America, mai ales că România nu era încă în Europa, ca să poată călători. Veneau români acolo şi trăiau mult mai greu decât noi, doar pentru visul de a fi în America.

Ce aţi găsit în România după opt ani?
O diferenţă pe care am observat-o a fost mentalitatea. Acolo de la magazin şi până la personalul din tren te serveşte cu zâmbetul pe buze. Revenirea în ţară a fost ca un duş rece din cauza corupţiei pentru că încă de la intrarea în vama de la Cenad am fost păcălit de 85 de euro. Mi-am spus însă că trebuie să trec peste toate acestea pentru că Dumnezeu vrea să fiu aici şi dacă aş fi fost în Irak, spre exemplu, ar fi fost mult mai rău.

Ce-i place

„Îmi place să lucrez cu tinerii. În ultima perioadă m-am implicat în reeducarea copiilor din Centrul de Reeducare de la Buziaş pentru că aceşti copii au crescut fără educaţie şi fără dragoste. Îmi mai place să cânt la pian şi să traduc melodii vechi din engleză în română”, a spus pastorul.

Ce nu-i place

„Nu îmi place superficialitatea şi kichurile, dar nici oamenii care se laudă şi sunt mândri. De asemenea, nu îmi place monotonia şi îmi place să învăţ ceva nou de la fiecare”, a mai spus Teofil Ciortuz.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite