Timisoara: PORTRET / Ionel Burileanu, criminalist actor pentru Poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timisoara: PORTRET / Ionel Burileanu, criminalist  actor pentru Poliţie
Timisoara: PORTRET / Ionel Burileanu, criminalist actor pentru Poliţie

Agentul şef culege de 15 ani probele de la locul infracţiunilor şi este hoţ, tâlhar sau criminal în peste 60 de filme realizate de Poliţia Timiş.

Profil

Născut - 11 septembrie 1973, Timişoara
Educaţie - Facultatea de Management
Experienţă - Expert criminalist al Serviciului de Investigaţii Criminale
Familie - Necăsătorit

Filmele cu Sergiu Nicolaescu l-au inspirat în copilărie şi l-au determinat pe agentul şef Ionel Burileanu să aleagă profesia de poliţist, care este acum expert criminalist în cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Poliţiei Timiş.

În primii ani de muncă, agentul s-a ocupat de compararea amprentelor ridicate de la furturi, tâlhării sau omoruri, cu cele aflate în baza de date a Poliţiei Timiş. Asta pentru că, la acea vreme, poliţiştii nu aveau o bază de date informatizată cu amprentele, iar fiecare amprentă trebuia verificată manual, de pe cartonaşe. „Aveam cutii cu fişe. Luam o lupă şi verificam amprentele. Era o muncă migăloasă. Uneori îmi lua câteva zile ca să verific amprentele, însă, până la urmă, găseam omul care şi-a lăsat amprentele în urmă”, a spus Ionel Burileanu.

Situaţii şocante

După ce a „furat” meserie de la criminaliştii mai experimentaţi, agentul a ajuns să facă cercetări la faţa locului, la crime, furturi şi alte infracţiuni, de unde ridica probe exact ca în filme. „Prima dată am fost la o crimă la Jebel, iar la prima autopsie la care am asistat nu m-am simţit deloc bine. Dar cel mai şocant caz a fost un triplu asasinat, într-o încăpere care era plină de sânge”, şi-a mai amintit poliţistul. Acum acesta se ocupă de expertize criminalistice. „Sunt o mulţime de lucruri cu care se ocupă un expert criminalist. Se realizează expertize balistice ale armelor confiscate sau folosite la comiterea unor infracţiuni ori analizăm seria unor maşini, care poate fi ştearsă şi înlocuită de hoţii de maşini”, a mai spus expertul criminalist.

Atunci când nu este în laboratorul criminaliştilor din Poliţia Timiş, Ionel Burileanu o ia pe urmele lui Sergiu Nicolaescu, pe care l-a admirat în copilărie. Poliţistul a ajuns să joace roluri de hoţi, tâlhari şi criminali în filmele de reconstituire a unor infracţiuni. Regizor este chiar purtătorul de cuvânt al Poliţiei Timiş, care îi dă indicaţii regizorale poliţistului şi colegilor lui, care sunt personajele principale ale reconstituirilor.

Infractor pentru cinci minute

Burileanu este veteranul filmelor-reconstituire şi a jucat până acum în peste 60 de pelicule, care au ajuns apoi să fie difuzate de toate televiziunile. „M-au recunoscut unii prieteni de familie, care i-au sunat disperaţi pe părinţi să îi întrebe de ce am luat-o pe căi greşite. Acum sunt poliţist şi peste cinci minute joc rol de infractor”, a mai povestit actorul amator.

Întrebări şi răspunsuri

Cum ţi se par cazurile din filmele cu criminalişti?
Sunt frumoase, dar toate sunt trase de păr. Adică criminaliştii de acolo se pricep la toate. Şi la biologie şi la chimie, sunt oameni universali. Şi toate probele se potrivesc de minune. Rareori se întâmplă aşa şi în realitate.

Ce calităţi trebuie să aibă un tânăr care vrea să devină criminalist?
Trebuie să fie extrem de meticulos, să aibă foarte multă răbdare şi să îi  placă să citească tot ce apare în acest domeniu. Există cărţi româneşti, dar şi multe lucrări de specialitate străine, cu care trebuie să fii la curent.

Ce-i place

Îmi place să merg la teatru şi îmi plac actorii. Mi-ar fi plăcut această meserie, dar oricum am ocazia să joc în reconstituiri. Însă o piesă de teatru cu actori profesionişti mă relaxează complet şi mă face să uit de lucrurile oribile pe care le văd zi de zi în această profesie.

Ce nu-i place

Nu îmi place impostura. Sunt un om dintr-o bucată şi nu îmi plac oamenii care se sapă între ei şi care nu îţi spun în faţă ce cred şi ce vor. În societatea de azi însă suprevieţuieşti cu greu dacă eşti sincer şi îţi creezi singur multe probleme.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite