Timişoara: PORTRET / Sergiu Boldor cântă în stradă, cu autorizaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: PORTRET / Sergiu Boldor cântă în stradă, cu autorizaţie
Timişoara: PORTRET / Sergiu Boldor cântă în stradă, cu autorizaţie

Acordurile viorii lui Sergiu Boldor răsună zilnic în Piaţa Traian, după un program stabilit de autorităţile locale.

PROFIL
Născut. 1.08.1985.
Studii. Facultatea de Muzică, anul II.
Experienţă. Cântă la vioară din liceu.
Familie. Părinţii sunt la Oradea.


Tânărul violonist reuşeşte să apropie Piaţa Traian din Timişoara de marile bulevarde boeme ale Europei, unde artiştii cântă, pictează sau joacă teatru în mijlocul trecătorilor.  În fiecare zi, orădeanul adoptat de capitala Banatului o ia în spate pe „Eva”, vioara sa, şi porneşte spre locul de muncă din Piaţa Traian. Din staţia de tramvai nu mai are mult de mers, pentru că nu se îndreaptă spre vreun birou sau sediu de firmă, ci se opreşte chiar în mijlocul vechii pieţe. Acolo îşi scoate vioara şi îşi începe programul, care ţine două ore.
Timişorenii din zonă îl cunosc deja şi îl ascultă cu drag. La fel şi poliţiştii comunitari, care sunt încântaţi că activitatea lui Sergiu se petrece perfect legal, cu autorizaţie de la Primărie. Tânărul artist a cântat pe străzile din Vama Veche şi din Oradea, iar acum a venit rândul Timişoarei să-i găzduiască baladele.  „Oriunde mergeam, aveam vioara cu mine. De cele mai multe ori, eram singurul ce avea vioară la el”, a spus Sergiu. Sub arcuşul artistului, muzica clasică umple Piaţa Traian, iar talentul orădeanului este bine pus în valoare de studiile de specialitate.

Inspirat de Phoenix
Pasiunea lui Sergiu pentru muzică s-a născut demult, dar povestea sa e încărcată de peripeţii.  În primii ani de şcoală, Sergiu a fost dat afară de la orele de muzică. A pus vioara în mână la îndemnul părinţilor, dar a renunţat la muzică în şcoala generală. Apoi, în liceu, a fost nevoie de o singură piesă cântată cu pasiune de Phoenix, pentru ca setea de muzică să-l cuprindă din nou pe tânărul artist. „Când am auzit primele acorduri din melodia «Negru Vodă», m-am hotărât că trebuie neapărat să cânt şi eu”, a spus Sergiu.
Artistul a început astfel să ia ore de chitară în particular. Pasiunea pentru muzică l-a făcut însă să-şi vândă prima vioară, ca să facă rost de bani pentru un concert al lui Roger Waters, la Budapesta. „Mi-am vândut vioara, am făcut autostopul până la Budapesta, dar concertul a meritat din plin”, a spus Sergiu.

Violonistul trupei Popa Şapcă
Imediat după ce a auzit că o trupă din Timişoara caută un violonist, Sergiu s-a întâlnit cu băieţii din formaţia Popa Şapcă. „Am vorbit repede cu Voichi şi m-am dus direct la repetiţii, după care m-am hotărât să rămân în trupă”, a spus Sergiu. Concertele cu trupa au apărut repede, iar băieţii se mândresc deja că au cântat în Ungaria pe aceeaşi scenă cu Guano Apes. Ungaria şi Macedonia sunt ţările care le vor găzdui concertele în perioada următoare.


Întrebări şi răspunsuri

Unde ai mai lucrat până acum?
În timpul studenţiei am lucrat ca fotograf pentru un ziar din Oradea. A devenit însă tot mai greu să mă împart între muzică, job şi facultate, aşa că am renunţat.

Unde vrei să cânţi?
Mi-ar plăcea foarte mult să cânt în Piaţa Operei sau Unirii, pentru că acolo merg toţi turiştii şi există mult mai mulţi oameni care doresc să asculte muzică în stradă.

Cântatul în stradă sau în concerte?
Îmi plac şi unul, şi altul. În stradă sunt mult mai aproape de oameni, pot transmite şi primi energie mult mai uşor.


Ce-i place
Sergiu iubeşte muzica, fotografia şi călătoriile. „Îmi place mult marea. Aş sta la mare câteva luni, în fiecare an”, a spus artistul.

Ce nu-i place
Tânărului artist nu îi plac etichetele şi ideile preconcepute. Încearcă să-şi menţină optimismul şi să vadă mereu partea plină a paharului.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite