Timişoara: PORTRET / Bianca Ţoca a văzut lumea în costum popular

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: PORTRET / Bianca Ţoca a văzut lumea în costum popular
Timişoara: PORTRET / Bianca Ţoca a văzut lumea în costum popular

Tânăra a dansat pe scenele internaţionale şi a arătat lumii întregi părţi din tradiţia şi folclorul românesc, în special cel din Banat.

PROFIL
Născută. 5.06.1985, Reşiţa
Studii. Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea de Vest 
Experienţă. Dansează de la cinci ani
Familie. Necăsătorită, fără copii


A fost doar o fetiţă când a urcat prima oară pe o scenă, îmbrăcată în costum popular, cu obrajii roşii şi cu un zâmbet larg pe faţă. Ştia să facă o piruetă la fel de graţios ca o balerină şi să bată pasul la fel de tare ca un bărbat. „Dansez de când mă ştiu şi fac acest lucru cu mult drag”, a spus Bianca.
Primul spectacol în care a dansat împreună cu colegii de ansamblu a fost pe când tânăra avea doar şase ani. Atunci a urcat pe scena Palatului Copiilor din Reşiţa, oraşul ei natal, şi a dansat jocuri din toate părţile României.

Are dansul în sânge
De atunci, au urmat zeci de spectacole la nivel naţional şi internaţional şi pe fiecare dintre ele l-a trăit intens şi de la fiecare a rămas cu o mulţime de amintiri. „Ar fi fost un număr mult prea mare dacă le-aş fi ţinut evidenţa. Ştiu doar că, la fiecare spectacol, fie el de amploare sau nu, fie el în ţară sau nu, am avut destule emoţii”, a spus Bianca. Tinerei i-a fost foarte uşor să înveţe diferite coregrafii pentru că are dansul în sânge şi spune că nu se poate gândi la un lucru care să i se potrivească mai bine. Părinţii ei au fost şi ei dansatori la acelaşi ansamblu la care Bianca a început să înveţe primii paşi.  Ea îşi aminteşte cum a început să danseze. „În cadrul aceleiaşi instituţii, la etajul întâi făceam cursuri de balet şi când terminam coboram în sala de repetiţii unde se aflau părinţii mei şi îi priveam cum dansează. Şi tot aşa, participând la repetiţiile lor, inevitabil am învăţat să dansez”, a povestit Bianca.

Învaţă din tradiţie
Tânăra spune că tot de la părinţi a învăţat să aprecieze folclorul şi tot ei i-au insuflat „microbul dansului”. Ca să fii un bun dansator trebuie să cunoşti că fiecare pas are o istorie şi fiecare coregrafie este inspirată dintr-un obicei străvechi. Din acest motiv, i-a făcut plăcere întotdeauna să afle cât mai multe lucruri despre portul popular sau despre vechile rituri de la sat.  A ştiut că dansurile populare merg mână în mână cu tradiţia. „Când spun folclor, mă gândesc la tradiţie, la simplitate, la înţelepciune”, a mărturisit Bianca Ţoca.

A dansat pe scena lumii
De cinci ani este membră a ansamblului „Doina Timişului” şi alături de ceilalţi dansatori a cutreierat lumea pentru a le arăta străinilor frumuseţea folclorului românesc. Îi place să danseze şi asta o face să fie mândră că poate să le aducă un dram de bucurie simplă celor care urmăresc evoluţia de pe scenă.
„De fiecare dată când sunt pe scenă mă cuprinde un sentiment de mândrie şi împlinire pentru zâmbetele ce le aduc celor ce ne privesc”, a mărturisit timişoreanca.



Întrebări şi răspunsuri

Care zonă a ţării îţi place cel mai mult?
Îmi place foarte mult Ardealul. Oamenii sunt simpli şi cu mintea sănătoasă. Crescând în Banat şi atâta timp cât continuu să tresar la auzul sunetului de taragot, la o doină, un brâu sau un joc de doi, nu pot să nu amintesc de această zonă.

Unde ai călătorit ?
Am străbătut toată Europa. Am fost prin Ungaria, Serbia, Albania, Macedonia, Grecia, Cehia, Polonia, Danemarca, Suedia, Austria, Germania, Belgia, Franţa, Spania, Italia, Monte Carlo.

Unde ţi-a plăcut mai mult ?
Îmi place foarte mult sudul Franţei sau Coasta de Azur, dar m-am simţit foarte bine în Polonia şi Spania.




Ce-i place
„Îmi place să călătoresc şi să aflu lucruri noi. Îmi place sucul de portocale şi îmi place să mă implic în diverse proiecte şi activităţi de cercetare. Îmi place să merg cu cortul şi să fiu înconjurată de mulţi prieteni. De asemenea, îmi place să ascult chillout-jazz. Îmi place să beau o bere şi să mănânc mici vara pe terase.”

Ce nu-i place
Bianca spune că preferă oamenii de viaţă şi care au iniţiativă. „Nu îmi place ipocrizia şi nu-mi plac oamenii care devin patetici. În rest, nu îmi plac măslinele şi fructele de mare”, a spus Bianca.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite