Timisoara: PORTRET / Cornel Galescu militează pentru Munţii Banatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timisoara: PORTRET / Cornel Galescu militează pentru  Munţii Banatului
Timisoara: PORTRET / Cornel Galescu militează pentru Munţii Banatului

Alpinistul cărăşean a plecat, astăzi, de la Timişoara, într-o nouă expediţiei în Munţii Himalaya. Bănăţeanul va încerca să cucerească, în premieră naţională, vârful Pumori (7.161 m).

Profil

Nascut. 26.12.1964. Caransebeş.
Studii. Facultatea de Calculatoare din Timişoara.
Familie. Căsătorit cu Ana Maria. Au doi copii: Andrei (7 ani) şi Cristina (10 ani)

Cornel Galescu, „Coco”, aşa cum îl ştiu prietenii şi iubitorii de alpinism, de trei ani tânjeşte şi pregăteşte o nouă expediţie. Acum a venit rândul să plece, din nou, pe Himalaya, loc considerat paradisul alpiniştilor. „Locul unde se termină ceilalţi munţi, începe Himalaya”, cum îi place să spună lui Coco Galescu. De această dată, ţinta este vârful Pumori (7.161 m), supranumit şi „fiica Everestului”.

Dintre toate expediţiile pe care le-a avut, şi nu au fost puţine, cea din 1996, de pe „optmiarul” Dhaulagiri (8.168 m), din Himalaya, a fost cea mai dificilă. „Era să mor de patru, cinci ori pe zi, din cauza avalanşelor, a crevaselor şi din cauza vremii. În acel sezon au murit 11 oameni acolo”, a declarat Galescu.

Prima linie a alpinismului

Pasiunea pentru munte a început din copilărie. Avea 10 ani când a urcat prima dată pe schiuri. „Când am descoperit muntele, am ştiut că este o pasiune de o viaţă. Am început alpinismul în 1985, la Universitatea Timişoara, sub îndrumarea lui Eugen Seracin. A fost o adevărată familie montană”, a afirmat Galescu.

De abia după Revoluţie a putut visa la adevăraţii munţi ai lumii. Prima ieşire a fost în 1990, pe vârful Elbrus (5.648), din Caucaz. În 1993 a avut o premieră mondială în Turcia, pe Munţii Kackar. „Eu sunt privilegiat pentru că fac parte din prima generaţie din istoria alpinismului românesc. Până în 1990 am făcut performanţă în Carpaţi, iar după aceea am putut descoperi şi alţi munţi: Alpi, Anzi, Himalaya, Alaska, Patagonia”, a spus Galescu.

Dacă în Himalaya a avut cele mai urâte amintiri, tura pe schiuri din Laponia, în 2003, a fost una dintre cele mai plăcute  experienţe. „Din punct de vedere sportiv, cel mai plăcut a fost în Patagonia. Filosofic, cel mai frumos a fost în Laponia, cu aurora boreală, când se întuneca la ora 15.00”, a mai povestit sportivul.

Protest antipoluare

Cornel Galescu va pregăti un protest pe vârful Pumori. Pe lângă tricolor, acesta va arbora pe Himalaya şi un baner cu mesajul „Protejaţi Munţii Banatului”. „Nu îmi dau foc în faţa primăriei, dar mă duc în locuri periculoase, la capătul pământului, să urlu. Am tras numeroase semnale de alarmă, dar nimeni nu vrea să audă. Nu există rangeri, nu există legislaţie, iar Garda de Mediu face prea puţin. În acest timp Munţii Banatului se distrug de la asaltul motocicletelor, ATV-urilor, a tăierilor de păduri”, a mai spus Coco Galescu.

Intrebări şi răspunsuri

Cum ai ales cucerirea vârfului Pumori?
Nu e cel mai înalt vârf, dar e unul foarte dificil. Vârfurile clasice, optmiarele, au ajuns escaladări comerciale. Există firme care oferă sesiuni de alpinism, în care se cere doar condiţie fizică şi foarte mulţi bani, iar
calităţile de alpinist nu sunt atât de importante.

Cum reacţionează organismul la peste 7.000 de m?
La 7.000 de metri este deja zona morţii. Organismul nu mai acumulează energie, trăieşte din rezerve. Creierul nu se mai oxigenează.  Eşti într-o stare de vis şi realitatea. Dacă nu revi rapid, pot să fie decisive. De aceea e nevoie de perioada de aclimatizare.

Ce-i place

„Îmi place tot ce are legătură cu muntele: schi, alpinism, ecologie montană şi drumeţie. Pe lângă munte, mai am un hobby. Îmi place literatura, să citesc. De asemenea, îmi face plăcere să mă joc cu copiii şi să lucrez cu ei”, a spus Galescu.

Ce nu-i place

„Faptul că omul s-a desprins de relaţia cu natura. Există o permanentă agresiune asupra naturii. De aceea lupt pentru protejarea Munţilor Banatului. Nu îmi place tupeul şi aroganţa“.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite