Timisoara: PORTRET / Marinela Apostolache, de la educatoare la poliţistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timisoara: PORTRET / Marinela  Apostolache, de la educatoare  la poliţistă
Timisoara: PORTRET / Marinela Apostolache, de la educatoare la poliţistă

Purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Timiş a lucrat ca educatoare, iar în toiul Facultăţii de Psihologie a dat admitere la Şcoala de Poliţie de la Câmpina.

Profil
Născută: 9 iulie 1982, Craiova.
Studii: Facultatea de Psihologie şi Sociologie din Timişoara.
Familie: Necăsătorită.


De mai bine de un an, subinspectorul Marinela Apostolache este ofiţerul de presă al Poliţiei Timiş. Ea a ajuns să aibă grijă de imaginea poliţiştilor după ce a lucrat, timp de şase luni, la dosarele penale de furt de la Secţia 4 din Timişoara, după ce aproape un an a făcut parte dintr-o patrulă de ordine publică.

Marinela şi-a dorit toată viaţa să ajungă în Poliţie. „De mică mi-am dorit să îmbrac uniforma de poliţie. Pentru că am vrut să ajut oamenii, pentru că am sesizat că, în fiecare an, oamenii aveau probleme tot mai mari cu legea, cu poliţia, cu justiţia. Şi trebuie să mărturisesc că mi-a plăcut uniforma”, a mai spus Marinela Apostolache.

A făcut ordine la grădiniţă

Ea nu a avut ocazia să dea admitere la şcoala militară din Craiova, pentru că în anul în care a absolvit şcoala generală, în 1996, unitatea s-a desfiinţat şi s-a mutat în alt oraş. „Mi-a părut rău atunci pentru că nu am avut posibilitatea să urmez cursurile şcolii militare. Însă nu a fost un capăt de ţară. Aşa am ajuns la Liceul Pedagogic din Craiova, unde pot spune că am învăţat foarte multe. După absolvire, am dat admitere la Facultatea de Psihologie şi Sociologie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara”, a mai spus ofiţerul de presă al Poliţiei Timiş. Timp de şase luni, după absolvirea liceului, Marinela a fost educatoare la o grădiniţă privată din Timişoara. „Mi-a plăcut foarte mult să lucrez cu copiii. A fost o experienţă de neuitat. A fost un job extrem de relaxant, spre deosebire de munca în poliţie”, a mai spus subinspectorul Marinela Apostolache.

Poliţie versus psihologie

Cum nu renunţase la visul de a ajunge om al legii, tânăra a dat admitere la Şcoala de Poliţie de la Câmpina în timp ce era studentă a Facultăţii de Psihologie. „Era în timpul vacanţei dintre anii doi şi trei. A apărut o oportunitate pentru că s-a suplimentat numărul de locuri, deoarece era nevoie de mai mulţi poliţişti, în perioada în care România adera la Uniunea Europeană. Am dat examenele şi am fost admisă”, a mai spus poliţista, care a reuşit să urmeze cursurile Facultăţii de Psihologie şi ale Şcolii de Poliţie de la Câmpina în acelaşi timp.

Tânăra a lucrat, timp de un an, la Secţia 4 din Timişoara, unde a făcut parte dintr-un echipaj de ordine publică, care partrula zi de zi pe străzile Timişoarei. „Pentru o femeie este mai dificilă munca de poliţie în stradă. În special, din cauza unor specimene care reacţionează destul de dur când au de-a face cu o femeie în uniformă care îi trage pe dreapta. Acestea sunt probleme de comportament care au fost tolerate prea mult timp de poliţie şi de societate în general, însă cu o legislaţie potrivită şi cu oameni fermi cred că se poate face ordine pe stradă”, a mai spus ofiţerul de presă al Poliţiei.

image



Intrebări şi răspunsuri



Cum a fost trecerea de la job-ul de educatoare la viaţa în poliţie?
M-am înţeles excelent cu colegii de la secţie. Oamenii însă reacţionază diferit în stradă când văd că o poliţistă îi opreşte în trafic. Există categorii de cetăţeni care trebuie puse la punct, pentru că au o atitudine nepermisă faţă de lege. 

Cum te împaci cu ziariştii?
Există şi aici diferite categorii de persoane, însă am o relaţie foarte bună cu toţi. Evident că ei trebuie să îşi facă meseria şi să găsească şi aspecte negative ale muncii din poliţie, care fac rating mai mare decât ştirile pozitive. Sunt însă şi foarte multe lucruri bune care se întâmplă în poliţie şi care merită mediatizate din plin.

Ce-i place

„Îmi place cariera pe care mi-am ales-o şi cred că am dat tot ce a fost mai bun pentru această meserie. Încerc să obţin cele mai bune rezultate şi să iau tot timpul cele mai bune decizii în această meserie”.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac oamenii falşi. Care îţi zâmbesc în faţă şi când au prima ocazie, te lucrează. Mie îmi plac oamenii direcţi, care îţi spun fără menajamente ce au de zis. Este cea mai onestă cale de a rezolva orice problemă. Nu îmi place să văd că infractorii scapă nepedepsiţi, însă cred că modificarea codurilor vor schimba multe lucruri în perioada urmatoare”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite