Timişoara: PORTRET / Alexandra Pop, karatista plătită în cămile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: PORTRET / Alexandra Pop, karatista plătită în cămile
Timişoara: PORTRET / Alexandra Pop, karatista plătită în cămile

La doar 16 ani, tânăra era dorită într-un lot de karate musulman, antrenorul ei primind o ofertă de două cămile şi ceva aur pentru micuţa luptătoare.

De mică a încheiat un pact serios cu fotbalul sau filmele invadate de lupte şi a ignorat total păpuşile sau baletul. Apoi, la doar nouă ani, îndrumată de tatăl ei şi de filmele cu Van Damme, a păşit pentru prima oară în sala plină de karatişti.

„Eu am fost foarte băieţoasă când am fost mică, aşa că nu a fost o surpriză că am început să fac karate. Ţin minte însă că prima demonstraţie, pentru prima centură, a trebuit să o repet de vreo patru sau cinci ori, tot nu reuşeam. Într-un final, am primit centura, mai mult din milă ca să zic aşa”, şi-a amintit Alexandra. Momentul a marcat-o puternic, a ambiţionat-o, iar micuţa luptătoare a ajuns campioană naţională după doar trei luni de la prima ei încercare.

Doi dani şi mereu locul întâi

Nimeni nu a mai avut ocazia să ocupe locul întâi la vreun concurs la care participa Alexandra. Astfel, karatista se bucură nespus când povesteşte cum de la momentul obţinerii primei centuri a luat doar locul întâi, iar astăzi înfăşoară în jurul kimono-ului o centură neagră de doi dani. Valoarea ei nu a trecut deloc neobservată, iar stilul ei de executare a mişcărilor kata sau kumite au ajuns să impresioneze un selecţioner musulman, pe când sportiva avea doar 16 ani. „Antrenorul mi-a povestit după o discuţie cu un selecţioner musulman că ar fi dorit să ofere pentru mine o cămilă şi ceva aur, dar aveam nevoie de acordul părinţilor, şi nu au acceptat”, a povestit karatista. 

Refuzul nu a fost urmat însă de dezamăgiri competiţionale, dimpotrivă, cartea de vizită a Alexandrei are înscris titlul de maestru emerit al sportului. „Acest statut este recunoscut de Ministerul Tineretului şi Sportului. La el se mai adaugă titlul de cel mai bun sportiv al Timişoarei, la categoria Sporturilor Neolimpice, dar şi foarte multe participări la olimpiade şi competiţii internaţionale”, a enumerat fără răsuflu Alexandra.

Era copiilor

Astăzi, Alexandra face loc printre antrenamente şi orelor dedicate viitorilor karatişti. „De patru ani antrenez copii şi o să vreau neapărat să deschid un club, cu sigla Minnie”, a spus ea. Modul de luptă al Alexandrei va dăinui şi după ce se va retrage din competiţii, micuţii ei având deja titluri de campioni naţionali. „Cred că cel mai important titlu este al Ştefaniei Grad, care este campioană naţională la doar opt ani. Cred că secretul constă şi în faptul că lucrez cu câte puţini”, a spus Alexandra Pop.

Întrebări şi răspunsuri

A fost vreodată nevoie să-ţi foloseşti cunoştinţele în karate pentru a te apăra?
Da, s-a întâmplat ca odată să mă înconjoare trei indivizi, din spate. M-am întors l-am lovit cu pumnul în pomete pe unul din ei şi au luat-o la fugă.

În câte ţări ai avut ocazia să mergi prin competiţii?
Cred că deja am mers în jumătate de Europă, cel puţin 15 ţări am cutreierat. Cred că ajung chiar să ies din ţară o dată pe lună.

Ai vreun gând sau motto care te-a ajutat de-a lungul timpului?
Am tot timpul în minte fraza „Nu te chinui să ai succes, străduieşte-te să ai valoare” şi ajută foarte mult.

ce-i place
„Îmi place foarte mult să călătoresc şi să formez caractere. Cred că pot să mai adaug şi faptul că îmi plac surprizele şi rasa Labrador”, a precizat sportive. Timpul petrecut cu prietenii şi orice moment de relaxare se bifează la această listă.

ce nu-i place
„Nu-mi place deloc ploaia şi faptul că şoferii sunt nervoşi pe vreme urâtă. De asemenea, nu-mi plac absolut deloc gongile pentru că sunt foarte scârboase”, a spus Alexandra. Nu omite să menţioneze că-i displac relaţiile în care nu există comunicare.

Profil
Născută - 29 martie 1987, Timişoara.
Educaţie - Facultatea de Sport, specializarea kinetoterapie, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, specializarea karate.
Familie - Necăsătorită.
Experienţă - Campioană naţională europeană la kata şi kumite, instructor karate.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite