Timişoara: PORTRET / Maria Agapie a strâns o comoară din canalul Bega
0
Pensionara care a adunat materiale aruncate de alţii ar putea face o expoziţie inedită cu obiectele pescuite din canalul Bega.
PROFIL
Măscută. 04.07.1941 Mlăjet, judeţul Buzău.
Studii. Liceul Militar din Bucureşti.
Familie. Căsătorită. Un fiu, Gabriel, de 31 de ani.
Decolmatarea canalului i-a adus şansa Mariei Agapie, care colecta fier vechi, să pună la punct un veritabil muzeu. Femeia a scos din mâl arme, obuze, obiecte de aur şi argint, monede, medialioane şi chiar sabie cu însemne regale.
„Sunt nepoata celui mai mare pictor de biserici,
Dumitru Podosu. El mi-a insuflat dragostea de artă, istorie şi de patrie”, a spus Maria Agapie.
Printre hobby-urile sale se află numismatica. Se laudă cu o colecţie de peste o mie de bănuţi, din toate timpurile. Şi-a îmbogăţit colecţia cu monedele pe care canalul Bega le-a înghiţit de-a lungul timpului. Pe lângă numeroase arme, obuze şi grenade, pe care le-a predat Inspectotarului pentru Situaţii de Urgenţă, Maria Agapie a găsit medalioane, insigne şi monede din secolul al XVIII-a, dar şi din perioada interbelică.
Sabia lui Carol al II-lea
Piesa de rezistenţă din colecţie este o sabie care are inscripţionată stema regală pe mâner şi pe lamă, precum şi numele regelui Carol al II-lea. A găsit în mâlul scos şi bijuterii de aur sau argint. „Printre ele un un lănţişor de aur, de aproape 4 grame, unul de platină, un alt lănţişor cu o iconiţă din aur alb. Am mai găsit lănţişoare din tambac, primele bijuterii folosite de regi şi regină, o tabachieră de argint. De asemenea, mai am o teacă de aur”, a mai declarat Agapie.
Ultimele descoperiri ale pensionarei sunt două pistoale de spioni. Armele, sub formă de stilou, au fost folosite cel mai probabil în timpul celui de-al doilea Război Mondial.
Poveste de telenovelă
„M-am gândit să deschid un muzeu. Nu vreau să vând nimic. Au fost la mine şi oameni de la muzeu. Cea mai valoroasă piesă este sabia lui Carol al II-lea. M-a contactat şi familia Regală, prin intermediul lui Radu Ghina”, a mai spus Maria Agapie. Femeia are o poveste extrem de interesantă când vine vorba de fiul ei, Gabriel. Acesta s-a născut în urmă cu 31 de ani, la Bucureşti, însă nu îşi cunoaşte părinţii adevăraţi. „Gabriel s-a născut pe numele meu. În 1978, mi s-au furat actele. O gravidă s-a dus să nască la maternitate cu actele mele, după care l-a abandonat pe copil acolo. Mai târziu, Gabriel a fost adoptat de o familie de moldoveni”, a declarat Maria Agapie. Aceasta l-a întâlnit pe tânăr abia când acesta a împlinit 28 de ani, iar când a pus cap la cap incredibila poveste, a decis să îl înfieze. „Chiar dacă nu l-am născut eu, îl consider fiul meu. El a purtat numele meu de la început şi cred că Dumnezeu a vrut să ne întâlnim”, a spus Agapie.
Întrebări şi răspunsuri
Ce secrete mai ascunde Bega?
Acest canal mai ascunde multe. Probabil că nici nu o să le descoperim vreodată. Păcat
că au dispărut foarte multe lucruri de valoare, care au fost scoase de ţigani. Ei au vândut tot pe sume foarte mici.
Aţi găsit multe arme?
Sunt foarte multe arme din cele două războaie mondiale. Dar şi mult mai vechi. Pot să vă spun că am găsit numeroase arme din perioada Revoluţiei.
Chiar doriţi să faceţi un muzeu?
Eu asta vreau să fac. Nu ştiu dacă voi reuşi singură. Cert este că nu am de gând să vând nimic. Chiar dacă am primit oferte.
Ce-i place
„Îmi place adevărul. Nu sunt bogată, dar tot ce am este realizat cinstit, prin muncă. Îmi plac oamenii care au bun simţ. Iubesc mult credinţa şi tot ce aparţine sufletului omenesc. Mi-a plăcut să am mereu preocupări bărbăteşti. De aceea am lucrat în armată”, a mai spus Agapie.
Ce nu-i place
„Urăsc hoţia, furtul, falsificatorii, criminalii. Nu îmi plac lucrurile negative. Nu îmi place că nu sunt foarte mulţi care au ştiut să profite de obiectele care au fost găsite în Bega. Nimeni nu s-a gândit să facă un muzeu al Canalului Bega”, a declarat Maria Agapia.