Timisoara: PORTRET / Darius Buia, in vizorul celor de la AS Roma, la 15 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timisoara: PORTRET / Darius Buia, in vizorul celor de la AS Roma, la 15 ani
Timisoara: PORTRET / Darius Buia, in vizorul celor de la AS Roma, la 15 ani

Fiul fostului mijlocaş al echipei Poli Timişoara, Romică Buia, reprezintă una dintre marile speranţe ale fotbalului bănăţean. Darius e pe cale să ajungă la celebra echipă AS Roma.

Profil

Născut - 30.04.1984, Antverpen (Belgia)
Educaţie - Elev la Liceul cu Program Sportiv „Banatul”, în clasa a IX-a
Experienţă - Triplu campion naţional cu LPS Banatul, locul 7 la turneul final al Cupei Danone (Lyon)

Darius Buia are numai 15 ani, însă, încet îşi depăşeşte tatăl, supranumit „Figo din Banat” pe vremea când juca pentru Poli. Fiul fostului fotbalist este legitimat la LPS Banatul, echipă cu care a reuşit să câştige cam tot ce se putea până la această vârstă. Buia junior a cucerit trei titluri naţionale consecutiv şi este golgeterul absolut al echipei sale.

Născut în Belgia

Oamenii de fotbal spun că tânărul e un golgeter pur sânge. Este stilul de jucător care se lipeşte de gol fără prea mult efort. Numai în sezonul trecut a marcat aproape 80 de goluri, iar acest lucru spune multe despre calităţile sale. „Am marcat multe goluri, dar trebuie să ţinem cont că nici adversarii nu sunt de foarte mare valoare. În afară de două, trei echipe, restul sunt foarte slabe”, a spus atacantul celor de la LPS Banatul.

Darius Buia s-a născut în Belgia, la Antverpen, pe vremnea când tatăl său juca pentru clubul Germinal Ekeren. La 18 ani va avea şansa să îşi aleagă cetăţenia, iar tânărul înclină spre cea belgiană. Romică Buia ar fi vrut să-l facă tenismen, însă Darius nu a fost prea încântat. Părinţii l-au trimis şi la înot, dar tot la fotbal i-a stat gândul.

A început să joace fotbal la 8 ani, la clubul Dinamo, pe când Romică juca în “Ştefan cel Mare”. Familia Buia s-a mutat la Timişoara după ce Toni Doboş a adus Rocar-ul pe „Dan Păltinişanu“. Micuţul Darius a fost dus la grupa de juniori pregătită de Cristi Petcu, unde a rămas până în prezent.

Peţit de echipe mari

Conducătorii echipei LPS Banatul ţin cu dinţii de atacantul peţit şi ofertat de emisarii numeroaselor cluburi. Poli Timişoara, Dinamo sau Steaua, şcolile de fotbal „Gică Popescu” şi „Gică Hagi” sunt doar câteva din echipele care au pus ochii pe Darius Buia. Acesta ar putea însă ajunge, de la o vârstă fragedă pentru un fotbalist, la un club puternic din occident. După Benfica Lisabona şi FC Porto, a intrat în atenţia celor de la AS Roma.

Antrenamente la Roma

În această vară, Darius Buia a fost în pregătiri, în cantonamentul echipei din capitala Italiei, unde i-a convins pe cei de la AS Roma că poate fi o investiţie benefică. „Am fost o săptămână la ei. Am făcut antrenamente la juniorii care erau cu un an mai mari decât mine. E frumos acolo. Dacă tot am ocazia, e păcat să nu profit. Aici am câştigat tot, nu ştiu ce motivaţie mai am”, a spus Darius Buia. Acesta a revenit în ţară pentru o scurtă vacanţă, iar apoi s-a prezentat la lotul naţional „Under 15”, pentru a pregăti meciurile amicale cu Republica Moldova şi Polonia.

Locul şapte la mondiale

Cea mai mare performanţă pentru Darius Buia este câştigarea Cupei Danone în România şi participarea la turneul final de la Lyon. Este vorba de campionatul mondial de fotbal rezervat copiilor între 10 şi 12 ani.

A avut ocazia să joace în faţa a 30.000 de spectatori şi să dea mâna cu Zinedine Zidane. „Am câştigat meciurile cu Italia, Olanda, Franţa, Africa de Sud, Tunisia şi am pierdut în ultimul minut meciul cu Argentina. A fost foarte frumos”, a mai spus Darius Buia.

Întrebări şi răspunsuri

Nu e cam devreme să pleci din România?
Nu ştiu ce să zic. Dacă mă duc la Roma am numai de câştigat. E ceva în plus, pot să evoluez. Tactic stau foarte bine italienii, stau bine de tot şi în teren, e cu totul altceva. Au mai fost acolo şi patru jucători de la Gică Popescu, dar ei nu au rămas.

Cum a fost acest sezon pentru tine?
Cred că a fost cel mai greu de până acum. Au început să apară echipe mai bune la această vârstă. Am câştigat finala campionatului la penalty, împotriva celor de la Steaua. Dar a fost frumos.

La Poli nu ai dori să joci?
Ba da. Este echipa cu care ţin. Dar nu depinde de mine. S-au interesat de mine, dar nu a fost nicio discuţie concretă. Sau nu ştiu eu.

Ce-i place

Ca în cazul oricărui puşti de vârsta lui, jocurile pe calculator sunt practic nelipsite. Printre jocurile preferate de Daris este fotbalul. „Joc fotbal şi pe calculator. Facem adevătare campionate cu colegii mei”, a spus Darius Buia, mare fan al echipelor Poli şi Juventus Torino.

Ce nu-i place

Având în vedere că este sportiv de performanţă, elevul Buia nu se bucură când trebuie să dea şi pe la ore. „Matematica nu îmi place deloc. Dar cu îi place?”, a exclamat Darius Duia.

Dacă tot am ocazia, e păcat să nu profit să plec la Roma. Aici am câştigat tot.
Darius Buia, fotbalist LPS Banatul

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite