Ovidiu Tender și-a întins antenele pe piaţa din Africa: "În Senegal e mai ieftin să construiești un aeroport decât o autostradă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Tender
Ovidiu Tender

În Top 500 Forbes, timișorenul Ovidiu Tender figurează pe locul 15, ceea de înseamnă locul doi în rândul milionarilor bănățeni. În primii 100 de bănățeni se mai află Josef Goschy și Georgică Cornu.

 Anul acesta, criza nu avea cum să îl ocolească nici pe Tender, care a investit milioane de euri în domeniul imobiliar. „Nu am vândut active, dar nici nu pot spune în acest moment cât valorează tot ce am în imobiliar, pentru că piaţa este moartă. Nu au loc tranzacţii, deci nu pot avea termen de comparaţie”, spune omul de afaceri.

Ovidiu Tender deţine 40 de case finalizate, dar nevândute în Costa Brava – S’Agaro, Spania, şi câteva zeci de apartamente în ansambluri rezidenţiale în Timişoara, Bucureşti şi Hunedoara, care însumează investiţii de câteva zeci de milioane de euro.

Acum direcţionează toate investiţiile către domenii cu potenţial mare de creştere în următorii ani, în statele africane. Iar Senegalul este primul pe listă. A devenit operator în resurse minerale şi, împreună cu omul de afaceri Franc Timiş, a înfiinţat o societate care va face aplicaţii pentru zăcăminte de hidrocarburi.

Cartierul general în Senegal

Binia, Bafoundou, Laminia și M'Bour Sud sunt perimetrele miniere pe care omul de afaceri urmează să le exploreze de anul acesta, „echipat" fiind cu 135 milioane de dolari. Tender  a primit permisul de luare în concesiune pentru ariile miniere din vestul Africii. Contractul se va derula pe o perioadă de opt ani pentru explorare, existând și posibilitatea de prelungire pentru încă 25 de ani de exploatare. La mijloc sunt zăcăminte de aur, cupru, nichel, platină, titan, zirconiu, fier şi alte minereuri.

Planurile de extindere în Africa presupun inclusiv intrarea pe piaţa aeriană. Ovidiu Tender deţine deja compania aviatică Jetran Air, care are o flotă de şapte aeronave. „Senegal are 84 de localităţi cu aeroporturi. Acolo e mult mai ieftin să construieşti un aeroport decât o autostradă”, a mai spus Tender.



Goschy vrea să predea afecerea nepoţilor


Pe locul 60 în Top 500 Forbes se află Josef Goschy.  Acesta se pregăteşte să predea ştafeta celor trei nepoţi, în prezent masteranzi în cadrul unor facultăţi de profil din Germania. Însă până peste încă doi ani, moment în care tinerii vor fi destul de pregătiţi pentru a prelua afacerea hotelieră a lui Goschy, omul de afaceri doreşte să îşi consolideze businessul.

Iar dacă piaţa îşi va reveni ar trebui să crească valoarea activelor pe care le estimează acum la circa 200 de milioane de euro. La jumătate faţă de valoarea pe care o aveau acum trei ani. Gândindu-se la rezultatele de anul trecut, omul de afaceri afirmă că au fost cele mai proaste de la începutul crizei – rulajul Unita Turism a scăzut cu circa zece procente sub cel din urmă cu doi ani, până la 9 milioane de euro.



În mai puţin de zece ani, omul de afaceri a ajuns să deţină cel mai mare lanţ hotelier din România – 25 de hoteluri, 3.000 de camere şi 7.000 de locuri în restaurante.

Georgică Cornu, regale contractelor cu statul

Omul de afaceri Georgică Cornu îşi întăreşte şi în acest an titulatura de „regele asfaltului din Banat“ prin prisma unor noi contracte – cu statul român – pentru reabilitarea şoselelor din vestul ţării. Acesta se află pe locul 65 în Top 500 Forbes. La începutul lunii iulie 2011, Cornu a primit de la Consiliul Judeţean Arad un contract în valoare de 13,4 milioane de euro pentru reabilitarea „Drumului vinului“.



Aflaţi cât de mare este averea oamenilor de afaceri bănățeni din noul TOP Forbes 500 Miliardari pe care îl gasiti la chioscurile de ziare!

Compania aviatică deținută de Tender
Josef Goschy
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite