Otilia Duma, rapsodul de la catedra de engleză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra bănăţeancă predă limba engleză la o şcoală generală din Timişoara, a făcut parte din Ansamblul Folcloric „Banatul” şi este pasionată de muzica populară.

PROFIL
Născută. 2 mai 1976 (Caransebeş)
Educaţie. Facultatea de Litere, secţia engleză-italian
Experienţă. 14 ani de muzică populară
Familie. Logodită

Spre deosebire de alţi „rapsozi”, Otilia Duma nu a început să cânte foarte devreme. „Nu am început de mică, aşa cum se întâmplă la cei mai mulţi. Mi-am dat seama că vreau să cânt la modul serios după liceu, pe la 18-19 ani. Am fost la o nuntă undeva în Caransebeş, am văzut formaţia, am văzut solistul şi mă gândeam că şi eu pot să fac asta”, a povestit tânăra interpretă de muzică bănăţeană.
„Am venit în Timişoara la Şcoala de Arte, la clasa doamnei Carmen Popovici. Foarte repede am început spectacolele cu Ansamblul „Banatul”. Chiar căutau atunci solistă, a fost o selecţie şi am fost aleasă. Însă a fost greu, pentru că presupunea angajare, mers în fiecare zi acolo, iar eu abia terminasem liceul, nu avusesem niciun loc de muncă până atunci. Însă mi-a folosit, pentru că am lucrat cu maeştri în domeniu. Am rămas un an la Ansamblu, însă am renunţat pentru că nu puteam să-mi continui studiile”, a explicat Otilia.

A lucrat în televiziune
Interpreta a studiat jurnalistica la o facultate particulară din Timişoara şi a găsit o cale de a împleti ceea ce a învăţat cu pasiunea ei, prezentând o emisiune de muzică populară. „Îi cunoşteam pe cei de la casa de discuri care avea emisiunea, îi cunoşteam şi pe cei de la Analog, de la filmări, aşa că le-am propus să mă ocup eu de emisiune. Să facem emisiune cu prezentator, cu dedicaţii, cu invitaţi în studio, şi au fost de acord”, a spus Otilia Duma.

La catedra de engleză
Otilia Duma a renunţat la emisiune pentru un turneu de trei luni în Australia, alături de nume „grele” ca Doru Ţăranu şi Puiu Codreanu, iar când a revenit în ţară a urmat cursurile secţiei de engleză-italiană la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii de Vest. Următorul pas a fost intrarea în profesorat.
„Am început la Şcoala Generală nr.12 şi mi-am dat seama că e mai greu decât pare din afară. Unii zic că profesorii lucrează cinci ore pe zi, dar acum pot să zic că nu e chiar aşa. Acum predau engleza la Şcoala Gewnerală nr. 1. Nu am dat deloc muzica pe planul doi, va rămâne marea mea dragoste şi pasiune şi încerc să mă împart între amândouă cum pot eu mai bine. Serviciul e servici, dar muzica e altceva”, a mărturisit tânăra bănăţeancă.
Otilia a lansat până acum trei CD-uri cu muzică populară şi unul cu muzică de petrecere, iar acum pregăteşte un nou disc.

Întrebări şi răspunsuri

Se poate trăi doar din muzică în România?
Depinde de persoană, depinde cât are fiecare de cântat, iar unii trăiesc foarte bine doar din muzică. Dacă eşti căutat şi ai de lucru se poate trăi bine. Am văzut cum sunt salariile în învăţământ, iar dacă se poate trăi din salariul de profesor, se poate trăi din orice.

Ai vreun model, vreun interpret favorit?
Când eram mai mică, cel mai mult mi-a plăcut Nicoleta Voica. Îmi plac şi mulţi dintre colegii mei.

Ce muzică îţi place să asculţi?
Exceptând muzica pe care o fac eu, îmi place mult muzica sârbească şi muzica ţigănească, însă cea autentică, nu manelele, e o diferenţă.

Ce-i place
Îmi plac foarte mult animalele, am o pisică şi un câine. Mai puţin păsările, am o fobie. Îmi place să navighez pe internet, îmi plac filmele. Îmi place să călătoresc.

Ce nu-i place
Sunt mai multe lucruri care nu-mi plac, dar nu-mi vine acum ceva anume în minte şi nu vreau să spun, de exemplu, o banalitate de genul: nu-mi place ipocrizia. Nu-mi place soarele cu dinţi, iată.

Mai jos puteţi asculta câteva melodii populare interpretate de Otilia Duma!

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite