Opera Română din Timișoara, la 65 de ani: primul concert s-a auzit prin megafoane în piață

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Așa arăta clădirea operei înainte de ultimul incendiu
Așa arăta clădirea operei înainte de ultimul incendiu

Spectacolul inaugural al Operei Române din Timișoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera "Aida" de G. Verdi. Printre spectator s-a aflat și primul ministru de atunci dr. Petru Groza,

Începând cu ultimul sfert al secolului XVIII-lea în Timișoara au avut loc în mod frecvent stagiuni de operă cu un repertoriu variat, cu nimic inferioare celor din marile orașe europene, multe fiind prezentate aici la putin timp după premierele lor absolute. Astfel sub conducerea lui Bruno Walter sunt prezentate operele: "Trubadurul", "Cavalleria Rusticana", "Paiate", "Boema", "Barbierul din Sevilla", "Faust", "Fidelio", "Freischutz", "Ernani", etc.

Clădire mistuită de incendii

Construcția clădirii Palatului Culturii a început în 1871, după planurile arhitecților vienezi Helmer și Fellner (constructori a numeroase săli de teatru din Budapesta, Viena, Odessa) și a fost terminată în 1875. Două incendii de proporții au devastat clădirea.
Primul a avut loc în 1880 și reconstructia a durat până în 1882, păstrndu-se integral forma originală a clădirii, construită în stil "Renaissance". Al doilea incendiu are loc după ce Banatul intră în posesia României, în 1920, iar reconstrucția se face după planurile arhitectului Duiliu Marcu, păstrându-se stilul original numai la fațadele laterale. Fațada principală și sala de spectacole îmbrăcând stilul neobizantin caracteristic arhitecturii românești a timpului.

Opera din Cluj cântă la Timișoara

Nevoia acută simțită de timișoreni și dragostea lor pentru spectacolul de teatru liric au fost împlinite într-o anumită măsura de Opera Româna din Cluj. Înființată în 1920 aceasta s-a deplasat destul de des la Timișoara pentru ca, între 1940 și 1945, în urma cedării unei părți din Ardeal prin Dictatul de la Viena, să-și desfășoare în refugiu activitatea în capitala Banatului, devenind Opera din Cluj – Timișoara, al cărei director a fost numit compozitorul Sabin Drăgoi.

După plecarea Operei din Cluj în 1945 nu se putea imagina o Timișoară fără spectacole de operă. Dragostea și interesul timișorenilor pentru acest gen, se putea evalua după frecvența spectacolelor pe afișe și după afluența publicului. Astfel, în anul 1920 ia ființă Teatrul Liric de Operetă, condus de Maximilian și Leonard, care pentru un timp a suplinit golul lăsat prin plecarea Operei Române din Cluj. Opera Română din Timișoara a laut ființă prin decretul semnat de Regele Mihai I, la 30 martie 1946.

187 de premeiere până azi

Conducerea nou înființatei instituții va fi încredințată renumitei cântarete Aca de Barbu care a reușit în scurt timp să formeze o echipă valoroasa de muzicieni. Structura compartimentelor a fost următoarea: 45 de solisti vocali, 46 de instrumentiști, 60 de coriști, 19 balerini, 30 personal tehnic de scenă, opt corepetitori și un sufleur.

Spectacolul inaugural al Operei Române din Timișoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera "Aida" de G. Verdi. Printre spectator s-a aflat și primul ministru de atunci dr. Petru Groza, iar spectacolul a putut fi auzit prin megafoane, afară în Piața Operei.
De la înființarea Operei Române din Timișoara și până în prezent pe scena lirică timișoreana s-au montat 187 de premiere, în spectacole evoluând și numeroși invitați – artiști consacrați din țară și din străinătate.

Eveniment aniversar la Opera Română

Opera Naţională Română Timişoara îşi invită publicul duminică, 25 martie, de la ora 19.00 la un eveniment cu totul deosebit – prezentarea operei „La Gioconda” de Amilcare Ponchielli, în variantă de concert.
La doar o lună de la triumful obținut la Teatrul Scala din Milano în rolul Amneris, Marianne Cornetti, una din cele mai mari mezzosoprane verdiene ale momentului, va veni în România, pentru a interpreta rolul titular din opera „La Gioconda”, la invitația maestrului Corneliu Murgu, directorul Operei din Timișoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite