Ofiţerul în rezervă Gheorghe Suciu a făcut o lucrare în miniatură pentru Gigi Becali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ofiţer timişorean s-a retras la pensie la o căsuţă din Nădlac. Acum îşi umple timpul cu realizări de machete în miniatură. Are peste 100 de piese inedite.

Gheorghe Suciu s-a născut la Reghin, însă a ajuns la Timişoara în 1984, repartizat cu serviciul. A lucrat în armată, la forţele terestre, până în 2001, când a împlinit vârsta legală să iasă în pensie. S-a retras la casa socrilor de la Nădlac, pentru a avea parte de linişte. „Am găsit aici linişte şi aer curat”, a afirmat Gheorghe Suciu.
Un timp a lucrat ca şi redactor şef-adjunct la „Pro Nădlac”, iar din 2005 s-a apucat de o pasiune veche, de care s-a ocupat în timpul copilăriei. Alături de soţia lui, Ana, a început să sculpteze în lemn, diverse obiecte miniaturale.

„Omul în viaţă este dator să  zidească o casă, să sape o fântână şi să sădească un pom. Potrivit acestui moto care mi-a plăcut şi de la care am plecat, dorim să zidim în conştiinţa tuturor bucuria reîntâlnirii cu obiectele de artizanat tradiţionale româneşti, să vă săpăm în inimi dragostea faţă de lucrările româneşti de artizanat din lemn şi să vă sădim în suflet două nume de creatori de obiecte de artizanat”, a spus Gheorghe Suciu.



A confecţionat jucării

A început să realizeze lucrări de artizanat din lemn la cererea nepoţelului său care „s-a cam săturat de jucăriile din plastic sau metal” şi vrea ceva nou. „În copilărie îmi făceam singur jucăriile. Am crescut într-o familie nu foarte înstărită, nu aveam bani să îmi cumpăr jucării. Dacă vă spun că am început să lucrez cu un fierăstrău mic, un cuţit de bucătărie şi nişte hârtie abrazivă poate nu o să vă vină să credeţi. Dar aşa a fost. Am măsurat, am croit şi am tăiat materialul, am lipit cu aracet părţile componente. Am lucrat zi şi noapte deoarece după fiecare lipire de componente ale obiectului trebuia să aşteptăm să se usuce, abia pe urmă treceam la următorul pas”, a mai povestit Suciu.

Căsuţe în miniatură

Pe materiale nu a dat bani, a mai cumpărat sau am primit ceva scule de tăiat sau sculptat, dar preţul lor a fost destul de redus. „Ca materiale nu am folosit ceva deosebit, ci lădiţe de lemn de la magazine care după golire se aruncau sau se puneau pe foc, diferite crenguţe din lemn de dud din curte, beţe de chibrit şi bucăţi de lemn de brad”, a mai declarat artistul.

Printre cele peste 100 de obiecte de artizanat în miniatură se află căsuţe din secolul XIX şi XX, biserici ortodoxe, catolice şi evangheliste din Ardeal, utilaje, căruţe, sănii, moară de apă, dar şi un teren de fotbal (foto). „Am vrut să-i fac cadou lui Gigi Becali, dar nu i-am găsit adresa”, a mai declarat Gheorghe Suciu.



ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Care au fost primele obiecte realizator?

Primul obiect a fost un balansoar pentru păpuşi, o canapea şi un pat de ţară, o mobilă de sufragerie, diferite fotolii, masuţe, cuiere şi mobilier de bucătărie pe care nepoţelul meu le folosea atunci când se juca cu păpuşile.

Aţi avut deja expoziţii?

Mi-a venit ideea de a ieşi cu o expoziţie pe Internet, activitate pe care am şi realizat-o şi astfel mi-am văzut împlinit visul. Dar deocamdată nu vând, lucrez doar de plăcere. Acum când expoziţia mea este finalizată şi apreciată pe Internet, mă voi hotărâ ce voi face în continuare.

Ce lucrare pregătiţi?

Îmi propun să realizez biserica ortodoxă din Nădlac. Este o lucrare foarte grea, pentru că are un turn sofisticat. Să vedem în ce măsură voi reuşi să o fac. Dar nu mă grăbesc.

Ce-i place?

„Ce mă bucură, că fiind deja cât de cât cunoscut, multe persoane din străinătate îmi calcă pragul, fotografiază sau filmează lucrările, vor să cumpere şi chiar mă invită la ei ca să realizez asemenea lucrări”, a punctat Gheorghe Suciu.

Ce nu-i place?

Bărbatul spune că îi pare rău de faptul că autorităţile locale, o serie de ziare sau reviste din ţară nu promovează aceste activităţi, ale unor oameni care se străduiesc să lase ceva în urma lor. „Ziarele sunt axate doar pe scandaluri, pe poze cu femei goale, numai prostii”, a concluzionat bărbatul.

PROFIL

Născut: 23 aprilie 1946, Reghin
Studii: Academia Militară de la Bucureşti
Experienţă. Are peste 100 de lucrări de artizanat în miniatură
Familie: Căsătorit cu Ana, are o fată, Silvia.

image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite