Oficial ONU: „Centrul de la Timişoara poate fi umplut cu refugiaţi din Libia în două săptămâni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă pentru Refugiaţi a primit astăzi vizita a 13 ambasadori ai unor ţări din cadrul Uniunii Europene. Cu această ocazie a fost pusă în discuţie şi problema refugiaţilor din Libia.

Timişoara joacă un rol esenţial în problema refugiaţilor din lume. Reprezentantul Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) în România, Michael Salomons, a declarat astăzi că în momentul în care a fost pusă la punct întâlnirea ambasadorilor de la Timişoara, situaţia din Libia nu era atât de gravă. Din cauza evenimentelor din ultimele zile din Libia, oficialul UNHCR nu a putut evita această discuţie. Michael Salomons a spus că există o posibilitate foarte mare ca în următoarele două săptămâni să ajungă la Timişoara 200 de refugiaţi din Libia. „Acest fapt nu face decât să sublinieze viziunea pe care a avut-o Guvernul când a decis să intre în acordul tripartit pentru că am ştiut că va exista această nevoie de tranzit pentru refugiaţi şi iată că în următoarele două săptămâni centrul poate fi umplut până la capacitate cu 200 de persoane la care să li se caute o ţară de relocare şi să le ia locul alte grupuri şi tot aşa”, a spus Michael Salomons.

Milioane de refugiaţi

Potrivit oficialului UNHCR numărul refugiaţilor din Libia înainte de izbucnirea conflictelor era de aprioximativ 14.000. Acestora li se adaugă 200.000 de imigranţi, dintre care o parte şi-au rezolvat problemele şi au reuşit să scape, dar alţii au probleme reale. Potrivit lui Michael Salomons, dacă situaţia din Libia se menţine, numărul refugiaţilor poate atinge câteva milioane. „Dacă războiul continuă ar putea fi milioane de refugiaţi libieni care pleacă din această ţară”, a spus Salomons. Potrivit acestuia, este clar că centrul de la Timişoara nu poate face faţă unui număr atât de mare de refugiaţi, motiv pentru care s-au făcut demersuri de deschidere a unor centre similare celui de la Timişoara, în Slovacia şi Filipine. De asemenea, se pot organiza ad-hoc centre de primire a refugiaţilor în ţările europene. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite