Timisoara: Ofertă de criză cu deţinuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timisoara: Ofertă de criză cu deţinuţi
Timisoara: Ofertă de criză cu deţinuţi

Penitenciarul “Popa Şapca” închriază ieftin puşcăriaşi pentru diferite munci.

În 2008, penitenciarul a strâns trei milioane de lei, iar în prima jumătate al acestui an s-au adunat deja 1,6 milioane lei.
 
Penitenciarul Timişoara vine cu o ofertă de recesiune pe piaţa forţei de muncă. Vor putea profita de forţă de muncă de la închisoare, la preţuri avantajoase, nu doar firmele, ci şi persoanele fizice. „Preţurile se negociază, însă, spre deosebire de contractele cu firme, banii se plătesc anticipat. Avantajul e că se poate ajunge la preţuri mai mici decât la firme”, a spus comisarul Georgică Alexeev, directorul Penitenciarului de Maximă Siguranţă. Astfel, cei care deţin câteva hectare de pământ sau îşi construiesc o casă pot avea alternativă la zilierii care cer mulţi bani pentru muncă puţină. Avantajul cu deţinuţii păziţi este că aceştia nu îşi permit să tragă chiulul. “Dacă ai cinci hectare de porumb, poţi să ceri oameni de la noi. Într-o zi rezolvăm toată treaba. Băieţii noştri muncesc, nu merg să facă plajă acolo”, a mai spus Alexeev.

Deţinuţii aduc profituri mari

Din salariul negociat cu beneficiarul muncii, deţinuţii primesc doar 30 la sută, restul de bani urmând să ajungă la bugetul penitenciarelor. “10 la sută din banii primiţi intră într-un cont al deţinutului, iar restul de 20 de procente se poate cheltui pentru diferite cumpărături. Ei mai pot trimite bani familiei”, a explicat Alexeev.  De asemenea, la trei sau patru zile lucrate, în funcţie de dificultatea muncii, deţinuţii îşi pot reduce pedeapsa cu o zi.

Probleme în construcţii

Faţă de anii trecuţi, numărul lucrărilor la care participă deţinuţii de la Penitenciarul Timişoara a scăzut. “Mulţi dintre agenţii economici fie au dispărut, fie au scăzut lucrările. Cele mai mari probleme sunt în construcţii. Dar mă străduiesc să menţin trendinţa anilor trecuţi”, a mai spus Alexeev.

În acest moment, Penitenciarul “Popa Şapca” are 13 contracte externe şi două interne. Acesta are contracte cu Primăria, Consiliul Judeţean, RETIM, RSG şi alte firme private. Prin contractul cu CJT, deţinuţi efectuează lucrări la stadionul “Dan Păltinişanu”, la Muzeul Banatului şi la Muzeul Satului. La interne, deţinuţii fac componente electrice pentru AEM. În ciuda recesiunii, Penitenciarul Timişoara se află pe primul loc în ţară la veniturile aduse în primele şase luni. Sunt 16.773 milioane lei câştigate din muncile deţinuţilor.

400 de puşcăriaşi muncesc

Penitenciarul are 400 de deţinuţi care sunt folosiţi la diferite munci. 350 dintre ei lucrează şi în afara închisorii, în agricultură, amenajări, săpări de şanţuri, construcţii, zidărie, turnare beton, faianţare sau tâmplărie.  În 2008, penitenciarul a obţinut 32 de milioane de lei, fără TVA.

Locul 1 în top

Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Timişoara se află pe primul loc în ţară, la veniturile aduse prin muncă în primele şase luni ale acestui an.

Băieţii noştri muncesc, nu merg să facă plajă
Georgică Alexeev, director Penitenciarul Timişoara

45
de lei este suma care se plăteşte pentru o zi de muncă unui deţinut

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite