Octavian Coifan: „Sunt oameni care vor mai mult de la un parfum”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişoreanul este singurul parfumier român. Acesta trăieşte de şase ani la Paris, unde are un mic atelier. Coifan realizează parfumuri la comandă pentru bogătaşii din Asia, SUA sau Rusia.

Octavian Coifan este unul din timişorenii cu care urbea de pe Bega se poate mândri. Acesta este singurul român care creează parfumuri. El locuieşte de şase ani la Paris, unde are un atelier. Realizează parfumuri la comandă pentru bogătaşii din Asia, SUA şi Rusia.

„Paris este oraşul unde se produc 80 la sută din parfumuri. În capitala Franţei se află toţi producătorii şi importatorii mari. Este locul unde se concepe cam tot ce e legat de miros. Eu fac parfumuri pentru oameni care doresc ceva mai mult de la un parfum”, a declarat Octavian Coifan.

Primul parfum, la 12 ani

Octavian Coifan a fost pasionat de mirosuri de mic copil. La zece ani a citit o carte despre parfumuri, iar la 12 ani a realizat primul parfum. „Am ştiut că am această calitate şi că am instinct. Dar mi-am dat seama mai târziu ce înseamnă această artă. Ţin minte că prima combinaţie era un parfum cu violete şi garoafe. Era picant, uşor oriental. Îl am şi acum acasă”, a mai povestit Coifan. Ce calităţi trebuie să aibă un parfumier? „Ca să faci parfumuri trebuie să ai nas. Aici nu se poate improviza. Nu există amatorism”, a spus bănăţeanul.

Două facultăţi în România

Tavi Coifan a terminat două facultăţi la Timişoara. Mai întâi a fost student la Farmacie, iar apoi a absolvit şi Arhitectura. „Am făcut Farmacia pentru studiul plantelor, biologie şi chimie”, a spus Coifan. După ce a plecat la Paris, şi-a desăvârşit studiile la Institutul Superior de Parfumuri. A fost singurul român care a reuşit să pătrundă la această facultate de prestigiu.

„Înveţi să miroşi în mod corect, să recreezi mirosuri, să le analizezi, să creezi parfumuri, să recompui miresmele din natură. Dacă nu ai antrenament zilnic, nu poţi lucra. Nu e doar nasul important. Trebuie să-l educi de mic şi în mod constant”, a mai declarat Octavian Coifan.

Înainte să plece în Franţa, Octavian Coifan a scris trei cărţi de referinţă despre parfumuri: „1.000 de parfumuri”, Vol I şi II, şi „Parfumul, Mică Enciclopedie”. Activitatea lui pe Internet, unde are două bloguri, este apreciată în întreaga lume. Coifan este unul dintre cei 400 de parfumieri din lume şi este membru în „Societe Francaise des Perfumeurs”.

Octavian Coifan nu se gândeşte să revină în ţară. Spune că în România nu se mai fac parfumuri încă de după Revoluţie. „A existat pe vremea lui Ceauşescu fabrica «Miraj», dar producţia s-a oprit în primii ani de după Revoluţie. Au existat însă câţiva creatori de modă români care şi-au asociat numele cu parfumuri”, a concluzionat Octavian Coifan.

Întrebări şi răspunsuri
Cum începe munca de creaţie?
Începe de la discuţia cu clientul, apoi se trece la găsirea reţetei. Pentru a crea un parfum la comandă trebuie să stau de vorbă cu persoana. Trebuie să aflu cât mai multe din trecutul ei, din emoţiile ei. În câteva luni pot să creez un parfum pe profilul ei.

Ce materii prime foloseşti?
Sunt peste 3.000 de materii prime din toată lumea. Sunt extracte de flori, frunze, seminţe, mirodenii şi materiale de sinteză de ultimă generaţie. Iasomnia şi tuberoza sunt din India, piperul şi scorţişoara din Africa de Sud, cacao din America de Sud, trandafirul din Turcia, santalul din Asia.

Cât costă parfumurile tale?
Crearea unui parfum durează între trei şi şase luni, iar preţurile sunt pe măsură. Pleacă de la 3.000 de euro în sus. Până unde ajung? Mai puneţi un zero. Nu mai mult.

Ce-i place
„Îmi place să dezvălui frumuseţea şi secretul din oameni. Vreau să sondez necunoscutul, să deschid noi drumuri. Fireşte, îmi plac parfumurile. Parfumul este pentru mine hobby, mod de viaţă şi meserie”, a declarat Octavian Coifan.

Ce nu-i place
„Nu îmi plac limitele. Incapacitatea de a visa şi a vedea în viitor. În România, oamenii nu pot să îşi stabilească ţeluri pe termen lung. Trăiesc doar ziua şi atât. De asemenea, nu pot să fiu de acord cu resemnarea şi viaţa fără gust”, a mai spus Coifan.

Profil
Născut. 20.06.1978 Timişoara
Studii. Facultatea de Medicină şi Farmacie. Facultatea de Arhitectură. la Institutul Superior de Parfumuri Paris.
Experienţă. Creator de parfumuri de 10 ani
Familie. Necăsătorit

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite