Noua lege fiscală de taxare a bogaţilor umflă conturile notarilor din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua lege fiscală îi impozitează şi de trei ori mai mult pe cei care au mai multe case în proprietate. Pentru a scăpa de impozitele uriaşe timişorenii trec proprietăţile pe numele copiilor sau a rudelor, iar toate tranzacţiile se fac prin notari. Comisioanele nu sunt mici deloc.

Până acum, un proprietar care avea două case plătea pentru clădirea de domiciliu un anumit impozit. Pentru cea de-a doua, impozitul pe casa de reşedinţă se majora cu 15 la sută. Pentru ce-a de-a doua clădire, impozitul se majora cu 50 la sută, iar de la trei clădiri în sus, impozitul creştea cu 100 la sută. Potrivit noii legi, pentru prima clădire în afară de cea de domiciliu se plăteşte o majorare de 65 la sută, iar pentru cea de-a treia clădire se ajunge la o majorare de 300 la sută. „Dacă ne uităm la majorări spunem că ne aşteptăm la venituri mari, dar nu este aşa pentru că numărul celor cu mai multe proprietăţi nu este foarte mare”, atrage atenţia şeful Direcţiei Fiscale din Primăria Timişoara, Adrian Bodo.

Dorinţa de a aduna bani din impozite, rămâne doar la stadiul de dorinţă pentru că românii cu mai multe proprietăţi au găsit deja o metodă legală de a scăpa de impozitele mărite. „Observăm în ultima perioadă că încep să apară tranzacţii. Se duc locuinţele către copii, către soţie şi atunci nu se va mai plăti nici 15 la sută, nici 50 la sută”, a mai spus Bodo.





Apar tranzacţiile


Ciprian Matei este un timişorean cu mai multe proprietăţi, ridicate cu mari eforturi. „Tatăl meu a fost plecat în străinătate. În perioada adolescenţei nu a fost alături de mine pentru a putea construi aceste case, iar acum statul vine şi pune astfel de impozite. Nu este normal pentru că, valoric, noi oricum plăteam mai mult decât cei care au un singur apartament”, a spus tânărul. Acesta a spus că părinţii săi iau în calcul foarte serios varianta „distribuirii” proprietăţilor în familie, chiar dacă trebuie suportate costurile notariale. „Tranzacţia se plăteşte o singură dată, iar în timp banii pe care i-am plăti pentru impozit îi recuperăm. Aceste lucruri oricum trebuie făcute la un moment dat şi în plus nu cred că impozitele o să mai revină la valorile dinanite de schimbarea legii”, a mai spus Ciprian Matei.

Notarii spun că nu resimt încă fenomenul


Preşedintele Camerei Notarilor Timişoara, Octavian Dănilă nu a putut preciza dacă există o creştere tranzacţiilor imobiliare. „Legea a fost introdusă de la întâi iulie. Nu s-au emis încă nici metodologia de aplicare. În august putem avea o situaţie mai exactă”, a spus Dănilă. Pentru tranzacţionarea unei clădiri de aproximativ 50.000 de euro (vânzare-cumpărare sau donaţie), comisioanele notarului sunt între 1.000 şi 2.000 de euro. „Eu am fost în concediu. Nu îmi pot da seama dacă a fost o creştere a tranzacţiilor după introducerea legii”, a spus notarul Adina Renate Motica.



image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite