AUDIO Notarul Teodora Noţingher vorbeşte despre legăturile cu mafia imobiliară: „I-am făcut trei acte acestui individ”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Audiată în dosarul mafiei imobiliare din Timişoara, în care Francisc Kelemen şi Ionelaş Cârpaci au fost arestaţi, dar şi cercetată într-un alt dosar penal cu falsuri, dosar care a fost finalizat şi în care a fost amendată cu 1.000 de lei, notăriţa Teodora Noţingher vorbeşte despre legăturile cu Kelemen şi cu Ionelaş Cârpaci.

Potrivit unor documente judiciare intrate în posesia ziarului „Adevărul”, notarul Teodora Noţingher şi Francisc Kelemen, au fost colegi de facultate, relaţie în baza cărora Kelemen avea intrarea asigurată la Noţingher. Notăriţa a vrut să clarifice această situaţie, susţinând că este cel mult colegă de breaslă cu Kelemen. „Nu am fost colegă de facultate cu acest Kelemen. El a terminat Facultatea de Drept la Universitatea de Vest, eu la Tibiscus. Eu am absolvit în 1997, el în 2000”, a specificat Noţingher.

Referitor la titulatura de „notar de casă al mafiei imobiliare”, Noţingher a spus că nu a făcut decât trei documente pentru Kelemen. Cert este însă, că pentru două din documentele de care s-a folosit Kelemen sau acoliţii săi se efectuează cercetări penale, cazul Italrom de pe Ştefan cel Mare şi Eneas. În cazul falsurilor de pe Ştefan cel Mare, contractul autentificat de Noţingher s-a realizat între Crăciun Cârpaci şi Barabas Pal. Kelemen şi Comşa sau stat în spatele lor, ocupându-se de documente.  Potrivit notarului, un al document realizat pentru Kelemen se referă la un credit bancar. „I-am făcut trei acte acestui individ. Nu este clientul meu. Nu i-am făcut eu toate actele. La mine sunt făcute doar trei contracte din care unul este cu credit bancar”, a mai spus Teodora Noţingher.

Aceasta a spus că l-a cunoscut pe Kelemen prin intermediul lui Manuel Comşa, consilier juridic la firmele lui Kelemen şi la mai multe firme din Timişoara. Comşa a terminat şi el facultatea la Tibiscus, dar nu a fost coleg de an sau de grupă cu Noţingher. „L-am cunoscut prin intermediul acestui coleg, care nu a fost coleg de an sau de grupă ci doar de facultate. Am fost doar colegi de breaslă. Niciodată nu l-am întrebat pe Comşa cine e (n.r. Kelemen), de unde are”, a mai spus Notarul. Referitor la baştanul Ionelaş Cârpaci, Noţingher susţine că îl cunoaşte doar din auzite. „Nu i-am întocmit niciun document”, a spus Noţingher.

Ancheta se complică


Ultimul caz de falsuri ieşit la iveală este pe strada Eneas din Timişoara. Kelemen a reuşit performanţa de a „învia” o bătrână, moartă în urmă cu 20 de ani. Concret, Kelemen a falsificat în 2006 o procură, prin care o bătrână moartă în 1986 îl împuternicea pe Junaska Istvan, un pion al lui Kelemen, să vândă pământul. În baza acestei procuri false, Kelemen şi Junaska au mers la Teodora Noţingher, care a făcut mai întâi un precontract de vânzare-cumpărare între cei doi, iar mai apoi un contract de vânzare-cumpărare. Noţingher a fost cercetată penal pentru acest caz şi a scăpat cu o amendă administrativă de 1.000 de lei. În cadrul anchetei, Junaska a declarat că a fost o singură dată la Teodora Noţingher. Notarul susţine însă că s-a dovedit că Junaska a semnat de două ori. „El pretinde că a fost o singură dată. Poliţia mi-a ridicat actele pentru expertiză grafologică şi mi s-a comunicat că e aceeaşi semnătură. La dosar este şi declaraţia traducătoarei care spunea că a fost de două ori la mine persoana respectivă. E o figură pe care nu o uiţi uşor, e o persoană înaltă, mai roşcată. Vizavi de celelate contracte deocamdată nu au apărut probleme”, a spus Teodora Noţingher.

Îşi susţine nevinovăţia

Întrebată cum a fost posibil să autentifice nişte falsuri grosolane, care păreau documente întocmite de notari din Ungaria, Noţingher a spus că actele au fost realizate în 2006, abia din 2007 înfiinţându-se un organism prin care se pot verifica procurile notariale, dar numai cele din România. „Din 2007 s-a înfiinţat un organism, un sistem unde se centralizează toate procurile din România. În 2006 când a fost făcută procura nu aveam nicio obligaţie legală de a verifica. Nu avem niciun îndreptar ale modelelor de procură din străinătate. Noi nici în prezent pentru procurile din străinătate nu avem posibilitatea să verificăm dacă sunt legale sau nu. După tot ce am păţit nu mai vreau să fac cu procuri din străinătate decât dacă sunt făcute la ambasadă sau la consulat, pentru că am pârghii de verificare”, a spus Noţingher. Notăriţa a mai spus că scandalurile în care a fost implicată nu a afectat-o în relaţiile cu clienţii.
 

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite