Nostalgii comuniste printre iubitorii de fotbal din Timişoara: EURO 2012 în limba maghiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terase sezoniere pe arterele secundare din sectorul 2
Terase sezoniere pe arterele secundare din sectorul 2

Pentru că doar jumătate din meciuri de la Campionatul European de Fotbal sunt transmise de TVR, televizoarele de pe terasele, barurile şi din casele suporterilor din Timişoara sunt reglate pe postul maghiar MTV1.

Postul naţional TVR a reuşit o performanţă rară: să le fure iubitorilor de fotbal posibilitatea de a vedea toate meciurile de la Campionatul European, care se află în plină desfăşurare în aceste zile în Polonia şi Ucraina. Pentru că doar jumătate din meciuri sunt transmise de TVR (cealaltă fiind vândută celor de la Dolce, care se prinde în puţine locuri),  pe terasele şi barurile din Timişoara se urmăresc transmisiunile postului maghiar MTV1.

Atmosfera comentariilor în limba maghiră aduce aminte nostalgicilor cum se urmărea evenimentele majore în Timişoara înainte de 1989. Singura diferenţa este că acum pe blocurile nu mai există pădurea de antene, cu care se putea prinde posturile din Ungaria şi Serbia. Şi nici "purecii" nu mai deranjează privitorii.

Amintirea antenelor

La mijlocul anilor 80, având în vedere că televiziunea naţională îşi reduse programul la două ore pe zi, timişorenii au găsit soluţia să nu rămână în ceaţă: toate blocurile din Timişoara erau pline de antene pentru a prinde postruile ungureşti şi sârbeşti.

Cei care aveau cunoştiinţe de electronică făceau bani frumoşi prin instalarea de antene pe coperişurile blocurilor, pe balcoane sau pe case. Nu tot timpul se puteau prinde bine posturile tv ale vecinilor. Dacă era vremea ploioasă sau furtună ecranele televizoarelor erau pline de “pureci”. Dar oamenii erau conectaţi la evenimentele importante de pe glob.

Antenele erau de multe feluri: cu patru, opt  sau 12 elemenţi din aluminiu, individuale sau comune...Unii aveau antena separată pentru unguri, alta pentru sârbi. Cu cât erau mai înalte, cu atât era mai bine. De multe ori trebuia să ieşi din casă să învârţi antena mai la stânga, mai la dreapta pentru o imagine cât mai curată.

Transmisiunile directe de la Campionatul Mondial de fotbal din 1982 şi 1986, Campionatul European din 1988, meciurile din Cupa Campionilor, Cupa Cupelor sau Cupa UEFA, au fost urmărite cu sufletul la gură de microbişti. Jocurile Olimpice de iarnă sau de vară au fost veritabile plăceri pentru amatorii de sport: spre exemplu, în timpul Olimpiadei de la Sarajevo, din 1984, televiziunea Jugoslavă a acoperit evenimentul cu transmisii non-stop, timp de aproape o lună.

Posturile maghiare M1 şi  M2, cele sârbeşti TV Belgrad 1 şi 2, TV Novi Sad sau 3 Kanal Belgrad au fost ferestre spre Occident, în timp ce Televiziunea Română emitea două ore pe zi, ode pentru Ceauşescu.

După Revoluţie, privitul televizorului a fost una din principalele ocupaţii ale românilor, iar TVR le-a oferit cele mai importante transmisiuni sportive. pentru Euro 2012 şi Olimpiada care urmează în această vară, interesele unor au fost mai presus de cele ale plătitorilor de abonament.



Aşa se încheiau emisiunile Televiziunii Române înainte de decembrie 1989

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite