Nicolae Corneanu - 50 de ani de când Securitatea l-a “ajutat” să devină Mitropolit al Banatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi se împlinesc 50 de ani de când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în funcţia de Mitropolit al Banatului pe Nicolae Corneanu. Chiar dacă a colaborat aproape 40 de ani cu Securitatea, acest lucru nu a diminuat simpatia credincioşilor pentru înaltul prelat.

Pe data de 17 februarie 1962, Nicolae Corneanu a fost ales arhiepiscop al Timișoarei și Caransebeșului și mitropolit al Banatului. Înscăunarea din Catedrala Mitropolitană a avut loc la 4 martie 1962, în cadrul unei impresionante ceremonii.

Este de notorietate trecutul de colaborator a lui Nicolae Corneanu cu Securitatea, care l-ar fi ajutat să avanseze în ierarhia bisericească. Corneanu a fost şi printre primii ierarhi ortodocşi români care au recunoscut acest lucru. Rezoluția CNSAS, dată în 2007, susține că Nicolae Corneanu a fost colaborator al poliției politice comuniste și că a furnizat, între 1950 și 1988, informații despre „dușmanii poporului”.

Subsemnatul Corneanu Nicolae îmi iau următorul angajament: de a informa organele Securității din Timișoara despre eventualele întâmplări cu caracter subversiv îndreptate împotriva regimului de democrație populară din RPR, atât despre cei din Mitropolie, cât și despre organizații subversive legionare. La fel îmi iau angajamentul că nu voi divulga nimănui prezentul angajament dat sub semnătură organelor securității”, scria actualul mitropolit în contractul semnat cu Securitatea.

Ajutat să avanseze

În schimbul colaborării, cei de la Securitate au pus mereu o vorbă bună pentru avansarea lui Corneanu în ierarhie. „Menționăm că organele noastre sunt pentru ca Nicolae Corneanu să fie numit în funcția de vicar la episcopia Aradului, deoarece este un element atașat care a sprijinit în diverse probleme organele noastre. Față de această situație rugăm, dacă este posibil, să interveniți pe lângă Departamentul Cultelor ca acesta să fie numit în funcția respectivă...”, se arată într-un document de la CNSAS.

Ca atare, pe 15 decembrie 1960 a fost uns la Episcopia Aradului, iar doi ani mai târziu pe 17 februarie 1962 a fost înscăunat ca arhiepiscop al Timișoarei şi Caransebeșului și Mitropolit al Banatului.

Înaltpreasfințitul Nicolae Corneanu a recunoscut, imediat după Revoluție, că a colaborat cu Securitatea. Acest fapt nu i-a adus însă, neapărat, oprobiul public, mulți considerând că mărturisirea făcută a fost o dovadă de căință. Aura de turnător l-a însoțit constant pe mitropolitul Banatului după ce a adeverit că a completat note informative, despre care a precizat însă că nu ar fi făcut rău nimănui, fiind lipsite tocmai de informațiile vitale cerute de securiști.

I s-a retras dreptul de semnătură


În ședința sa din 20 mai 2011, Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis retragerea dreptului de semnătură al mitropolitului și ca atribuțiile sale administrative să fie preluate de episcopul vicar Paisie Lugojanul.

Justificara Patriarhiei a fost exprimată astfel: „Din respect pentru persoana venerabilă a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului în vârstă de 88 de ani – care, din motive de sănătate, nu a mai participat la ultimele șapte ședințe de lucru ale Sfântului Sinod - și din responsabilitate pentru disciplina administrativă a eparhiilor, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat această hotărâre, având caracter temporar și excepțional, pentru a se evita starea de confuzie de la centrul eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei”.

Evenimente cultural religioase

Pentru a marca 50 de ani de la acest eveniment, la Timişoara au loc de astăzi până miercuri o serie de evenimente cultural religioase. Părintele Paisie Lugojeanul, oficiază Liturghia din Catedrală, iar apoi va ţine slujba de Te-Deum, drept mulţumire pentru Mitropolitul Banatului.

Luni va avea loc o lansare de carte, “Repere religioase ortodoxe romane timisorene”, scrisa de pr. Ioan Bude, iar marţi, începand cu ora 18.00, are loc un eveniment special organizat de Mitropolie şi Biblioteca Judeţeană, în Bastionul Theresia.


Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite