Timişoara: Chbani Nessrin, speranţă a înotului timişorean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micuţa timişoreancă de origine arabă îşi împarte timpul între şcoală şi înot. Este conştientă că pentru performanţă este nevoie de sacrificii

Chbani Nessrin are 12 ani şi a început să înoate în clasa întâi. Imediat după ce a venit vacanţa, a plecat la bunici în Siria, unde a continuat înotul, iar când a revenit în ţară s-a întors în bazin.
„Când m-a întors din Siria, am reluat antrenamentele foarte serios cu domnii profesori Ioan Bădescu şi Ildiko Toth”, a spus Chbani. După scurt timp, au venit şi primele concursuri, iar rezultatele nu au întârziat să apară. „Au început concursurile zonale şi prima medalie a venit după primele trei luni cu grupele de începători”, a mai spus Chbani Nessrin.

Ziua începe la ora şase dimineaţa
Cea mai importantă medalie a tinerei a venit acum două săptămâni, când a luat medalia de argint la 100 de metri liber în cadrul Campionatului Naţional Şcolar de la Reşiţa. La acelaşi concurs, Chbani Nessrin a obţinut o medalie de bronz la 100 de metri fluture. Chbani Nessrin continuă să se antreneze foarte serios cu câte trei ore de antrenament pe zi, şapte zile din şapte. Programul zilnic se împarte între şcoală şi înot.
„Mă trezesc dimineaţa, la ora 06.00, şi o oră fac antrenament pentru braţe şi abdomene şi fac flotări. Iau micul dejun şi plec la şcoală. De când ies de la şcoală până la ora 17.00 am antrenament, apoi trebuie să fac lecţiile”, a mai spus mica arăboaică. Chiar dacă şi-ar dori mai mult timp liber, tânăra este conştientă că trebuie să muncească pentru performanţe, filozofie pe care a învăţat-o din familie.
„Mama m-a învăţat că nimic nu vine degeaba”, a mai spus înotătoarea. Pentru că participă la concursuri, fetiţa trebuie să sacrifice uneori şi şcoala, motiv pentru care îi este fie recunoscătoare dirigintei, Luci Roman, şi directoarei de la şcoala sa, Doina Berariu.
De când a venit căldura, antrenamentele micilor înotători se ţin la un bazin din zona Pădurea Verde. Pe timp de iarnă, lipsa unui bazin este cea mai mare problemă. „Bazinul este închis iarna şi trebuie să mergem la Arad. Lipsa unui bazin este cea mai mare problemă”, a spus mama fetei.

Competiţiile sunt costisitoare
Poreclită „Nesi arăboaica“, fata a mai spus că în zilele în care înotătorii nu au putut merge la Arad au fost nevoiţi să „înoate” pe uscat. Costurile cu profesorii de înot sunt minime, dar deplasările la competiţiile zonale, transportul, cazarea şi mâncarea solicită cu adevărat portofelele părinţilor.
„Concursurile naţionale sunt finanţate de federaţie”, a mai spus mama micuţei. Visul lui Chbani Nessrin este să ajungă campioană naţională şi să calce măcar pe urmele colegilor săi mai mari precum Ligia Gaşpar, Dumitru Lucian şi Vasilica Bălăceanu, care sunt deja multipli campioni naţionali.

Întrebări şi răspunsuri
Cum ai început înotul?
Am avut mâna ruptă şi medicul mi-a recomandat să fac înot. Atunci am continuat pe această linie.

Care sunt înotătorii tăi preferaţi?
Îmi place de Camelia Potec şi de americanul Michael Phelps, pentru că la ultima olimpiadă a câştigat tot ce s-a putut.

Ce vrei să faci după ce nu vei mai practica înotul?
Mie îmi plac foarte mult animalele şi vreau să mă fac medic veterinar. În acelaşi timp, îmi doresc şi să fac sport de performanţă.

Profil
Născută - 4 martie 1997
Educaţie - Şcoala Generală 26 din Timişoara
Experienţă - înot de cinci ani, 30 de medalii
Familie - doi fraţi

Ce-i place
Ca şi procedee de înot, Chbani Nessrin preferă stilurile kraul şi fluture. „Îmi place, la şcoală, matematica, iar în timpul liber să pictez pe sticlă, să ascult muzică şi să mănânc la fast food”, a spus Chbani.

Ce nu-i place
Engleza este materia pe care o detestă, a recunoscut mica întotătoare. De asemenea, fetei nu-i place să facă treabă în casă şi nici să i se umble prin lucruri.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite